Alanya'da esnafın kira isyanı! Kepenkler tek tek kapanıyor

Alanya turizmi için yetkililer olumlu sinyaller vereselerde esnaf için durum vahim. Tüm turistik bölgelerde turist sayısı geçen yıla göre çok düşük. Cirolar yarı yarıya azaldı. Birçok esnaf kepenk kapatmış durumda ...

BU yıl turizm sektörü uzun yıllardan sonra belki de en zor sezonlarından birini yaşıyor. Özellikle Alanyaesnafı bu krizi en yoğun şekilde hissediyor. Kötü giden turizm sezonun yanı sıra ödenen kira bedellerinin yüksek ve döviz üzerinden olması esnafı iflas etme noktasına getirdi.
Şekerhane Mahallesi Şevket Tokuş Caddesi üzerinde bulunan birçok dükkanın vitrinini ürün yerine artık satılık ya da kiralık levhaları ile süslü.  
Kapanan dükkanlar ve yüksek kira bedelleri hakkında görüşlerini aldığımız esnaf, dükkan sahiplerinden kiralarda indirim ve Türk Lirası olarak anlaşma yapılmasını istediler.

ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYSUNLAR
YILDIRIM VANLI (TURİZMCİ) :Dükkân kiraları çok yüksek dükkan sahipleri de geri adım atmıyor, sanki on yıl önce kazandığımız paraları kazanıyormuşuz gibi ben şuan maliyetine satış yapıyorum ama kimse bizden alışveriş yapmıyor yabancılar değil sadece yerliler de gelmiyor. Dükkân sahipleri biraz ellerini vicdanlarına koysunlar, bizler de kazanamıyoruz artık çoğu esnaf kapattı, iflas ettiler çok batan var, yazık yani herkes ev geçindiriyor herkesin çocukları var. Bir dükkân demek en az 3-4 tane çalışan demek. Kiranın hepsini veremiyorlar veremedikleri için de icra geliyor ve malları gidiyor. İcrada 5 liralık malı 2 liraya alıp götürüyor ve insanlar batıyor. Esnaf 30-40 bin Euro kira verebilecek durumda değil.
DÜKKAN SAHİBİ KİRACI BULAMIYOR
TAHİR BİNGÖL (PAZARLAMACI) : Kiraların yüksek olmasından dolayı kiracılar kirayı veremiyorlar, çoğu dükkan sahibi de kirayı vermeden gidiyor. Maalesef kiralar yüksek bu sokakta ve dükkân sahipleri kiracı bulamıyorlar bulamadıkları içinde dükkanlar kapalı kalıyor. Çek ve senetleri ödeyemeyen esnafın yarısından fazlası kiralarını ödemeden kapatıp gidiyorlar. İnşallah dükkân sahipleri kiraları biraz aşağı çekerler ve insanlar evlerine ekmek götürebilirler.
RAKAMLAR ÇOK ASTRONOMİK 
İLHAN DEMİR (TEZGAHTAR) : Malum ekonomik kriz var, savaş halindeyiz turizm bundan çok etkileniyor insanlar buna dayanamıyor. Astronomik kiralar var zaten gelen turist potansiyeli Avrupalı değil bu çok etkiliyor bundan dolayı insanlar işin içinden zor çıkıyor. Yetkililerin dükkân sahiplerine bir şeyler söylemesi gerekiyor biz ne söylesek bir yere varmıyor.

DÜKKAN SAHİPLERİ ANLAYIŞLI DEĞİL
MEHMET (TEZGAHTAR) :
Turizm kötü ve kiralar aşırı yüksek eskiden bir dükkan alabilmek için insanlar 20 kişi sıraya girerlerdi şimdi gördüğünüz gibi dükkanların hepsi boş ve daha kötü olacak dükkan sahipleri kira konusunda anlayış göstermiyor ister öde ister çık diyor kiraları bir nevi düşürsünler başkada bir şey diyemiyorum.
TOK GELİP AÇ GİDİYORUZ
MEHMET EMİN BİNGÖL (ÇAYCI) :  
Sabahtan beridir bir tane çay satmadım,  şikâyetçiyim zaten aç geliyoruz, aç gidiyoruz üç bin Euro bir çay ocağına kira ödenir mi dükkân sahiplerinden anlayış bekliyoruz.
KİRA BEDELLERİNİ KİMSE KONTROL ETMİYOR
AYHAN DEMİR (ÇANTACI) : Dükkan kiralarına diyecek hiçbir şey yok. Kiralar Euro bazında olduğu sürece bu böyle olmaya devam edecek. Ya dükkan sahibine çalışırız ya da borçlanır kaçarız. Yavaş yavaş durum o hale geliyor buna ne yapılabilir biliyor musunuz dükkan kiraları Türk Lirası bazında alınırsa belki bir şekilde olabilir ama onun dışında yapacak hiçbir şey yok. Bunların hiç birisi yasal değil devlet buraların kirasını 4-5 bin Türk Lirası olarak biliyor. Bir esnafın veya bir adamın yapabileceği bir şey yok arkamıza destek lazım tek başımıza güçsüzüz. Dükkân kontratlarının hepsi farklı farklı ama çoğunluk hep öyle bunu devlette biliyor sizde biliyorsunuz herkes biliyor.
 60-70 bin Euro 200-300 bin Türk Lirası yapar bu hayal edilemeyecek bir para ama bu paraların kontrolleri maalesef yapılmıyor.

07 Ara 2017 - 14:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Mustafa - Maliye kiralık dükkanlara kiracı gibi telefon ederek fiyatı sorsun

Sonra bu dükkanlar kiralandiginda kontrata yazılan rakamı kontrol etsin

Aradaki farkı tesbit etsin

Ve cezayı yazsın

O zaman görelim kiralar nasıl olacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23
05

hasan - Alanya esnafı kendine çeki düzen vermeli. Alanyada 10 liraya aldığım tarçın çayı bayat çıktı. Antalyada tazesini 5 liraya alınca hayret ettim. Acaba bir hata mı var deyince Alanyada bu işlerin normal olduğu oranın turistik olduğunu söylediler. Bence esnaf kendine gelmeli, müşteriyi soyulacak kaz gibi görmemeli. Bu durum hep geçmişteki olumsuzluklardan kaynaklanıyor. Esnafın amacı kısa sürede köşeyi dönmek değil uzun sürede güven kazanarak normal kazanca devam etmek olmalıdır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23
04

fer..... - zamaninda 5000 euroluk dükkana 15000 euro teklif edip ödersen şimdide bi cesaretle al dükkanin senin olsun kendine başka enayi bul demezsen ...siz daha çooook ağlarsiniz... yeni esnaf olmak istiyenleride şimdiden kendinizle beraber batirirsiniz....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23
03

Cem - Bence esnaf dükkan sahiplerini suçlayacağını kendilerine baksınlar.turistleri kazıkla kazıkla ondan sonra kiralar Yüksel de. Kiralar düşük olsa turistlere yine fahiş fiyatlara satmaya devam edersiniz.dükkan kiralarının bu seviyelere gelmesinin sebebide esnaflardır. Birbirleriyle yarışa girdiler dükkan tutmak için hep fiyat arttırdılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23
02

sayın veysel demir - doğrudur her geçen sene daha da aşağıya gidiyor alanya ve kiralar yüksek millet lirasını ödeyemiyor dukan sahipleri kirayı biraz düşürmesi lazım bu böyle giderse herkes dükanlaari terk eder Allah yardımcıları olsun milletimize

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23
01

Arif bayantemur - Kabahat esnafın dükan tutayım ne olursa olsun zihniyeti var boşalt

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 14:23

Çorum Haber