Çalışan anneler için...

ÇOCUK

sahibi bayanların, çocuklarını ihmal ettikleri düşüncesi zaman zaman akıllarına gelebiliyor. Çocuğun anneye karşı özlem duyması, yoksunluk çekmesi çok küçük ve kolay ayrıntılarla önlenebilir. Bunun için bazı öneriler;

- İş sonrası çocuğunuzla birlikte yüzyüze sohbet ederek, birlikte oyun oynayarak ya da yaşanan bir sorunu konuşup birlikte çözüm yolları arayarak nitelikli zaman geçirin.
- Yeterli zaman ayıramadığınızı düşünüp suçluluk duygusu içinde çocuğunuza veremediğiniz zamanı hediyelerle telafi etmeye çalışmayın. Çocuğun en çok ihtiyacı olan sevgi ve ilginin karşılığı maddiyat değildir.
- İşten eve dönüşte özlemle çocuğunuzun her istediğini yaparak, aşırı hoşgörülü tutum sergilemeyin. Bunun yararından çok zararı olacaktır.
- 0 – 3 yaşları arasında çocuğun ev ortamında olmasının önemi sebebiyle bir aile büyüğü kontrolünde de olabilir, titizlikle seçilmiş bakıcıyla büyütülmesini tercih edin.
- Mümkün ise 3 – 6 yaştan sonra bir kurum tercih edin.
- Okul çağında eğer mümkün ise okul dönüş zamanı ile sizin eve dönüş zamanınız arasında çok fazla fark olmamasına özen gösterin. Onu haberleşmeden uzun süre evde yalnız bırakmayın.
- Okula başlama çocuğun hayatında önemli bir gelişmedir. Okula uyum sağlaması, alışkanlıklarını kazanması için ona destek olun ve olumlu yönde teşvik edin. Bu dönemde çocuk başarılarının ilgiyle izlenmesini isterken başarısızlıklarında da yardım bekler.
- Okula başlayan çocuğunuz gereken sorumluluk duygusunu kazanmışsa siz gelmeden ödevini yapar ve sizi sohbet etmek, oyun oynamak için bekler. Sorumluluk duygusunu kazanmamışsa ödevini sizin dönüşünüze bırakır ve bu yolla sizin dikkatinizi çekmeye çalışabilir. Her iki durumda da çocuğun gereksinimlerine duyarlı olmakta fayda var. çocuğunuzun sizden beklediği sevgi, ilgi ve yakınlıktır. Bu nedenle zamanınızı, enerjinizi bu durumu göz önüne alarak planlamakta fayda var.
- Okul çağındaki çocuklar için etüt salonları, sanat, spor klüpleri çocuğun ilgisi doğrultusunda haftanın birkaç günü için değerlendirebilirsiniz. Okul tatillerinde ise, iyi araştırılmış güvenilir kamplara gönderebilirsiniz.
- Erginlik döneminde çocuğunuzun büyüdüğünü artık size geçmişteki kadar gereksinim duymayacağını düşünmek son derece yanlıştır. İnsanoğlu böylesi hızlı bir gelişmeyi ancak hayatının birinci yılında yapar. Doğumdan, 1 yaşına kadar geçen sürede bebek hayata uyum sağlamak için nasıl zorlanıyorsa, desteğe, sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarsa ergende benzeri durumdadır. Hassas ve kırılgandır. Sevgi ve onay sözçükleri onun için çok önemlidir.
- Ergenlik çağındaki çocuğunuzun hızlı bedensel gelişimini anlayıp kabul etmesi için desteğe ihtiyacı vardır. Anlayış bekler sohbet etmek ve dertleşmek ister, etkin bir dinleyici olmanızda fayda vardır. Ergenlik döneminde de çocuk, çoğu zaman çözüm değil dinlenmek ve anlaşılmak ister.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber