Kan bağışı çağrısı

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi Sorumlusu, İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, kan bağışçı sayısının artması için halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Timurağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kan naklinin bir çok hastalığın tedavisinde hayati önem taşıdığını belirtti. Kan bağışçılarına çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan ve vatandaşlara kan bağışı çağrısı yapan Timurağaoğlu, bağışçı sayısının artması için halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, ''Bir damla kan bir hayattır'' sloganı ile çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Kan naklinin (transfüzyon) bir çok hastalığın tedavisinde çok önemli yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, Türkiye'de bağışçı sayısının gelişmiş ülkelere oranla son derece az olduğuna dikkati çekti. Tedavi için kullanılan kanların tek kaynağının sağlıklı kişiler olduğunun altını çizen Timurağaoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: ''Güvenilir kanın gönüllü bağışçılardan sağlanacağı da Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere ilgili kuruluşlar tarafından genel bir kural olarak kabul edilmektedir. İhtiyaç duyulan kanın gönüllü, karşılık beklemeksizin, düzenli ve bilinçli bağışçılardan temin edilmesi halinde en düşük riske sahip olduğu bilinmektedir.'' 18- 65 yaş arasındaki her sağlıklı kişinin kan verebileceğini belirten Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, bağışçının kimlik numarası, bilgileri ve iletişim bilgilerinin kaydedildiğini bildirdi. Türkiye'de yerleşik bulunan yabancıların da kan verebileceğini bildiren Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, ancak turist olarak gelenlerin bağışlarının kabul edilmediğini vurguladı. Hastalara ihtiyaç olduğunda kan verebilmek için sağlıklı kişilerin zaman zaman kan bağışlaması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Timurağaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: ''Trafik kazası, çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları, iç organların (mide gibi) hastalıklarına bağlı kanamalar, acil ameliyat gibi hastanın bekleyemeyeceği durumlarda kan temini ancak gönüllü vericilerden alınmış ve kan bankasında bulunan güvenli kan stokundan sağlanabilir. Bu stok sürdürülebilir olmalıdır. Bu nedenle toplumda gönüllü vericilere ihtiyaç var. Vatandaşlarımızın bu konuda hastalara yardımcı olmak adına duyarlı olmalarını bekliyoruz."

#

23 Eyl 2010 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber