Azerbaycan izlenimleri

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)'nin davetlisi olarak geçen hafta büyük bir medya ordusu ile Bakü'ye gittim.

Bakü gerçekten güzel bir şehir: Paris, Budapeşte ve Dubai karışımı sanat ve kültür yüklü düzenli bir kent.

Temizlikte Singapur ile yarışıyor.

İnsanlar çok kibar, Azeri kardeşlerimiz son derece yardımsever...

Bakü ziyeretçilerini şaşırtıyor:

Barok, Opera, Neoklasik...

Binaların dış cephelerine heykelden şairler, ressamlar, yazarlar takılı gözleri hep üstünüzde...

Dünyanın  en büyük şairler kenti Bakü!

Burada her aşk şiir olarak ebedileşmiş, kanla yazılmış, canla savunulmuş ve tarihe geçmiş:

Anne aşkı, vatan aşkı...

Peki, 150 yıl önce Almanya’daki yoksulluk ve fakirlikten kaçıp Hazar Denizi'nin petrol zengini Bakü’süne yerleşen Almanların mutluluğa yolculuklarına ne demeli?

İnanır mıydınız?

Ah neyse; kısacası gezilecek, görülecek öyle çok yer var ki Bakü’de;  burada hepsini yazmam imkansız,  mutlaka sizde ilk fırsatta kendinizi ve sevdiklerinizi bir Azerbaycan ziyareti ile odüllendirin.

Çok seveceksiniz.

Zira...

Muhteşem Azerbaycan.
(Magnificient Azerbaijan)

Siz geze durun, ancak  biz çalışmaya geldik, bir toplantıdan bir diğerine koştururken Türk soyunun gücünü ve yarattığı heyecanı ve dinamizmi canlı canlı hisseder olduk.

Bizim  ziyaretimiz ile eş zamanĺı olarak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) toplantısı için gelen devlet başkanları ile aynı otele giriş yaptık.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci üye Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, üye olmasa da etkinliklere katılan Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov’ın da hazır bulunduğu Türk Konseyi zirvesinde Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) davetlisi olarak bu  önemli zirveye kısmen biz de izleyici olarak katılma şansı bulduk.

300 milyon Türk
6 devlet tek millet

Dünyanın yeni bloklara bölündüğü bu karmakarışık belirsiz günlerde sahiplenmemiz ve daha da geliştirmemiz gereken doğal birliktelik.

Kökümüz bir, soyumuz bir: Türksoy...

Aynı dilden, dinden , kültürden gelen devasa bir öz kardeşler topluluğu...

Dünyanın tam ortasında Avrupa, Rusya ve Çin üçgenin sosyo ekonomik tüm bağlantı yollarının kesiştiği kilit topraklar...

Asya’dan Akdeniz’e, Ege’ye, Avrupa’nın göbeğine bir  kısrak gibi uzanan...

Muazzam bir güç...

Dünyanın tam ortasında Türk Kıtası..

Yaşlı dünyada Türk Soyundan muhteşem gençlik...

Bu duygular içersinde Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)'nin Genel Başkanı dostum Mehmet Ali Dim’in davetlisi olarak misafir olduğumuz dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a varır varmaz kendimizi Türk Dünyasına kaptırdık.

En akil adama doğru görev...

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e, "Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı" unvanı takdim edilmesi benim  için ilk iyi haber oldu.

Nazarbayev’in takipçiliği ve ciddiyeti Türk birliğinin gelecek yıllarda daha stratejik konulara el atacağının ilk önemli işareti.

Şimdi:

Zaman yeni anlayışlar,  yeni vizyonlar,  yeni tasarımlar ile sürdürebilir verimlilik zamanı.

Her anlamda  öz yeterlilik yolunda kardeş toplumlararası samimi dayanışma, birlik ve beraberlik şart.

Yeni paylaşım ve ortaklık modelleri zaruri.

Azarbeycan da gördüklerimiz bizi sevindiriyor,

Ziyarat ettiğimiz tesislerin  altyapılarının muazzamlığı,  yüksek teknolojinin ülkeye taşınması,  bütünsel kalkınmanın içinde sanata, edebiyata geniş yer verilmesi; kardeş ülkenin ne kadar sağlam adımlar ile geleceğini yapılandırdığını bizlere sergiliyor.

İlhan Aliyev konuşmasında Türk Dilli Devletlerinin ortak şurası ekonomi, siyasi, insani, ulaştırma, turizm, bilgi ve iletişim ile diğer konularda işbirliği açısından büyük rol oynadığına vurgu yaptı ve Türk soylu Azerbaycan şairi İmadeddin Nesimi'nin doğumunun 650. yılı münasebetiyle 2019 yılı Nesimi Yılı ilan edildiğini bildirdi: 
Aliyev ev sahibi olarak tüm samimiyeti ile; Medeniyet, bilim, tekstil, turizm, gençler ve spor gibi alanlarda faaliyetlerimiz halklarımız arasındaki dostluğun daha da yerleşmesine hizmet ediyor derken Türk Soyunun her alanda birbirleri ile daha da kaynaşması için çağrıda bulundu.

Bu duygular ile bende dünyamızın yeniden formatlandığı bu günlerde  özellikle Nazarbayev’in önderliğinde İpek yolunda dünyanın en donanımlı fen liselerini kurup Türk Soyu gençliğini yüksek teknoloji dünyasının içine taşıyarak, sırası ile;

- Türk Soyu Gıda yeterlilik araştırma ve geliştirme ajansının kurulması.

-  Türk Soyu küçük ve orta ölçekli şirketler arası, gerçek zamanlı interaktif hızlı hizmet veren kobi (TUKOBİ) kurulması..

Türksoy Borsası Kurulması

-Türksoy Turizm Birliği kurularak tüm kardeş ülkelerin turizm yatırımlarını, faaliyetlerini ve stratejilerini koordine ederek Türk Dünyası Kültür/Sanat ve Doğa konularında birleşik markalar yaratmak ve müşterek pazarlamak 
dünyadaki yeni bloklara karşı  rekabet gücümüzü artıracağı gibi , Türk soyundan gelen herkesin sosyo ekonomik yaşamının sürdürebilir bir şekilde daha güven altına alacağını vurgulamak isterim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Baraner - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber