9 milyon dolarlık böcek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, süneye karşı üretilen faydalı böceklerin doğal dengeyi sağladığı, bu sayede 2014 yılında ekonomiye 9,2 milyon dolar kazandırıldığı bildirildi

GIDA

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, süneye karşı üretilen faydalı böceklerin doğal dengeyi sağladığı, bu sayede 2014 yılında ekonomiye 9,2 milyondolar kazandırıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, biyolojik mücadele çalışmaları sonucunda ürün kalitesinin büyük oranda yükseldiği belirtildi.

Faydalı böceklerin daha uygun ekosistemde yaşamaları için 2004 yılından itibaren 6 milyon 400 bin fidan dikildiği ifade edilen açıklamada, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süneye karşı faydalı böcekler üreterek, çevre ve insan sağlığı için doğaya bıraktı. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Trakya bölgesindeki ekim alanlarında sıkça görülen ve hububat alanlarına büyük zarar veren süneye karşı doğaya böcek bırakma çalışmaları ilk olarak 2006 yılında başladı. Son 8 yılda toplam 84 milyon 204 bin parazit üretimi yapılarak, doğaya bırakıldı" ifadeleri kullanıldı.

Doğadaki denge yeniden sağlandı

Açıklamada, faydalı böceklerin doğaya bırakılmasıyla birlikte doğal dengenin yeniden sağlanarak büyük oranda ekonomik zararın önlendiği kaydedildi. Faydalı böcekler için sağlanan yeşil alanlarla birlikte biyolojik mücadelenin devamlılığının gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Sadece 2014 yılında 2,3 milyon dekar alanda kimyasal mücadele yapılmayarak Türkiye ekonomisine 9,2 milyon dolar kazandırıldı. Kimyasalların miktarının düşmesi doğadaki dengeyi büyük oranda sağladı. Bakanlık tarafından etkin ve başarılı bir şekilde uygulanan biyolojik mücadele çalışmaları sonucunda ürün kalitesi büyük oranda yükseldi. Örneğin biyolojik mücadele öncesi üreticiler tarafından düşük fiyata yemlik olarak satılan buğdayın bu çalışmalar sonucunda satış fiyatı da yükseldi."


Kaynak:AA

06 Ara 2014 - 13:09 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber