Zehirlenen kişi sayısı 80'e yükseldi!

Alanya’da bir otelde tatil yapan çoğu çocuk 80 kişi, henüz belirlenemeyen nedenle zehirlendi. Mağdurlar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı

Zehirlenen kişi sayısı  80’e yükseldi
Alanya Başsavcılığı zehirlenme olayına el koydu
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Zehirlenen kişi sayısı 80’e yükseldi

ALANYA'NINKestel Mahallesi'ndeki bir oteldeki tatilcilerden bazıları önceki gün öğleden sonra fenalaştı. Kusma ile mide bulantısı şikayetleri görülen tatilciler, hastaneye götürüldü. Akşam saatlerinde ise çoğunluğu çocuk çok sayıda tatilcide benzer şikayetlerin görülmesi, çocukların fenalaşıp otel koridorlarına kusmaya başlaması üzerine sağlık ekiplerine haber verildi. Rahatsızlananlar, otele sevk edilen 30 ambulansın yanı sıra özel araçlarla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve ilçedeki diğer hastanelere götürüldü. Hastaneye kaldırılan 80 kişinin, zehirlendiği tespit edildi. Bazı tatilcilere ayakta müdahale edilirken, bazıları ise müşahede altına alındı.
'TEMİZLİK YAPILMIYORDU'
Müşterilerden Hasan Ateş, 7 gündür otelde olduklarını belirterek, "Sıkıntılardan en büyüğü temizlikti. Temizlik yapılmıyordu. Yemekhanelerde servis yapanlar, temizlik konusunda eksikti. Hijyenik değildi. Ben de 3 gün önce rahatsızlandım. Havuzu kullanmamdan kaynaklanmıştı. Şu anda iyiyim. Çocuklarım da aynı rahatsızlığı yaşadı. Ben yemek yerken sadece salatayı tercih ettim" dedi.
'YAZIK GÜNAH'
Hastaneye tedaviye gelen Hesna Özbilge ise şöyle konuştu: "Söylenecek çok şey var ama karşımızda bir yetkili bulmak mümkün değil. Pazartesi otele giriş yaptık. Şubat ayında erken rezervasyon yapmıştık. Verdiğimiz bedelin sonucunda alacağımız hizmetin bu olduğunu söylüyorlar. Günlerdir bardak ve tabakların kirli olduğunu söyledik ve uyardık. Buna rağmen bizim sadece şikayet ettiğimizi söylediler. Sonuçta teker teker günlerdir yetişkinler dahil acil servise gidip serum taktırıp, iğne yapıyoruz. Bugün de toplu bir şekilde geldiler yaklaşık sanırım 50-60 kişi var içeride. Hakikaten şu an damga vurdu bütün insanların tatiline bu otel. Yazık günah, herkese geçmiş olsun. İnternette yapılan yorumlara dikkat etsinler. Biz etmedik, başımıza bunlar geldi." Otel tarafından müşterilere paralarının iade edileceği söylenirken, otel yetkilileri olayla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Yaşanan zehirlenme olayının ardından yetkililer otelin havuz ve yemekhane başta olmak üzere çeşitli bölümlerinden numune alarak incelemeye götürdü. Zehirlenme olayının nedeni araştırılıyor.
'İMAJIMIZA YARALAR AÇTI'
Yaşanan talihsiz olayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Böyle bir olayın yaşanmış olması büyük talihsizlik. Sezonun yoğunlaşmasıyla birlikte sadece gıda değil, havuz, mutfak, yangın uyarı sistemleri, güvenlik gibi pek çok konu tekrar takrar rehavete kapılmadan kontrol altında tutulmalı. Sonuçta bu olay yaşandı ve geri dönüşü yok. Hemen hemen bütün tesisler havuz, su, yiyecek numunelerini tutar, bunlar incelenecek ve nedeni bulunacak. Bunların tekrarlanmaması açısından kontrollerin sürekli ve düzenli yapılması gerekiyor. Kayyum idaresindeki bir otel emin olmasam da. Denetlemeler sık yapılmalı. Sonuç olarak böyle bir şeyin yaşanması Alanya imajı açısından olumsuz. Hiçbir yerde olmasını istemeyiz. Kısa zamanda atlatırız ama niye atlatacak bir şeyler yaşayalım" diye konuştu.
'EĞİTİM ŞART'
Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu, "Ürünlerde soğuk zincir takibine dikkat edilmesi gerekiyor. Alanya sıcak bir yer, her ürünün bozulma süresi kısalıyor. Tarladan, mezbahadan sofraya kadar gelen bir süreç var. Ürünler gerekli şekilde muhafaza edilmediyse ve insanların sofrasına bu sunulduysa sorunlar yaşanabiliyor. Biz mutfaktakilerin en önemli görevi misafirlere en sağlıklı ürünleri sunabilmek. Yiyecek veya içecek, bunların en iyi şekilde muhafaza edilmesi lazım. Keşke bu tür olaylar yaşanmasa, bu konuda personelin eğitimli ve bilgili olması gerekiyor. Bu nedenle personel eğitimlerine dikkat edilmeli ve daha bilinçli olmalıyız" dedi.
'AZAMİ ÖZEN GÖSTERİLMELİ'
Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, otelci ve restorancıları uyararak dikkat edilmesi gereken kuralları şu şekilde açıkladı: "Otel mutfaklarının, yapılacak denetlemelerde geriye dönük olarak, 3 günlük gıda şahit numuneleri almalarını ve denetleme esnasında denetleme ekiplerine ibraz etmelerini önemle belirtmek isteriz. Havuz sularının mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerinin periyodik olarak yaptırmaları ve kayıtlarını tutmaları son derece önemli. Otelde kullanılan suların kontrolleri yapılmalı ve tatlı sularda 6,5-7,6 pH ve 0,4 mg-0,8 mg klor değerlerine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizmek isteriz. Ayrıca meyve ve sebzeleri yıkadıkları yıkama sularına da dikkat etmelerini, sıcakta kolay bakteri üreten tavuk, yumurta, mayonez, pirinçli ürünlere özen göstermelerini önemle duyururuz. Yapılacak denetlemelerde sahte ve kaçak içki, kaçak yabancı personel, personel SGK primi konularında da incelemeler yapılacaktır."
SAVCILIK DA DAHİL OLDU
Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan da konuyla ilgili bir açıklama yapılarak, gerekli soruşturma işlemlerinin yürütüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İlçemiz Kestel Mahallesi’nde bulunan bir otelde konaklayan kişilerden bazılarının otelde yedikleri akşam yemeğinden sonra kusma ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Otelde yedikleri yemekten dolayı misafirlerin rahatsızlandığı tespit edilmiş ve mağdurların tedavi ve muayeneleri yapılmış olup olayla ilgili başlatılan soruşturma devam etmektedir." Yaşanan talihsiz olaya vatandaşlar da tepkisiz kalmadı. Yeni Alanya'ya konuşan vatandaşlar, yetkililerin denetimleri arttırması konusunda çağrıda bulundular.
'HER ŞEY DAHİL SİSTEM KALKMALI'
POLAT SÜTLÜBUDAK

Uyumayacak bir turizm bakanı istiyoruz. Şu anda şimdiki turizm bakanından ricam her şey dahili kaldırsınlar. Üç kuruşa oda satıp ucuz mamul kullanırlarsa olacağı bu. Geçen gün bir müşteri geldi, 'Biz otelde her gün tavuk, ciğer yiyoruz' diyor. Tavuk veya ciğeri bir gün çıkarırsan ikinci gün veremezsin. Yarım saat dışarıda kalsa zehirler. Otellere yarım pansiyon gelmesi şart, kalitenin yükselmesi çok önemli. Önceden kalite yoktu ama kaliteli müşteri vardı. Şimdi de kalite var müşteri yok.
'BU OLAYLAR KAÇINILMAZ OLUYOR'
BİLAL ERDEM

Et ve tavuk gibi gıdaların tarihlerine bakılması, dikkat edilmesi gerekir. Soğukluk derecesine bakılması kontrol edilmesi gerekir. Soğuk bir yer de saklanmıyorsa mutlaka bozulur. Etten zehirlenme olmaz muhtemelen tavuktan zehirlenme olmuştur. Tavuklar dışarıda en fazla 1 saat bekler 1 saat sonra bozulur. Denetim yok. Yemek çıkıyor ama nasıl çıkıyor kimse bunu sorgulamıyor. Çıkan et ne eti, nasıl ortamda saklandı, nasıl pişirildi kimse düşünmüyor. Bu olaylar kaçınılmaz.
'KİMSENİN ÖLMEDİĞİNE ŞÜKREDİLSİN'
NURSELAM ÖZFIRAT

Şu anda tur paketleri 500 dolar. 500 dolara uçak bileti dahil tatil satılıyor. Sonra işletme de 'En ucuza nasıl halledebiliriz?’ diye düşünüyor. Artık tarihi geçmiş ürünler, tavuklar, etler ne bulurlarsa hepsini yemeğe kullanıyorlar. Haliyle 80 kişide zehirlenir 180 kişi de. Kimsenin ölmediğine şükretsinler. 500 dolara tur satarsan olacağı bu. Adam 600 doları cebine koyuyor, 500 tatile veriyor, 100 dolarla da çarşıya çıkıyor. Ondan sonra adamlar bize küfür de eder, yere çöp de atar. Sonuçta 500 dolar verip satın alıyorlar bizi. Her şey dahil sisteminin acilen kapatılması lazım. Adamlar alkolü de o kadar çok tüketiyor ki, sahte alkoller falan veriliyor, biz biliyoruz bunları. Hal böyle olunca kalite de düşüyor. Yaşanan olaylar da artıyor.
‘GIDA GÜVENLİĞİ TARLADAN ÇATALA KADAR UZANAN BİR SÜREÇ’
Kalite Kontrol Mühendisi ve Gıda Mühendisi Osman Yücel Deniz, gıda güvenliğinin tarlada yetişen ürünün çatalla buluşana dek geçen sürenin her aşamasında son derece büyük bir sorumluluk gerektirdiğini ifade ederek süreci şu şekilde aktardı: “Öncelikle tesislerimizde uyguladığımız sistemle ilgili kısaca bilgi verebilirim. Mutfağımıza satın alınan her ürün misafirin çatalına kadar ulaşmakta ve biz bu alanları sürekli olarak kontrol altında tutmaktayız. Çünkü gıda güvenliği, tarladan çatala kadar uzanan bir süreç. Öncelikle satın aldığımız her ürünü kontrol etmek zorundayız. Son kullanma tarihini, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliklerine uygun üretilip üretilmediğine göre kontrol etmek önceliğimiz diyebilirim. Daha sonra bu ürünlerin sıcaklık kontrolleri yapılarak, soğuk ürünler soğuk zincirde, donmuş ürünler ise eksi 18 derece soğuk zincirinde gelmiş olması gerekiyor. Ürünleri bütün bunların kontrollerini yaparak tesisimize alıyoruz. Ayrıca dolaplarımız var. Burada da aynı şekilde ürünlerimizi saklıyoruz. Ve daha sonra alanlarımızda üretime geçiyoruz. Soğuk ürünlerin zincirin kırılmaması için soğuk alanlarda üretilmesi gerekiyor. Bunun için tesislerimizde klimalandırılmış alanlarımız ve fiziksel olarak ayrılmış alanlarımızın olması gerekiyor. Mutfakta ertesi gün sunumu yapılacak her ürün için ciddi bir süreç söz konusu. Ürünlerin mutlaka streç folyo ile herhangi bir bulaşıntıya karşı korunması gerekiyor. Tavan akması olabilir ya da personel hapşurabilir. Yani her türlü olasılık mevcut ve bizler bu ihtimallerin hepsini düşünerek hareket etmek zorundayız. Dolaplarımızda uygun koşullarda sakladığımız ürünlerin, açılan ürünler için açıldığı tarih, gelen ürünler için geldiği tarih olmak üzere etiketlemelerini muhakkak ki yapıyoruz. Kontrolü sağlamak adına her türlü detayı yazmak ve izlenebilirliğini açıkça ortaya koymak zorundayız. Bütün büfelerimiz soğutmalı olması gerekiyor. Bu alanlarda da izlenilebilirlik son derece önemli çünkü büfeye çıkan ürünlerin sıcaklık kontrollerini de düzenli olarak takip etmek zorundayız. Eğer bu kırılmaları biz doğru şekilde takip edemezsek daha sonra ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Çalışalar için çok ciddi bir sorumluluk alıyor. Ve sonrasında temizlik ve hijyen kurallarımız var. Temizlik programlarımız mevcut. Temizleyeceğimiz her alan için ‘Ne kullanılacak, kim yapacak, ne zaman yapılacak, hangi sıklıkta yapılacak’ gibi soruların cevaplarının detaylı bir şekilde hazırlanıp sunulduğu bir cetvelimiz var. Hepsini detaylı şekilde tanımlıyoruz.”
‘ANİ ÜREMELERE BAŞLICA ÇÖZÜM KALİTELİ ÜRÜN KULLANIMIDIR’
Zehirlenme vakaları mevzubahis olduğunda listenin ilk sırasında et ve et ürünleri olduğuna da değinen Deniz kaliteli ürünlerin tercih edilmesine vurgu yaparak “Zehirlenme vakalarında en çok et ve et ürünleri listenin ilk sırasında yer alır. Tabi deniz ürünleri, süt ve sütlü ürünleri de son derece önemlidir. Sunum sıcaklıklarınızın artmasıyla beraber ya da ortamda hazırlık sıcaklıklarının artmasıyla beraber ürünlerde ani üremeler görülebilir. Eğer kaliteli ürün almıyorsanız ani değişimler, üremeler görebilirsiniz. Bunlarda sonucu da sizlere ne olarak yansır? Ya zehirlenme ya da hastalık belirtisi. Dolayısıyla kaliteli ürün seçip sonrasında bütün üretim süreçlerinde az evvel bahsetmiş olduğumuz koşulları sağlamamız gerekiyor. Mikrobiyolojik gıda numuneleri almamız da büyük bir önem arz ediyor. Periyodik olarak izlememiz gerekiyor ki herhangi bir değişim, üreme var mı yok mu görebilelim. Hangi alanlara dikkat etmemiz gerekiyor? Hangi alanlarda eksiğimiz var? Bunları detaylı olarak tespit edebilelim. Bu da yasal bir gereklilik aynı zamanda” şeklinde konuştu.

12 Tem 2018 - 13:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Efe Unal - Otel adini niye vermiyorsunuz. Herkes biliyor Akropol Otel olduğunu ..! Rencide olsunlar ki , örnek olsun ki ..! Daha dikkatli ve gerektiği gibi turizm yapsınlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
07

Erkut - Akrapol otelde haftalık zehirlenme olur, bu sefer toplu olması savcıların dikkatini çekti sanırsam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
06

Erkut - Akrapol otelde haftalık zehirlenme olur, bu sefer toplu olması savcıların dikkatini çekti sanırsam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
05

Erkut - Akrapol otelde haftalık zehirlenme olur, bu sefer toplu olması savcıların dikkatini çekti sanırsam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
04

Yeter - Allahiniz askina otel ve turizimciler bakanligimidir tatil bakanligimidir bu otellerin aldiklari yildizlardan oturu denetimlerini neye gore yapiyolar bir otelde yemek sunuma gecmeden restourand denetimi yapilmadan hijyenik kontrolu yapilmadan sunuma nasil gecer. Hastalanirsiniz 100 euro muayene ucreti odersiniz spa kullanim dersiniz 100 euro spa ucreti alirsiniz bakanliklarin dikatine antalya dahil turistik yerler turkiye cumhuriyeti bolgesinde degillermi insaf ulkemizi ne bu tatilci kuruluslar ve sirketlrr keyfi ucretlendirmeleri ve mudahaleleri yuzunden artik tatilimizi baska ulkelerde yapmaya basladik. Kendi ulkemizde memnundegiliz denetimler sifir. Artik bu olaylar uzucu gelmiyor uyuyan bir denetim kurulu var ve bizler zarar gorunce gene onlarin kesesi doluyor biz yasadigimiz zararlarla kaliyoruz turkiyede euro ile muayene oluyoruz bu isin enteresan tarafi gerisini sizler dusunun hem maddi hemde manevi olarak zarar goruyoruz. Ve kime sikayet edecegiz zararimizi kimler karsilicak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
03

Şahin - Arkadaşlar otelin ismi ne acaba bende yakında kestelde bi ptelde tatit yapacağım da.. Yardımcı olursanız sevinirim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
02

tt - sorgusuz bu otelin cezalandırıp kapatılması lazım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30
01

Gonder fahri sarac - Bu şikayetler ardı arası konuşmayinan kesilmez icrata gelelim müşterilerin tüm masrafları iade edilmesi gerekiyor yazık deyilmi bu insanların bir tatil yapmaya hakikaten yokmu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 13:30

Çorum Haber