2 lira ve kol saati çalan 3 çocuğa...

Gaziosmanpaşa'da bir parkta 12 yaşındaki M.K.Ö.'nün saatini ve 2 TL'sini zorla aldıkları gerekçesiyle yargılanan 13,14 ve 15 yaşındaki üç çocuk 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırıldı

ÇOCUKLARA verilen 2'şer yıl 1'er aylık hapis cezasını erteleyen mahkeme, yargılama gideri olarak çocuklardan 122,66'şar TL tahsil edilmesine hükmetti. Şüpheli çocukların avukatının itirazı üzerine 3 çocuk hakkında son sözü Yargıtay söyleyecek.

“5 YILA KADAR HAPİSLE CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ”

3 Nisan 2013'de Gaziosmanpaşa'da bir parkta meydana gelen olayda 12 yaşındaki M.K.Ö.'nün zorla cebinden 2 TL'si ve kol saatinin alındığı iddia edildi. M.K.Ö.'nün parktaki güvenlik görevlisine durumu anlatması üzerine olay yerine gelen polisler 13 yaşındaki M.Y., 14 yaşındaki A.T. ve 15 yaşındaki Ö.Ş.'yi gözaltına aldı. İki gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılan üç çocuk hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca birden fazla kişi tarafından birlikte yağma suçundan 3,5 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame hazırlandı.

“ÜZERLERİNDE MAĞDURUN 1’ER TL’Sİ ÇIKTI”

İddianamede M.Y., A.T. ve Ö. Ş.'nin mağdur M.K.Ö.’ye karşı birlikte hareket edip zor kullanarak cebindeki 2 TL para ile üzerindeki kol saatini yağmaladıkları öne sürüldü. Mağdurun eşgal bilgileri doğrultusunda kolluk güçlerince yapılan çalışma sonucunda yakalandıkları, üst aramalarında M. Y.’nin üzerinde mağdura ait kol saatinin, diğer iki çocuğun üzerinde de mağdura ait 1’er TL'nin çıktığı ve mağdura iade ifade edildi.

"SAATİNİ TESLİM EDECEKTİK"

İstanbul 2’inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan çocuklardan Ö.Ş., arkadaşı M. Y.’nin zor ve tehdit olmadan mağdurdan para istediğini, mağdurun ise birden fenalaştığını belirtti. Sanıklardan A.T.’nin ayılması için tokatladığı mağdurun, ‘İlacım, ilacım’ dediğini, çantasını karıştırırken saatinin düştüğünü anlattı. M.Y.’nin saati yerde bulup cebine attığını, ileride çocuğa teslim edeceklerini, mağdurun iki lirasını ise çantayı dökerken aldıklarını söyledi.

"ZORLA ALMADIK, 1 LİRA İSTEDİK O DA VERDİ"

Sanıklardan M.Y. ise parkta önlerine çıkan mağdurundan bir lira para istediklerini onun da verdiğini, saatin yerde bulunduğunu, mağdura verilmek üzere kendisinin aldığını o sırada polislerin geldiğini ifade etti. Sanık A.T. ise mahkemedeki ifadesinde mağdur M.K.Ö.'den zorla para almadıklarını, istediklerini onun da verdiğini, saati de düştüğü sırada M.Y.'nin aldığını anlattı.

“ŞİKAYETÇİ OLMADI”

Yargılama aşamasında ifade veren mağdur M.K.Ö. kendisinden zorla 2 lira ve kol saatini aldıkları gerekçesiyle yargılanan çocuklardan şikayetçi olmadığını belirtti.

Mahkemede, okula giderken karşılaştığı 3 kişinin önünü kestiğini anlatan mağdur M.K.Ö., “bunlardan kısa boylu olanı üstümü aramaya başladı, 2 liramı ve cebimde bulunan saatimi aldı. Daha sonra uzun boylu olanı beni tokatladı. Ben yere düşünce su verip, yüzüne çarptılar” dedi.

Durumu güvenlikçilere bildirmesi üzerine şüphelilerin yakalandığını anlatan mağdur Mağdur M.K.Ö. sanıklardan şikayetçi olmadığını söyledi. M.K.Ö.'nün annesi Vildan Ö. de çocuklardan şikayetçi olmadığını belirtti.

"YAĞMALAMA SUÇU OLUŞMUŞTUR"

Davaya ilişkin kararını açıklayan İstanbul 2'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi çocukların birlikte hareket ederek, mağdura karşı güç birliği oluşturduğunu belirtti.

Kararda, sanıkların mağduru hafif şekilde darp edilerek üzerindeki iki TL ve kol saatini almalarının yağmalama suçunu oluşturduğu aktarıldı.

“CEZAİ SORUMLULUKLARI TAM”

Kararda, “Suça sürüklenen çocukların adli rapor tespitlerine, mahkememiz uzmanınca düzenlenmiş sosyal inceleme raporları değerlendirilmesine ve yargılama izlenimlerine göre, suç tarihi itibariyle sübut görülen suçlarına karşı ceza sorumluluklarının tam olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

"2 LİRA VE KOL SAATİNİ GERİ VEREREK ETKİN PİŞMANLIK GÖSTERDİLER”

Kararda, çocukların eylemlerinden sonra, olay yerinden fazla uzaklaşmayarak, park içinde çimlerde oturur vaziyette, mağdurun şikayette bulunduğu parkın güvenlik görevlisi tarafından yakalandığı anlatıldı.

Park görevlisinin tek kişi olmasına rağmen polisler gelene kadar çocukların olay yerinden kaçıp uzaklaşmadıkları, üzerlerindeki mağdurdan yağmaladıkları kol saati ile 2 TL parayı iade ederek, etkin pişmanlık gösterdikleri ifade edildi.

2'ŞER YIL 1'ER AY HAPİS

Sanıklar M.Y., A.T. ve Ö. Ş.'yi yağma suçundan 10'ar yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, henüz soruşturmanın başlangıç aşamasında etkin pişmanlık gösterip suça konu para ve eşyanın iadesini sağladıkları, suç tarihinde 12-15 yaş grubunda olmaları, olumsuzluk içermeyen tutum ve davranışları nedeniyle bu cezayı 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına indirdi.

Eylem sonrasında ve yargılama aşamalarında gösterdikleri tutum ve davranışları, sabıkasız oluşları, buna bağlı olarak pişman oldukları ve ileride suç işlemekte çekinecekleri yönünde kanaat oluştuğu gerekçesiyle verilen hapis cezasını ayrı ayrı erteledi. 2 yıl 1 ay süreyle denetime tabi tutulmalarına, kişiliği ve sosyal durumu göz önüne alınarak denetim süresinin herhangi bir yükümlülük belirlemeden ve uzman görevlendirilmeden geçirilmesine karar verdi.

Çocukların denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlemesi halinde ertelenen cezanın tamamen infaz kurumunda çektirilmesine, denetim süresinin iyi halli olarak geçirilmesi halinde cezalarının infaz edilmiş sayılacağı belirtildi. Ayrıca toplam 126,66'şar TL masrafın da ayrı ayrı çocuklardan tahsil edilmesine hükmedildi.

25 Şub 2015 - 13:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber