Boko Haram'da liderlik kavgası

Kamerun Ngaoundere Üniversitesinden Prof. Haman Dimitri, Çad Gölü'ndeki ülkeleri hedef alan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Boko Haram'da yaşanan liderlik kavgasının örgütün sonunu hızlandıracağını savundu

DİMİTRİ konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Boko Haram'ın, hem uluslararası operasyonların etkisi hem de kendi iç sorunları nedeniyle önemli ölçüde güç kaybettiğini ifade etti.
Çad Gölü'nde özellikle de Nijerya'nın kuzeydoğusunda sık sık eylem yapan örgütün, son dönemde Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücünün (FMM) operasyonları karşısında zayıfladığını kaydeden Dimitri, Fransa ve ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerin de desteğiyle örgüte ağır darbe indirildiğini dile getirdi.
Dimitri, Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin tarafından örgütle mücadele çerçevesinde oluşturulan ve 10 binden fazla askerle geçen yıl faaliyete başlayan FMM'nin, Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenlik ve istikrarın sağlanması, insani yardımın ulaştırılması için çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çekti.
Dimitri, terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı el Naba dergisinin son sayısında, daha önce Boko Haram'ın sözcülüğünü yapan Ebu Musab el Barnawi'den Boko Haram'ın yeni lideri sıfatıyla söz edildiğine dikkati çekerek, 2009 yılından bu yana örgüt lideri olan ve geçen yıl DAEŞ'e biat ettiğini duyuran Ebubekir Şekau'nun geçen hafta yayınlanan bir ses kaydında DAEŞ'in lideri Ebubekir el Bağdadi'ye saygı duyduğunu ancak Barnawi'yi tanımadığını, hala Boko Haram'ın başında olduğunu söylediğini hatırlattı.
"Aralarındaki öfke gelecek günlerde daha da artacaktır"
Örgüt içinde ideolojik kamplaşma yaşandığını kabul eden ve Barnawi'yi destekleyenlerin, "inançsızlar ve günahkarlarla flört ettiğini" öne süren Ebubekir Şekau'nun, "Açıkça yoldan sapanların ve inançsızlık sergileyenlerin otoritesini kabul edemeyiz." ifadesini kullandığını anımsatan Dimitri, Şekau'nun ayrıca, tahtını sonuna kadar savunacağını da dile getirdiğine işaret etti.
Video kasetlerle kamuoyuna yüzünü gösteren Şekau'nun, ses kaydı yayınlamadan önce hayatta olduğundan emin olunmadığını dile getiren Dimitri, söz konusu liderin birkaç ay önce Çad güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında ciddi şekilde yaralandığını ve tedavisi boyunca gizlenmiş olabileceğini ileri sürdü.
Şekau'nun yeniden ortaya çıkmasının örgüt içindeki anlaşmazlıkların büyümesine neden olabileceğini söyleyen Dimitri, Boko Haram'ın kurucusu Muhammed Yusuf'a bağlı kalmaya çalışan Şekau ile daha çok Bağdadi'ye yakın olmak isteyen Barnawi'nin ortak noktaları bulunmasına rağmen, aralarındaki öfkenin gelecek günlerde daha da artacağını söyledi.
"Lider değişikliği strateji olabilir"
Ngaoundere Üniversitesi Siyaset Sosyolojisi Profesörü Ateba Romaric de Boko Haram'da Aralık 2015'ten bu yana başka anlaşmazlıkların da yaşandığını belirterek, merkezi koordinasyonun ortadan kaldırıldığını, örgüt içinde gruplaşmaların oluştuğunu ve bu grupların birbirinden bağımsız eylemler düzenlediğini anlattı.
Romaric, "DAEŞ, Barnawi'yi ortaya çıkarmadan önce örgütün başına Bana Blachera'nın geçeceği belirtiliyordu. Lider değişikliği, örgüt içindeki bölünmeleri önlemek için bir strateji olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Güney Afrika'daki Pretoria Güvenlik Bilimleri Enstitüsü'nden Martin Ewi ise Şekau'ya ait olduğu ileri sürülen ses kaydının doğruluğundan şüphe duyduğunu ifade etti.
Örgütün, güvenlik güçlerinin dikkatini dağıtmak ve farklı bir stratejiyle hareket edebilmek için yabancıları da kandırmaya çalışabileceğine dikkati çeken Ewi, Boko Haram'ın özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda eylemlerini sürdürebileceği uyarısında bulundu.

09 Ağu 2016 - 12:09 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber