Workshoplar

HER

geçen gün sayıları hızla artan mutfak workshopları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana sorarsanız bir o kadar eğlenceli ve birşeyler öğrenebileceğiniz aktiviteler. Konumuz gastronomi olunca, mutfakta ne gibi workshoplar’a gidilebilir diye düşünmeden edemiyorum. Workshoplar benimde yeni teknikleri öğrenmek adına fırsat buldukça gittiğim kendim için birşeyler yaptığım yegane güzelliklerden biri diyebilirim.

Aslında workshop dilimize İngilizce ’den gelmiş epeyce sıklıkla kullanılan bir terim. Manası; bireylerin ortak bir konu üzerinde çalışmalarını, düşünmelerini ve öğrenmelerini sağlayan uygulamalı bilimsel öğretim tekniği. Konu mutfak olunca biraz yorucu ama bir o kadar da eğlenceli bir aktiviteye dönüşebiliyor.

Örneğin; en sıklıkla karşımıza çıkan 2 saatlik, 2 günlük, 1 haftalık, 8 haftalık gibi eğitimlerin (kısa dönemli workshopların) başında uygulamalı Türk mutfağı, uygulamalı dünya mutfakları, uygulamalı pastacılık eğitimleri geliyor. Bunlar bildikleriniz.

Bir de yeni yeni açılan ve oldukça rağbet gören eğitimler var. Örneğin; butik pastacılık, rawfood (çiğ gıdalar), yemek fotoğrafçılığı, barista- kahve eğitimleri, şarap-yiyecek eşleşmesi, wok yemekleri, cup cake’ler, macaron hazırlama, dekor kurabiyeler hazırlama, küçük gurmeler-çocuk mutfağı , sokak lezzetleri, meze hazırlama, vegan mutfak, yılbaşı yaklaşırken yılbaşı hazırlama mönüleri, sevgililer gününde eşli workshoplar ve daha aklımıza gelmeyen niceleri….

Tabi bu workshoplara giderken de, gideceğiniz kursun yada eğitim merkezinin tanınmış bir yer olmasında da fayda var. O yüzden eğitim yerini seçerken ya uygulama mutfağı ve programlarının içinde gastronomi bölümü olan bir üniversite olmasına ya da bilindik bir merkez olmasına da dikkat edin derim. Kısa bir süre internette gezinmek size bu konuda oldukça ipucu verecektir. Tabi gideceğiniz eğitim merkezinde eğiticilerin kalitesi de son derece önemli.Mutfakların donanımı da keza öyle.

Bayanların en çok tercih ettiği şu sıralar oldukça revaçta olan butik pastacılık ve butik kurabiyeler hazırlama workshopları…. Niye tercih ediyorlar derseniz de kadınlar bu kurslardan çıktıktan sonra evlerinde bile bu süslü kurabiyeleri yapıp satarak oldukça güzel bir kazanç elde edebiliyorlar.

Şöyle düşünün paketlenmiş çubuğa geçirilmiş doğumgünü temalı bir kurabiyenin size adet başına maliyeti 75 kuruşa denk gelirken pastanelerde birim fiyatı 10- 12 TL’den satılabiliyor. Tabi nişan, doğumgünü, evlilik gibi özel günlerde sizden istenecek sipariş sayısı 200-300’ü bulabiliyor. Yapımı biraz zahmetli ama iyi iş doğrusu. Benim bu şekilde harçlıklarını çıkaran oldukça fazla öğrencim olduğunu hatırlıyorum. Öğrenmesi de kolay 4-6 saatlik workshoplarda kolaylıkla macaron yapmayı, cup cake süslemeyi veya değişik temalı kurabiyeler yapmayı öğrenebiliyorsunuz. Bir de butik pastacılık var tabi… Bu kursların süresi 2 yada 4 günü bulabiliyor. Biraz daha maliyetli, diğerlerine göre biraz daha zaman alıcı.

Bu kurslardan sonrada pastalara değişik şekiller vermek için bir set edinmeye ve pastacılık malzemelerini satan dükkanları arşınlamaya başlıyorsunuz zaten. Bana sorarsanız bu pastacılık değil daha farklı bir boyut. Süsleme üzerine kurulmuş fazlasıyla şeker hamuru kullanıldığı için tat tat değil.. İçine royalıcıng, ganaj krema da girince olay tatların savaşına dönüyor. Sağlıklı hiç değil; ama 40 yılda bir birini mutlu etmek istiyorsanız kendi nişan pastamı kendim tasarlayacağım yada sevdiklerime özel günlerinde farklı bir sürpriz yapacağım diyorsanız bu tamda size göre. Tabi size 30-35 liraya mal olan bir pastanın pastanelerde 150 TL ‘ye satıldığını görünce işin ticari boyutunu da düşünebilirsiniz.

Tabi karar sizin; ama ilerleyen zamanlarda Ahep üniversitemizin gastronomi bölümü uygulama mutfağında birbirinden güzel workshoplar açmayı planlamaktayız; eğer ilgi duyuyorsanız web sitemizi (www.ahep.edu.tr) mutlaka takip edin, özellikle istediğiniz workshopları da bizlere yazabilirsiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esra Mankan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber