İlk mesaj Suriye ve İran'a

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, göreve başlamasının ardından düzenlediği ilk basın toplantısında, Suriye ve İran'ı uyardı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine başladıktan sonraki ilk basın toplantısını yaptı.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kerry'ye bir gazeteci, Amerikan medyasında yer alan, bir önceki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da dahil bazı üst düzey yönetim yetkililerinin Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasını desteklediği yönündeki haberleri hatırlatarak, ''Senato'dayken bu plan hakkında bilgilendirilmiş miydiniz? Bu plan hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce muhalifleri silahlandırmaya başlamanın zamanı mı?'' yönünde soru yöneltti.

Yönetimdeki herkesin ve dünyanın diğer kesimlerindeki insanların, Suriye'de devam eden şiddetten derin kaygı duyduğunu ifade eden Kerry, sözlerine şöyle devam etti:

''Çok fazla ölümler, çok fazla şiddet var ve elbette ilerleme sağlayacak bir yol bulmak için çabalıyoruz. El Nusra, Irak El-Kaidesi ve sahadaki diğer şiddet yanlısı gruplarla ilgili ciddi sorular var. Çok karmaşık ve tehlikeli bir durum. Kimyasal silahların varlığından da derin kaygı duyuyoruz.
Yani şunu söyleyebilirim; değerlendiriyoruz, şu anda değerlendirme aşamasındayız. Şiddetin azaltılması ve durumla baş edilmesine katkı sağlama çabası çerçevesinde başta diplomatik olmak üzere ne gibi adımlar atılabileceğini gözden geçiriyoruz.''

İran'ı uyardı

John Kerry, İran'ı, 26 Şubat'ta İran ile ''5 artı 1'' grubu arasında Kazakistan'da yapılacak nükleer müzakerelere, ''nükleer programıyla ilgili kaygıları ele almaya ve ciddi biçimde müzakere etmeye hazır olarak gelmesi'' konusunda uyardı.

Kerry, ''İran'a şunu vurgulamak istiyorum; diplomasi penceresi hala açık. Seçim nihayetinde İran'a ait. Uluslararası toplum, İran'ın (Kazakistan'a) ciddi biçimde müzakere etmeye ve nükleer programıyla ilgili kaygıları ele almaya hazır şekilde gelmesi halinde buna yanıt vermeye hazır. Eğer bunu yapmazlarsa o halde daha da tecrit edilmeyi seçmiş olacaklar. Seçim onların'' diye konuştu. ''İran'ın nükleer programıyla ilgili bu sorunda, kazananın diplomasi olmasını sağlamaya hazırız'' diyen Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın, barışçıl bir nükleer programı konuşmaya hazır olduğunu söylediğini hatırlattı.

Kerry ayrıca, İran'ın uranyum zenginleştirme programının hızını artırma planlarını ''kaygı verici ve rahatsız edici'' olarak niteledi.

#

09 Şub 2013 - 00:11 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber