YÜZ FELCİ NEDİR?

Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş, göz çevresi) yapmamızı yüz siniri (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız. Beyinden gelen hareket emirlerini yüz siniri, yüz kaslarına ileterek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar. Eğer beyindeki veya yüz sinirindeki bazı hastalıklar bu iletiyi engellerse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felci fasial paralizi olarak da isimlendirilir.
NEDENLERİ NELERDİR?
Yüz felci beyinle beyin sapı arasındaki veya beyin sapından yüz kaslarına kadar olan bölümdeki birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Beyin-beyin sapı arasındaki yüz felci nedenleri genellikle beyin kanamasına bağlıdır ve nöroloji bölümünde incelenirler. Bu nedenlerle oluşan yüz felcine merkezi yüz felci denir.Soğuk hava da, yüz felci riskini artırır. Dışarı çıkarken mutlaka yüzümüzü örterek, korumak gerekir. Hareket halindeki arabanın camının açık bırakılmasının ya da sıcak banyodan sonra soğuk ortama geçmek de aynı riski oluşturur. Bu durumlara dikkat etmeyenler yüzün mimik kaslarının felç olmasına maruz kalırlar.
BELİRTİLER NELERDİR?
Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusu yüz hareketlerinin azalması veya kaybolmasıdır. Kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi hareketler bozulur. Bunun dışında gözyaşı azalması, tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulgularda bulunabilir. Yüz felcini yapan asıl sebebe göre ilave bulgular görülebilir. İlk göze çarpan hastanın yüz hareketlerini yapamamasıdır. Bunlar arasında dış kulak yolunda lezyonlar, orta kulak iltihabı bulguları, diğer nörolojik bulgular sayılabilir.Orta kulak iltihabıveya bir orta kulak tümörü yoksa kulak muayenesi normal görülür. Yüz Felci teşhisi hastanın yüz hareketlerinin bozulduğunun görülmesi ile konur. Ancak önemli olan asıl sebebin ne olduğudur. Bunu araştırmak için şüphelenilen duruma uygun tetkikler yapılır ve bir hastalık bulunursa onun tedavisi yapılır. Eğer ilk muayene sırasında yüz felci dışında bir bulgu bulunmadıysa kan şekeri ve tansiyon ölçümleri yapılır.
FİZİK TEDAVİ GEREKLİ MİDİR?
Yüz kaslarına fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşirler ve daha sonra yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri ve güç kaybı olabilir. Bu nedenle hastanın kendi kendine uygulayabileceği pasif egzersizler ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da önerilmektedir. Rahatsızlığın erken tedavisinde sonuç alınabilir.
Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. Hastaya rahatsızlığı açıklanmalı. İlk dönemlerde mutlaka soğuktan korunmalı. 3 hafta süre ile soğuk havada dışarı çıkmamalı. Lokal olarak o bölgeye sıcak kompres uygulanması erken dönemde yararlıdır. Bu tür rahatsızlıklarda gözün kapatılmasında zorluk olabilir. Göz geceleri kapatılmalıdır. Gün boyunca koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Göz kuruluğu için gözyaşı kullanılabilir.
Fizik tedavinin de hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür.Fizik tedavi, düzgün çalışmayan 7. siniri uyarmak suretiyle iyileşme süresini kısalttığı gibi, ilerde olabilecek deformiteleri ve asimetriyi önler.

YÜZ FELCİ İÇİN EGZERSİZLER
- Günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.
- Dudaklar kapalıyken ağız büzülür.
- Dudakları açarken ağız büzülür
- Alt çene ile üst çene örtülür.
- Yanaklar içeri çekilir.
- Gözler kapalı ağız iyice açılır.
- Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir.
- Alt dudak üst dudağın üstüne getirilir.
- Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur.
- Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir.
- Islık çalınır.
- Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o’ya doğru küçültülür.
- Gözler kapanır ve açılır.
- Göz kapatılır ve rahatsız olan göz ovalanır.
- Kirpikler açılıp kapatılır.
- Gözler sağa sola döndürülür.
- Alın kaldırılır.
- Alın yukarı kaldırılırken ağız açılır.
- Alnın sağı ve solu gözler açıkken oynatılır.
- Mümkünse alın yukarı aşağı oynatırken, kulaklarında oynatılması sağlanır.


# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber