Alanya'da 'Dolar' inadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla dövizle kiraya son verilip, kirada TL'ye dönüş başlarken, Alanyalı dükkan sahiplerinin Dolar’da direndiği açıklandı.

ABD ile yaşanan kriz sonrası hızla yükselen Dolar’a tepki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dolarla ticareti bitireceğiz. Kiralarda TL'ye dönüş yapılacak" demişti.

Aradan uzunca bir süre geçmesine karşın Alanya'daki dükkan sahiplerinin dövizle kiraya devam ettiği, karşı çıkan kiracıların ise kapının önüne konulmakla tehdit edildiği belirtildi.

Esnafların durumdan şikayetçi olduğunu belirten oda başkanları, dükkan sahiplerine seslenerek, "Bu dönüş yapılacak. Direnmek fayda etmeyecek" dediler.

Alanya Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir, dükkan sahiplerine seslenerek, inatlarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Akın Tabaklar da, esnaflarda TL ile kiralamaya ciddi bir eğilim olduğunu ancak mülk sahiplerinin dövizde direttiğini ifade etti.

***

Yukarıda okuduğunuz satırlar 22 Ekim 2018 tarihli Yeni Alanya Gazetesi’nin manşet haberiydi.

Yani bundan tam bir yıl önce.

Neden anımsattım, izah edeyim.

Malum, turizm sezonu bitti.

Genç turistler ülkelerine döndü, şehir “3. Kuşak” denilen orta yaş ve üzeri turist kesimine kaldı.

Esnaf bugünlerde, geride kalan 2019 turizm sezonunun sağlamasını yapıyor.

Ne kadar vergi ödeyecek, Bağ-Kur, personel sigortası, elektrik, su, ıvır zıvır giderler derken, en önemli gider kalemi olan kirasını çıkarabildi mi, ona bakacak.

Bitti mi?

Elbette bitmedi.

Şimdi yeni dönemin, önümüzdeki sezonun kira sözleşmesini yapma zamanı geldi.

Peki, aradan geçen 1 yıla rağmen dükkan sahiplerinde geri adım atma sinyali var mı?

Bize gelen haberlere göre yok!

Son dönemde çarşıda pazarda karşılaşıp sohbet ettiğimiz esnaf dostlarımız, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl verdiği talimatın Alanya’daki pek çok dükkan sahibi tarafından uygulanmadığını, hatta sözleşme yapılırken dükkan sahiplerinin kendilerine özellikle “kirayı döviz cinsinden aldığımızı sağda solda konuşursanız, bize bir şey olmaz ama seneye sizi kapının önüne koyarız” dediklerini belirtiyorlar.

Buradan şehri yönetenlere, oda başkanlarına, sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum.

Önümüz kış.

Kriz kapıda değil, evin içine girip en baş köşeye şimdiden yerleşti bile.

Bu ve benzer sebeplerle, geçen sene gün aşırı yaptığınız “esnafa destek” açıklamalarını yeniden güncelleyin.

Seneye oda seçimleri var.

Eğer şimdi susarsanız, seçimlerde bu suskunluğunuz hem esnaf hem de rakipleriniz tarafından önünüze konuluverir, benden bir kardeş tavsiyesi.

Vakit, memlekete sahip çıkma vaktidir.

Vakit, zaten darda olan esnafa destek olma vaktidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber