27 yıllık Kerimov devri bitti

Özbekistan’ın 27 yıldır devlet başkanlığını yürüten İslam Kerimov geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

ÖZBEKİSTAN'DA 25 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kerimov’un ölüm haberini ilk olarak İngiliz haber ajansı Reuters duyurdu.Taşkent yönetimi dün gece ölüm haberini açıkladı ve ülkede üç gün yas ilan edildiğini duyurdu. Geçen hafta sonu beyin kanaması geçirince hastaneye kaldırılan 78 yaşındaki Kerimov’un sağlık durumunun kötüleştiği açıklanmıştı.
Kerimov’un cenazesinin Semerkant kentinde bugün toprağa verileceği bildirildi. Bir Kırgız diplomat, Kırgızistan Başbakanı Soronbay Cenbekov’un, Kerimov’un cenaze törenine davet edildiğini söylerken, Afgan hükümeti  de, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin bugün Kerimov’un cenaze törenine katılmak üzere Özbekistan’a harekete edeceğini belirtti.
Yıldırım’dan başsağlığı
İslam Kerimov’un ölümünün ardından ilk başsağlığı mesajı Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım mesajında, “Özbek halkının acılarını paylaşıyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak” ifadelerini kullandı.
İnsan hakları eleştirisi
Semerkant kentinde 30 Ocak 1938’de doğan Kerimov, 1989 yılında Komünist lider olarak başına geçtiği ve o dönemde bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan’ı, 1991 senesinde Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığın kazanılmasından bu yana da aralıksız yönetti. Muhaliflere yönelik yoğun baskı ve insan hakları ihlalleri nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının sık sık eleştirilerine hedef olan Kerimov, eleştiri ve suçlamaları, ‘radikal örgütlerle mücadele etmek’ savunmasıyla karşıladı.
Tuğrul Türkeş gidiyor
Bu arada İslam Kerimov’un cenazesinde Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in temsil edeceği bildirildi. Tuğrul Türkeş dün akşam cenaze törenine katılmak için Özbekistan’a gitti.
Kızının akıbeti belirsiz
Özbek liderin ölümü, uzun yıllar halefi olarak gösterilen büyük kızı Gülnara Kerimova’nın akıbetini de yeniden gündeme taşıdı. Özbek iş dünyasının önde gelen isimlerinden olan, modellik ve şarkıcılık kariyeriyle de sık sık uluslararası basına konu olan 44 yaşındaki Gülnara, üst düzey siyasetçilere yönelik eleştirilerinin ardından yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı suçlamalarından 2014’te ev hapsine alınmıştı.
Halefi kim olacak?
Kerimov’un ölüm haberiyle birlikte, Özbekistan’ın bir sonraki liderinin kim olacağı sorusunu da gündeme getirdi. Kerimov’un halefi olarak adı geçenlerin başında Başbakan Şevket Mirziyoyev ve yardımcısı Rustam Azimov geliyor. Her iki isim de Kerimov’un uzun yıllardır birlikte çalıştığı siyasetçiler. Cumhurbaşkanlığı için adı anılan bir başka yönetici ise Özbek istihbarat başkanı ve aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu başkanı olan Rüstem Inoyatov.

03 Eyl 2016 - 10:26 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber