Bombasıyla dünyayı salladı

Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi yaptığını açıkladı, dünya ayağa kalktı! Bu gelişme üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil toplantı yapacağı öne sürülürken, ülkelerden ardı ardına tepkiler geliyor

KUZEY Kore, nükleer merkez yakınlarında meydana gelen ‘yapay sismik hareketliliğin’ ardından hidrojen bombası test ettiğini duyurdu. Ülkenin bilinen 4. nükleer denemesi olan bu adım, bölge ülkeleri ve ABD'yi teyakkuza geçti.

Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının sebebi ortaya çıktı. Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini duyurdu.

'Önemli ve özel' açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Testin ‘minyatürize edilmiş bombayla’ yapıldığı belirtilen açıklamada “Tarihe geçen hidrojen bombasının mükemmel başarısı sayesinde, ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdik. Tamamen teknoloji ve insan gücüne dayalı test, yeni geliştirdiğimiz teknolojik kaynakların doğruluğunu kanıtladı ve minyatürize edilmiş hidrojen bombamızın etkisini gösterdi” denildi.

Öte yandan hidrojen bombası testinin ‘meşru müdafaa’ olduğunu savunan ve tehditler karşısında askeri endüstri ve nükleer silahlarını geliştirmeye hazır olduğunu açıklayan Pyongyang, uluslararası toplum Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı gösterirse nükleer silah kullanmama sözü verdi.

Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.

BM'DE 'ACİL' TOPLANTI

Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.

Güney Kore'den ise, "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini, "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, "Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz" dedi.

ABD'den gelen açıklamada ise, "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Pyongyang'a uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet edilmesi çağrısında bulunan Beyaz Saray, nükleer deneme iddiasını henüz doğrulayamadıklarının da altını çizdi.

06 Oca 2016 - 15:22 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber