ANTİK KENT TANITILDI

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr.Havva İşkan Işık, İl Genel Meclisi üyelerine Patara Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İl Genel Meclisi Ekim ayı olağan toplantısının ilk oturumu yapıldı. Turizm Komisyonu'nun davetlisi olarak meclis toplantısına katılan Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bölgede yapılan kazı çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
Patara'da 24 yıldır kazı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Işık, Patara'nın önemine dikkati çekti. Uygarlık adına ne yaratılmışsa Anadolu'da yapıldığını ifade eden Işık, "Anadolu tüm dillerin ortaya çıktığı bir coğrafya olmuştur" dedi.
Kaş ilçesindeki Likya Birliği'nin yönetim merkezi Patara Antik Kenti'nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler de veren Işık, Patara'nın Likya Birliği'nin en önemli 5 kentinden biri ve başkenti olduğunu anlattı. Tarihi milattan önce 2. yüzyıla dayanan antik kentte 24 yıldır süren kazılarda daha gün yüzüne çıkartılmadık çok sayıda eser olduğuna dikkati çeken Işık, Patara Deniz Feneri'nin bu konuda çok önemli bir sembol olduğunu belirtti. Patara Limanı'nın tarih boyunca birçok uygarlığın geçiş noktası olduğunu belirten Işık, limana en son Sultan Cem'in Rodos'a gitmeden önce uğradığının bilindiğini kaydetti.
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunun Patara'da kurulduğuna değinen Işık, bölgenin Osmanlı döneminde de önemli bir merkez olduğunu vurguladı.
Patara'daki meclisin dünyanın ilk meclisi olduğuyla ilgili bilginin ise gerçeği yansıtmadığını savunan Işık, "Bu meclis dünyanın ilk meclisi değildir. Kamuoyunda yanlış algılama söz konusu. Bu bir kamu yöneticimiz tarafından yanlış anlaşılma sonucu ifade edilmiştir. Burası Likya Birliği Meclisi'dir. Bu topraklarda demokrasi ve cumhuriyet fikrinin en güzelinin yapıldığının bir göstergesi meclis. Ancak ilk meclis olduğuyla ilgili bilgiler doğru değil" dedi.
Patara'nın öneminin anlaşılması için çalışmalara ara verilmeden devam edilmesinin önemine işaret eden Işık, yeni yapıların gün yüzüne çıkarılması gerektiğini kaydetti.
İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı da verdiği bilgilerden dolayı Işık'a teşekkür etti. Arı, İl Genel Meclisi olarak kente katkı sağlayacak tüm eserlerin ortaya çıkarılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceklerini belirtti.
Arı'nın konuşmasından sonra meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Serik, Kepez, Manavgat, Kaş, Alanya, Finike ilçelerindeki okulların bakımının yapılmasıyla ilgili gündem maddeleri ile bu ilçelerde devam eden altyapı çalışmalarına ödenek ayrılmasıyla ilgili maddeler oy birliğiyle kabul edildi.
İl Genel Meclisi, diğer gündem maddelerini görüşmeye yarın devam edecek.

#

01 Eki 2012 - 18:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber