Engelleri eğitimle kaldırıyorlar

Alanya Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu, ilköğretim çağında eğitimine başladığı engelli öğrencilere, aşçı yardımcılığı, takı tasarımı, halı dokumacılığı, el sanatları ve hizmet sektörüyle ilgili konularda eğitim vererek hayata hazırlıyor

ÖZGÜN Kardelen'de eğitim gören engelli öğrenciler, bahçıvanlık, aşçı yardımcılığı, takı tasarımı, el sanatları, halı dokumacılığı, seramik işlemeciliği gibi iş kolu atölyelerinde meslek öğreniyor. Öğrendiklerini günlük yaşamda uygulayarak para kazanması hedeflenen öğrenciler, hazırladıkları ürünleri okul bünyesinde oluşturulan Engelsiz Kafe'de satışa sunuyor. Bir yandan meslek edinen, bir yandan işletmecilik öğrenen engelli öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra alacakları diplomalarıyla iş hayatına atılabiliyor. Okul yetkilisi Feridun Özdeş, okuldan mezun olan öğrencilere, diploma, 6 aylık kursları bitirenlere, diplomayla birlikte sertifika verdiklerini, öğrencilerin bu diploma ve sertifikalarla iş bulma imkanına sahip olduklarını söyledi. İlköğretim çağında okula aldıkları öğrencileri lise düzeyine getirip, mezun ettiklerini anlatan Özdeş, engelli öğrencilerin başarılı olduklarını belirterek, kendilerine şans verilmesi halinde iş hayatında da aynı başarıyı göstereceklerinden kimsenin kuşku duymamasını istedi. Özdeş, "Sayıca az da olsa iş hayatında bunun örnekleri var" dedi. Alanya Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Gülsel Özçakıl da yaptığı açıklamada, engelli bireylerin toplumun içinde bir hayat yaşayabilmeleri için eğitim görmeleri ve iş becerisine sahip olmaları gerektiğini bildirdi. Öğrencilerin okullarında aldıkları kursların yanı sıra Türkiye İş Kurumu ile özel bir çalışma yürüterek engelli bireylere aşçı yardımcılığı ve galoş üretimi kursu açtıklarını da anlatan Özçakıl, 6 ay süren kursların ardından sertifikasını alan engelli öğrencilerin meslek sahibi olduklarını söyledi. Yasal olarak 50 kişinin üzerinde personeli bulunan işletmelerde yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerekliliği olduğunu hatırlatan Özçakıl, okullarda eğitimin yanı sıra kurs alarak diploma ve sertifikalarını alan öğrencilerin otel, restoranlarda istihdam edilebileceğini belirtti. Engelli bireylerin istihdamının yapılarak toplumsal bir hayat sürmesi için mücadele ettiklerini anlatan Özçakıl, şunları söyledi: "Fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin sosyal hayatın içinde olmaları için çaba gösteriyoruz. Engelli bireylerin eğitim almaları ayrıca da becerilerine göre iş kollarında kurs görmeleri çok faydalı. Onların istihdamı için Türkiye İş Kurumu ile ortak çalışma yaptı. Açılan kurslarda eğitim gören öğrenciler sertifikalarını alarak meslek sahibi oldu. Aşçı yardımcılığı kursumuz devam ediyor. Burada aşçı yardımcılığını öğrenen engelli bireyler otel, restoran gibi işletmelerde istihdam ediliyor. Engelli bireylerin okulda gördükleri mesleki eğitimi, daha sonra da istihdam edilerek devam ettirmesi bizi mutlu ediyor."

#

04 Ara 2010 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber