Oruçluya mekruh olan durumlar

Oruç tutarken bazı durumlar orucu bozmaz ancak mekruhtur

 ORUCU bozan daha sonrasında kaza ve kefaret gerektiren bazı durumları kısaca şöyle sıralayabiliriz: 1. Cinsî münasebette bulunmak. 2. Yemek, içmek veya ilâç yutmak. 3. Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak. 4. Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek. 5. Sigara içmek 6. Enfiye çekmek 7. Susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek. 8. Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükürüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedavisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeple kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir. NOT: Bu hususlardan herhangi birini mecbur kalmadan, zorlanmadan, unutma durumu olmadan isteyerek işleyen bir kimse için hem kazâ, hem de keffaret lâzım gelir.
ORUÇLUYA MEKRUH OLAN DURUMLAR 1) Bir şeyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak 2) Lüzumsuz yere bir şey çiğnemek 3) Sakız çiğnemek 4) Kendisinden emin olmayan bir kişinin hanımını öpmesi 5) Tükürüğü ağızda biriktirip yutmak 6) Kan aldırmak 7) Kendini zayıf düşüreceğini tahmin ettiği yorucu bir işte çalışmak 8) Ağzına su alıp çalkalamak

01 Tem 2014 - 18:06 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber