70 yaşındaki felçli ve görme engelli kadına tecavüz etti

Diyarbakır'da felçli ve görme engelli 70 yaşındaki H.A.’ya tecavüz ettiği iddiasıyla 21 yıl hapis istemiyle yargılanan 32 yaşındaki Abdullah Taşkıran’a 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, gerekçeli kararındada olumlu davranışları nedeniyle sanığa iyi hal indirimi uygulandığını açıkladı

DİYARBAKIR'DA

geçen yılın Ocak ayında akrabaları ile aynı binada oturan ve felç geçirdiği için yatalak olan görme engelli H.A.’ya, gece evine giren bir kişi tecavüz etti. Yaşlı kadının üst kattaki yeğenine seslenmesi üzerine, paniğe kapılan şüpheli kaçarken, ihbar üzerine eve gelen polis ekipleri, sigara izmariti, bir çift erkek ayakkabısı ve gömlek buldu. İlk ifadesinde utancından tecavüze uğradığını gizleyen H.A., akrabalarının olayı polise anlatması üzerine yeniden ifade verdi. İkinci ifadesinde olayı anlatan H.A., ilk ifadesinde utandığı için tecavüzü gizlediğini söyledi.

SİGARA İZMARİTİNDEN TESPİT EDİLDİ

Evde yapılan aramada bulunan sigara izmariti daha sonra kriminal incelemeye gönderildi. İzmaritten alınan tükürük örneğini inceleyen polis, bir silahla yaralama olayının failinden alınan kan örneği ile DNA eşleşmesi sağlandığını tespit etti. DNA eşleşmesi ile bir fabrikada gece bekçisi olarak çalışan Abdullah Taşkıran’ın kimliğine ulaşan polis, evli ve 3 çocuk babası şüphelinin telefon kayıtlarını inceledi. İncelemede şüphelinin cep telefonunun, olay tarihinde yaşlı kadının evinin yakınlarında sinyal verdiği tespit edildi. 4 aylık araştırma sonucu kimliği tespit edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, yaşlı kadının Dicle Üniversitesi’nde yapılan muayenesinde beden ve ruh sağlığının bozulduğu belirtildi.

SUÇU PKK’YA ATTI

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında geçen 24 Nisan’ta karar verilen Abdullah Taşkıran, suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Taşkıran, "Olay yerinde bulunan sigara izmaritinin oraya nasıl gittiğini bilmiyorum. Devlete çalıştığım için PKK tarafından tehdit edildim. Olay yerindeki izmaritin onların başıma açtığı bir dert olduğunu düşünüyorum" dedi.

’İYİ HAL’DEN İNDİRİM

Abdullah Taşkıran’a önce 9 yıl hapis cezası veren mahkeme, ’Eylemin bedenen kendini savunamayacak kişiye karşı işlendiğini’ belirterek cezayı 13.5 yıla çıkardı. Suçuh teşebbüste kaldığını belirten mahkeme cezanın 6 yıl 9 aya indirilmesine hükmetti. H.A.’nın beden ve ruh sağlığının bozulması nedeniyle cezayı 10 yıl hapis’e çıkaran mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak sanığın cezasını 8 yıl 4 aya indirdi. Sanığa ’Geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal’ suçundan da 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, ikinci kez iyi hal indirimi uygulayarak bu cezayı da 1 yıl 8 aya indirip erteledi.

KADINA ’RUH SAĞLIĞI BAKIMINDAN KENDİNİ SAVUNABİLİR’ RAPORU

Taşkıran’ı iyi hal indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda sanığın kimliğinin evde bıraktığı sigara izmaritinden tespit edildiği vurgulandı. Olay yerinde elbise ve ayakkabısını bırakan sanığın cep telefonunun H.A.’nın evinin çevresinden sinyal verdiğini belirten mahkeme, olayın basit değil, ’Nitelikli cinsel saldırı’ olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Sanığın kendi iradesi dışında eyleme devam etme imkanının ortadan kalktığını vurgulayan mahkeme, Abdullah Taşkıran’ın mağduru tamamen soyduğunu ve kendisinin de soyunduğunu dikkate alarak eylemin teşebbüste kaldığına kanaat getirildiğini vurguladı. Dicle Üniversitesi raporuna göre mağdurun bedenen kendisini savunabilecek durumda olmadığı ancak, ruh sağlığı bakımından kendini savunabilecek durumda olduğunu belirten mahkeme, ikinci raporda mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulduğunun tespit edildiğini kaydetti.

"OLUMLU" DAVRANIŞ

Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikten önceki hükümlere göre sanığın 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırılması gerektiğini belirten mahkeme, değişiklikten sonraki hükümlerin uygulanması halinde sanığa 9 yıl 4.5 ay ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. Kararda eylemin teşebbüs aşamasında kalmasından dolayı mağdurda meydana gelen zarar dikkate alınarak indirim yapıldığı da ifade edildi. Kararda sanığa verilen cezada uygulanan iyi hal indiriminin gerekçesi de açıklandı. Mahkeme sanığın yargılama sırasındaki olumlu davranışlarının degerlendirilmesi nedeniyle cezasında iyi hal indirimi uygulandığını kaydetti. Mahkeme sanığa verilen ceza oranında iki kez artırım ve iki kez indirim yapıldığını kaydetti. Kararda ’Geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal’ suçundan verilen cezada da sanığın yargılama sırasındaki olumlu davranışları nedeniyle indirim yapıldığı ve cezanın ertelendiği ifade edildi.

08 Tem 2015 - 10:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber