Uykunun insan hayatındaki yeri ve önemi

NEREDEYSE

ömrümüzün üçte birini uykuda geçiriyoruz. Zinde kalmak, yeni bir güne mutlu başlamak için uykumuzu yeterli düzeyde almamız şart. Uyku, insanın dinlenmeye geçtiği düşünce karmaşasından arındığı, sinir sisteminin dinlendiği ve bağışıklık sisteminin tamir işiyle uğraştığı zaman dilimidir. İnsan yemek yemeye, spor yapmaya, eğlenceye nasıl zaman ayırıyorsa uykusuna da aynı şekilde zaman ayırmalı. Gündelik hayatta karşılaştığı sorunlarla daha iyi baş edebilmesi için sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihin için düzenli ve yeterince uyku şarttır

ÇOCUKLARIMIZ VE UYKU

Anne babaların dikkat etmesi gereken en önemli hadiselerden biriside çocukların uykusuna özen göstermek olmalıdır. Çocuklarını da kendi uykularıyla bir tutmak ailelerin yaptıkları en önemli hatalardan biridir. Şunu bilmeliyiz ki çocukların büyümelerinde, zihinsel gelişimlerinde düzenli ve yeterli uyku çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli bir uyku sistemine sahip olan çocuklar daha kolay konsantre olurlar, kendilerine verilen görevleri yerine getirirler ve ufak tefek sorunların üstesinden gelirler. Gerektiği kadar uyuyamayan çocuklar ise zihinsel işlemleri gerçekleştirmekte, mantıksal çıkarımlar yapmakta ve matematik işlemlerini çözmekte bir hayli zorlanırlar. Uyku problemi yaşayan çocuklar arkadaş çevresinde de sosyal sorunlar yaşarlar Büyüme hormonları, çocuklar uyurken harekete geçer. Kronik uyku düzensizliği yaşayan çocukların gelişimlerinin yavaşladığı tespit edilmiştir. Uyku sorunu yaşayan çocukların uykuya dalmakta güçlük çektiği, uyumaktan korktuğu, gece sık sık uyandığı ve derin bir uykuya dalamadığı tespit edilmiştir. Çevreleri tarafından uyku konusunda baskı gören çocukların üzerindeki baskı hafifledikçe, büyümeleri ve gelişimleri de olumlu yönde etkilenir.

PEKİ, GÜNDE KAÇ SAAT UYUMALIYIZ?

İnsanlar arasında cinsiyete, yaşa, kiloya göre uyku süreleri değişmektedir. Bebeklerin 16-20 saat, okul öncesi çocukların 10-12 saat, ilkokul çocuklarının 9-10 saat, ergenlerin 7-8 saat ve yetişkinlerin 6-7 saat uyuması yeterlidir. Ama yine de kişinin ihtiyacı olan uyku süresi onun için yeterli olan saat kadardır. Kimi insanlara 4 saat uyku yeterken kimilerine 8 saat az gelebilmektedir. Yeterince uyumak insana beynini daha iyi kullanabilmesi açısından çok önemlidir.

ÖZETLE

Daha sağlıklı kararlar alabilmemiz, iş verimiz ve dikkat ve becerimizin artmasında önemli olan, vücudumuzun tamir mekanizmalarının gerçekleştiği uyku önemlidir. Kendimize, çocuklarımıza kısacası sevdiklerimize önem veriyorsak çok karmaşık düşünmeye gerek yok. Zoru ararken kolayı göremeyiz. İşte yapmamız gerekenler:* Sigara içmeyiniz.* Alkol içmeyiniz veya çok az alınız.* Hayatınızı zora sokan sosyal stres faktörlerini tespit edip kurtulunuz.* Şekerden uzak durunuz. Kanser hücresi şeker olmadan yaşayamaz.* Spor yapınız, araba kullanmak yerine yürüyünüz ya da bisiklet kullanınız.(Gerçi şehirlerimizde bisiklet yolu yok, düşünülmemiş.)* Uyku düzeniniz iyi olsun ki yaşadığınız her anın kıymetini bilerek, keyif alarak yaşayabilesiniz. Sağlıcakla

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Dulum - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber