Alanya'da ünlü restorancı vurgun yedi

Alanya'nın Yeşilöz Mahallesi'nde bulunan meşhur Gözde Balık Restoran sahibi Şükrü Karadağ, vurgun sonucu felç oldu

Yeni Alanya- ÖZEL HABER

ALANYA'NIN sevilen simalarından olan ve Alanya'da balık yemek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alan Gözde Balık Restoran'ın sahibi Şükrü Karadağ, talihsiz bir dalış kazası sonucu felç oldu. 
Edinilen bilgiye göre, ünlü restoranında müşterilerine dalış yaparak ve ağ atarak kendi avladığı taze balıkları servis eden Şükrü Karadağ, denize attığı ağının derinlere inmesi sonucu tüple dalış yapmaya karar verdi. Denizin yaklaşık 50 metre dibine inen Karadağ, burada ağını takıldığı yerden sökmek için normalden fazla kaldı. Deniz seviyesinde çıktığında fenalaşan Karadağ, arkadaşları tarafından ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Karadağ'ın halk dilinde vurgun, tıp dilinde dekompresyon sonucu felç olduğu ortaya çıktı. Göbekten aşağısı tutmayan Karadağ, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada basınç odasına sokulan ve fizik tedavisine başlanan Karadağ'ın iyileşme belirtileri gösterdiği bildirildi. Karadağ'ın arkadaşları "Eğer 50 metreden yukarıya 14 metrelerden başlayarak 9, 6 ve 3 metrelerde bekleyerek çıksaydı bu vurgun olmazdı. Ayrıca hastaneye kaldırıldığında hemen basınç odasına alınsa da felç kalmaz, hemen düzelirdi" dediler. 
VURGUN (DEKOMPRESYON) NEDİR?
Deniz seviyesinde olan hava basıncı 1 Atmosferdir. İnsanlarda bulunan solunum ve dolaşım sistemi 1 Atmosfer olan basınca göre ayarlıdır. Suyun içinde derine doğru gittikçe basınç daha da artmaktadır. Her 10 metrede 1 atmosfer basıncı artmaktadır. Mesela 50 metre derine inen bir dalgıcın vücudunun her santimetrekaresine denizdeki suyun yapmış olduğu basınç miktarı yüzeye oranla 5 misline çıkmaktadır.
Derinlere gidildikçe akciğer kapasitesi düşer ve kan basıncı artar. Bu olaylar sonucu vücut ısısı düştüğü için kalp atışları hızlanır ve bilinç gitmeye başlar.
Derinlere inmede kritik eşik 30 metredir. 30 metreden daha derinlere dalacak olanlar mutlaka tüp kullanmalıdır. Derinlere daldığımızda ve süratle su yüzeyine çıkıldığında ani olarak değişen atmosfer basıncından dolayı vurgun yenilmektedir. Aniden su yüzeyine geldiğimizde gazlar süratle genleşir.  Özellikle azot gazı damarlarda genleşerek hayati vücut hasarlarına neden olur. Dalış ile birlikte basınç artmaktadır. Vücut dokularında erimiş halde bulunan azot gazı basıncın azalması ile sıvı halden gaz haline geçer. Bundan dolayı doku ya da kan damarları içinde kabarcıklar oluşur. Bu ise damarlarda tıkanmalara sebebiyet vermektedir. Tıkanma ile birlikte vurgun yiyen hastada kan akışı engellenmektedir. Acil müdahale yapılmadığı takdirde doku kaybına neden olabilmektedir.

19 Eyl 2017 - 18:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber