'Tuvalet' davası görüldü

ANTALYA Adliyesi'nde görevli 5 kadın zabıt katibi ile Avukat Çiğdem Baysal'ın tuvalet tartışması mahkemelik oldu

ANTALYA Adliyesi'nde görevli 5 kadın zabıt katibi ile Avukat Çiğdem Baysal'ın tuvalet tartışması mahkemelik oldu. Zabıt katiplerinin, personel tuvaletini kullandığı gerekçesiyle içeride kilitledikleri avukat Baysal Savcılığa şikayet dilekçesi verirken, zabıt katipleri de avukatın kendilerine hakaret ve tehditte bulunduğu iddiasıyla şikayetçi oldu. Olay, geçen 15 Nisan'da Antalya Adliyesi'nin 4'üncü katındaki tuvalette yaşandı. Avukat Çiğdem Baysal'ın girdiği tuvalette bulunan 5 kadın zabıt katibi, "Burası personel tuvaleti, giremezsiniz" dedi. Baysal avukat olduğunu belirterek, tuvalet kabinine girdi. Baysal kabindeyken zabıt katipleri tuvaletin ana kapısını kilitleyerek, odalarına döndü.

Kabinden çıktığında tuvalette kilitli kaldığını gören Baysal, kapıyı yumruklayarak yardım istedi ve kapının açılmasını sağladı. Tuvaletten çıktıktan sonra zabıt katiplerinin odasına girerek, neden kapıyı kilitlediklerini soran Avukat Baysal, aynı gün 5 zabıt katibi hakkında Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'na yazılı şikayette bulundu. Zabıt katipleri ise olaydan 1 gün sonra, Avukat Baysal'ın kendilerine 'Terbiyesizler' deyip, işaret parmağını sallayarak 'Sizi şikayet edeceğim' diyerek hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Zabıt katiplerinin şikayeti üzerine açılan soruşturma sonunda Avukat Çiğdem Baysal hakkında 'hakaret ve tehdit' suçlamalarıyla 1 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.  4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, şikayetçi zabıt katipleri Seçil Aydoğdu ve Fatma Selcan Özen ile sanık avukat Çiğdem Baysal ve Baysal'ı savunmak üzere Antalya Barosu Avukat Hakları Komisyonu'na bağlı 12 avukat katıldı.

KAPIYI KİLİTLEYİP ÇIKTI

Mahkemede ifadesi alınan zabıt katibi Seçil Aydoğdu, Avukat Baysal'dan şikayetçi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Olay günü öğle yemeğinden sonra 4'üncü kattaki personel tuvaletine gittik. Yanılmıyorsam 5 kişiydik. Tuvaletten çıkmak üzereyken avukat hanım geldi. Zaten bir kısmımız çıkıyordu. Kapı açıktı. Kot pantolonluydu ve avukat olduğunu bilmiyorduk. 'Burası personel tuvaleti' dedik. 'Ben avukatım' dedi ve tuvalete girdi. Biz de 'Avukat Hanım anahtar kat görevlisinde var' dedik ve kapıyı kilitleyip çıktık. Çünkü avukatlar mahkeme kalemlerindeki anahtarı alıp tuvalete girer. Personel yakınları da aynı şekilde yapar. Avukat hanım tuvaletten çıktıktan sonra odamıza geldi, 'Terbiyesizler. Kapıyı neden kilitlediniz' diyerek işaret parmağını sallayarak 'Sizi komisyona şikayet edeceğim' dedi. Kapının sürekli kapalı tutulması gerekiyor. Zira temizlik konusunda personel arasında sıkıntı yaşanıyor. Avukat hanım 'Anahtarım yok bekleyin' deseydi beklerdik." Şikayetçilerden diğer zabıt katibi Fatma Selcan Özen de aynı şekilde ifade verdi.

SESSİZCE ÇIKIP, ARKADAN KAPIYI KİLİTLEDİLER

Avukat Çiğdem Baysal ise savcılık katında işi olduğunu, ertesi gün de Ankara'da başka bir davası olduğu için Ankara'ya gideceğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Babam otomobilde bekliyordu. Yola çıkacağım için işlerimi acele olarak yapmaya çalıştım. İşim bitti, tuvalete girmek istedim. 'Personel' yazan tuvaletin kapısı açıktı, içeri girdim. Hatırladığım kadarıyla 5 kadın vardı. Kimisi oturarak, kimisi ayakta sigara içiyordu. 'Burası personel tuvaleti' dediler. 'Ben de avukatım, personelim' diyerek kabinlerden birine girdim. Girdikten sonra sessiz bir şekilde tuvalet boşaltıldı ve kapı arkadan kilitlendi. Kabinden çıktığımda paniğe kapıldım. Kimi, nereyi arayacağımı bilemedim. Santrali aramak istedim, numarası aklıma gelmedi. Kapıyı yumruklamaya başladım. İki- üç dakika sonra kapıyı görevli açtı. 'Buradan çıkanlar kimdi' dedim. 'Avukat hanım beni karıştırma' dedi. Kalem odalarına bakarak hatırladıklarımla görüşmek istedim. Yeşil kıyafetli, dalgalı siyah saçlı birisini hatırlıyordum. Girdiğim üçüncü odada bu kişiyi gördüm. 'Kapıyı üzerime kilitleyen kimdi' diye sorunca 'Bizdik' diyerek kadınların hepsini gösterdi. 'Bu yaptığınız ayıp değil mi? Neden kapıyı üzerime kilitlediniz' deyince, 'Burası personel tuvaleti demiştik' karşılığını verdiler. Sinirlerim çok bozuldu. 'Bu yaptığınız ayıp, sizi komisyona şikayet edeceğim' dedim ve aynı gün tuvalette sigara içip, beni kilitledikleri gerekçesiyle şikayetçi olduğuma dair dilekçemi verdim. 'terbiyesizler' lafını kullanmadım."

AVUKATIN HÜRRİYETİNİ TAHDİT ETMİŞLER

Sanık Çiğdem Baysal'ın avukatlarından Taylan Karakum, avukatların yargılanabilmesi için öncelikle Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini belirterek, "Tuvalet son derece insani bir durumdur. Avukat hanım sıkışmıştır ve en yakın tuvalete girmiştir. Zabıt katiplerinin yaptığı çok ağır bir suçtur. 5 kişi bir kadını kilitleyerek hürriyetini tahdit etmiştir. Avukat Hanım'ın zabıt katipleri hakkında yaptığı şikayetin soruşturması devam ediyor" dedi.

İfadelerin alınmasından sonra mahkeme Avukat Çiğdem Baysal hakkında 'hakaret' suçundan beraat, 'tehdit' suçundan ise ceza vermeye yer olmadığına karar verdi.

TUVALETLER SÜREKLİ SORUN OLUYOR

Antalya Adliyesi'nde her katta hakim- savcı ve personel tuvaleti bulunuyor. Tuvaletler sürekli kilitli tutuluyor. Orta bölümlerde bulunan ve vatandaşların kullanımına açık olması gereken tuvaletlerin bir kısmı da yine personel tuvaleti olarak ayrıldığı gerekçesiyle kilitli tutuluyor. Avukat tuvaleti ise sadece binanın birinci katında bulunuyor. Kısa süre önce binanın girişindeki engelli tuvaleti, 'Kirletiliyor' gerekçesiyle temizlik personeli tarafından kapatıldı. Temizlik personelinin vatandaşların kullanımına tahsis edilen tuvaletleri de 'Pis kullanıyorlar' gerekçesiyle zaman zaman kilitlemesi şikayetlere yol açıyor.

29 May 2013 - 10:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber