Yalan söylemenin patolojik hali ve etkileri

'PİNOKYO'

ve 'Yalancı Çoban', çocukluk yıllarımızdan beri hepimizin tanıdığı hatta belki de gündelik yaşantımızda en sık hatırladığı çizgi kahramanlardandır. Ancak ne kadar ilginçtir ki söz konusu kahramanlar, bize ilk çocukluk yıllarımızdan bu yana sık sık tembihlenen ve ebeveynlerimiz ya da çevremizdeki diğer kişiler tarafından 'En büyük suç' şeklinde aşılanan bir kavramı yani 'Yalan'ı hatırlatır.

Kimi insanın bilinçli olarak yaptığı yalan söyleme davranışı, bir süre sonra alışkanlık haline dönüşür ve kişiyi işin içinden çıkılmaz durumların içerisine sürükler. Dolayısıyla bir müddet sonra dönüp baktığımızda belki de 'Asla yalan söylemem' diyenler, çoktan masalları ve gerçekleri bir kenara koymuş, kendi yarattığı gerçeklerin peşinden koşan usta birer yalancı haline gelirler. İşte, bu noktada dönüp kendinize sormanız gereken soru şudur: 'Gerçekte kandırdığımız kişi kimdir, acaba?' diye. Bunun cevabı gayet açık 'Siz' olsanız da çoğunlukla bunu umursamaz ya da üzerinde durmaz geçersiniz.

'Aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen söz' olarak tanımlanır, yalan sözlükte. Kişi, nasıl işine geliyorsa o şekilde anlatır bazen gerçekleri. Bu durumun neden ve nasılından ziyade önemli olan bir tarafı vardır ki o da kişinin artık bir kere yalan söyleme yoluna koyulmuş olmasıdır. Gariptir, evet. 'Aman, ne olacak canım sen de! Bir kereden bir şeycik olmaz, hem kim duyacak' diyerek söylenilen yalanlar, dahası pembe, beyaz vs gibi renk çeşitliliğine sahip bu gerçek dışı söylemler, davranışlarla birleşerek bir süre sonra istem dışı yapılır hale gelir. Alkol ve diğer nörokimyasal etkileri olan maddeler gibi bir süre sonra bağımlılık yapmaya başlayan yalan, tıpkı bu maddeler gibi küçük kullanımlar şeklinde başlar ve sorunlar arttıkça daha da şiddetlenir hale gelir. Kişi, artık, hemen hemen her zaman, günün herhangi bir zaman diliminde kolaylıkla yalan söylüyorken bulur, kendisini.PATOLOJİK HALE GELEN YALANA DİKKAT!Bir süre sonra patolojik (hastalıklı) hale gelmeye başlayan yalan, kişiye ve çevresindekilere ciddi anlamda zarar verir. Çok sık yalan söyleyen kişiler, durumun ciddiyetini bir süre sonra fark edemez hale gelirler. Yalan, doğası gereği her zaman olmasa dahi er ya da geç kendi gerçekliğini bir şekilde ortaya koyar. Bu durum sosyal bir takım sorunları da beraberinde getirir. Kişi, belki de yalanı ve yalancılığın kötü bir şey olduğunu çevresindekilerin tepkileriyle fark eder hale gelir. 'Yalancı Çoban' hikâyesinde olduğu gibi çevresi tarafından tüm davranışları ve sözleri kuşku ile takip edilen biri haline gelince kişinin beyninde 'Acaba?'lar oluşmaya başlar. Artık ona kimse, güvenmemekte dahası güvenememektedir; Çünkü yalan söyleyen kişi her ne kadar karşısındakine, 'Yalan söylemiyorum artık, tövbe!' dese de yaptıklarıyla, beden dili, mimikleri ve diğer iletişim biçimleri ile iletişimde karşı tarafa söylenen sözün ya da anlatılanın doğru olmadığı mesajını vermektedir. Yani artık yalan söyleyenin yanakları elma gibi kızarmamakta, eli-sesi titrememekte, ayakları dolaşmamakta, gözleri diğer kişilerden ustaca kaçmamakta ya da burnu kaşınmamaktadır. Ne yazık ki o, artık profesyonel bir yalancıdır. Bir psikolog olarak önerim; şayet çevrenizde ya da hayatınızda bu durumu patolojik hale getirmiş olan, profesyonel yalan söyleyen insanlar varsa; henüz geç değilken bir uzmana görünmeleri konusunda onları desteklemeniz. Unutmayın, bir kişiyi dahi topluma kazandırmak, büyük bir erdemdir. Sevgiyle...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Merve Kaya - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber