Belediyeyi yıkmak mantıklı mı

SON

günlerde ilçemizde bir tartışmadır gidiyor. Mevcut belediye sarayının yıkılmasını birileri kafaya koymuş. Kafalarına koymaktan da öte bu bir saplantı haline gelmiş. Sanki Alanya’mızın her işi hallolmuş, Alanya’nın başka hiç bir sorunu yok. Varsa yoksa belediye sarayının acilen yıkılması gerekli ve şart!

Alanya Belediye Sarayı'na adımlarımı atınca, kendimi sanki Ankara’da bir bakanlık binasına girmiş gibi hissediyorum. Çünkü belediye binası yapılırken sadece ülkemizin değil dünyanın en ünlü mimarlarından olan merhum Vedat Dalokay’ın çizdiği proje kabul görmüş ve onaylanarak hayata geçirilmişti. Şu andaki Hükümet Konağı'nın yanındaki yıkılan eski belediye binası ile kıyaslıyorum da konuyu daha iyi anlıyorum. Zira liseyi bitirince bir kaç ay o binada belediye personeli olarak çalışmıştım. O bina küçücüktü, ihtiyaca cevap vermiyordu.
“Belediye Sarayı yıkılsın” diyenler, deniz kenarında olduğu için “Ucube” olarak niteleyip, derhal yıkılması gerektiğini savunuyorlar. Bir dakika beyler, yavaş olunuz. Belediye Sarayına gelinceye kadar öncelikle yıkılması gereken ne binalar var bir bilebilseniz. İskeleye yolunuz düşerse bakınız. Atatürk Caddesi'nden Gazipaşa istikametine giderken lütfen denize doğru sağınıza iyi bakınız. Lütfen kalenin dış surlarına doğru iyi bakınız, yarımadanın Toroslar'a bakan kısmına lütfedip bakarsak, nasıl beton yığını haline getirilmiş, hem de çok katlı binalar ile. İllaki bir yapı yıkacaksanız mevcut hükümet konağına bir bakar mısınız? Yıkıldığı takdirde Atatürk Anıtı sahasının ne kadar albenisinin olcağını gözünüzün önüne bir getiriniz. Sakın ha hükümet konağı yıkılmasın, eski bir bina olmasına rağmen daha uzun yıllar hizmet verebilir. On yıl gibi bir zaman sonra daha güzel bir bina yapıldıktan sonra niye yıkılıp alan genişlemesi yapılmasın ki.
Mevcut Belediye Sarayının yıkılması büyük bir israf olur. Çünkü en ince ayrıntılarına kadar düşünülerek yapılan bu bina daha çok uzun yıllar hizmet verebilir. Belediye Sarayı taşınsa dahi bu binanın yıkılması mantıklı değil. Her nedense biz millet olarak hep yıkmaya mehilliyiz, yapmaya değil. Bu yıkma hevesi sadece bina konusunda değil her alanda. Acı ama gerçek budur dostlar. “Belediye Sarayı yıkılsın” diyen kardeşlerimiz belki binanın oturumu konusunda kendilerince haklı olabilirler ama o kadar da değil. Bence bir miktar aklı olan bu konunun peşinde koşmaz. Zira bu bina daha çok genç bir bina. Daha uzun yıllar faydalanmak varken yıkmak niye? Lütfen aklıselim davranalım.
Evet yıkıcı değil yapıcı olalım. Yıkmak çok kolay ama yapmak zordur dostlar, bunu sakın unutmayalım. İsmi üzerinde “Belediye Sarayı.” Hiç saray yıkılır mı? Şu an için yıkmak cinayettir. Yıkmayalım, yaşatalım. Elbette zamanı gelince yıkılır ve o günün şartlarına göre yeniden durum değerlendirilir. Alanya Belediye Sarayı’nın mimarı olan, ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da pek çok eserleri olan, hatta Pakistan’da dünyanın en büyük camisinin de mimarı olan merhum Ankara Belediye Başkanı sayın Vedat Dalokay’ı da bu vesileyle rahmetle anıyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Mat - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber