Sıcak suyla yıkananlar dikkat

Yaygın olarak herkes sıcak su ile duş alır hatta kombide bir arıza varsa ve sıcak su bulunmuyorsa yıkanmaktan da vazgeçeriz. Peki ama bizi sıcak suya bağımlı hale getiren şey nedir

RAHATLAMA ve gevşeme duygusu olabilir mi? O halde başlığı tekrar okumanızı öneririz, “Soğuk Su ile Yıkanarak Dinçleşin”. Sıcak su bedeninizi rahatlatıyor, gevşetiyor gibi görünse de aslında enerjinizi alır, sizi yavaş yavaş öldürür. Soğuk su ise tam tersine canlandırır, hayata döndürür. Buna örnek vermek gerekirse buzdolabına koyduğunuz eti baz alabiliriz, sıcak ile temas etmediği sürece bozulmadan muhafaza olabilir peki sıcak bir yerde uzun süre bekletseydiniz ne olurdu? O zaman et bozulmuş ve kokusu ile sizi rahatsız etmeye başlamış olurdu. Soğuk su ile duş alma sürecinde her zamanki gibi sıcakla başlayabilirsiniz böylece deri üzerindeki kirler giderilmiş ve gözenekler açılmış olacaktır daha sonra yavaşça, tedrici olarak ılığa ve oradan da vücudunuzu alıştırarak soğuğa geçebilirsiniz özellikle alışkın olmayanlar ani geçişlerden kaçınmalıdır. Soğuk su ile banyo, damarların gerilmesini ve gücünün artmasını sağlar aynı zamanda vücut içerisindeki kan akışını hızlandırır, kalp atışı ve solunum artar, kalp daha güçlü çalışır. Yüksek ateşi düşürmek için soğuk su kullanılır. Vücudun zedelenmiş bölümlerinde meydana gelebilecek şişlikleri engellemek için buz tedavisi uygulanır. Soğuk suya alışık olanlar şok tedavisi olarak anılan metodu deneyebilirler buna göre sıcak sudan, soğuk suya geçmek suretiyle vücudun kan dolaşımı hızlandırılmış olur. Bu uygulama özellikle Rusya’da Banya olarak adlandırılan SPA merkezlerinde yapılmaktadır buna göre 80°C olan ahşap bir odada belli bir süre bekledikten sonra çıkışta soğuk su ile yıkanıyor ve belli bir süre bekliyorsunuz. Hastalığı bulunanlar, özel duruma sahip olanlar öncelikle doktoruna danışmalıdır. Kimi hastalıklarda soğuk su, kimi hastalıklarda ise sıcak su yararlı olabilmektedir. Bu konudaki hadis-i şerif şöyledir: “Hamamdan çıkarken ayakları soğuk su ile yıkamak baş ağrısını giderir.” (Ebu Nuaym; Muhtârü'l-Ehâdîs, s.101) Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek, kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır. Bu da kişinin rahatlamasına ve eğer baş ağrısı oluşmuşsa onunda yok olmasına neden olabilecektir. Eğer hala soğuk su ile yıkanmakta zorlanıyorsanız ve bir türlü adapte olamıyorsanız en azından ılık su ile yıkanmayı deneyebilirsiniz. İçme Suyu Çok soğuk su içilmemelidir çünkü dişlere zarar verir, sesi kısar ve öksürüğü artırır. Soğuk suyu devamlı içmek, burun kanaması, nezle ve göğüs ağrıları meydana getirir. Normal sıcaklıkta su içmek hazmı kolaylaştırır, boşaltımı kolaylaştırır, soğuk su ise kabız yapabilir, boşaltımı geciktirebilir.

30 Ağu 2014 - 18:38 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber