Metro Geçiş Köprüsü açılışa hazır

Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün, deneme seferleri ve son rötuşların ardından şubat ayında hizmete girmesi planlanıyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, İstanbul Metrosu'nun en önemli aşamalarından biri olan köprünün yapımında sona yaklaşıldı.
Mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde, 2 Ocak 2009'da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan "eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşa edildi.
Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.
Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı.
Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7) Haliç'te ise 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık da çakıldı.
Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi.
Köprü, 180 milyon liraya mal oldu.

SEYİR TERASI ÜCRETSİZ OLACAK

Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal'a, metro bağlantıyıla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir'e kısa sürede ulaşabilecek.
Metro hatlarındaki istasyonlara turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra varılabilecek.
Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak.
İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor.

DENEME SÜRÜŞLERİ BAŞARILI OLDU

Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nde, 10 Ocak'ta başlayan deneme sürüşleri başarılı bir şekilde devam ediyor.
İnşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan köprüde korkuluk çalışmaları, yürüyen merpenler, köprü üzerindeki tek durağın cam kaplaması ve aydınlatma direkleri montajı da yapıldı.
Sona gelinen çalışmaların tamamlanmasının ardından köprünün şubat ayında açılması hedefleniyor.

16 Oca 2014 - 14:57 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber