Unutulmayan Alanya Kaymakamları (3)

1933

YILINDA Alanya Halk Evi'nin açılmasını sağlayıp, halk evi bünyesinde kendisi ve kızının da dahil olduğu bir müzik grubu oluşturan ve Alanyalılar'a müzik ziyafeti çeken Kaymakam Kamil İnkaya da unutulmaz isimler arasındadır. Grubun müzisyenleri caz solisti merhum Ali Gökçe, kemanda Gırbızlı Salih, Rüştü Bostancı, Cümbüşte Hasan Kule ve vokalde Hasan Tahsin Aksoy, Aksekili öğretmen Hakkı Uğur ile Tevfik Odabaşı'dır. Böyle bir müzik etkinliği Alanya'da o zamana kadar hiç yapılmamış bir etkinliktir. Alanya Halk Evi 1933 yılının 29 Ekiminde, cumhuriyetin 10. yılı etkinliklerine bu konserle başlayacaktır. Alanyalılar bu gecede halk evini hıncahınç doldurmuştur. Yine bu gecede Hasan Tahsin Aksoy'un oynadığı kılıç kalkan oyunu geceye damgasını vurdu. Cevdet Hacıkadiroğlu'nun oynadığı Kazaska-ŞeyhŞamil oyunu ayrı bir güzellikteydi. Hafız Osman'ın oynadığı oyun da ayrı bir güzellikteydi. Ben bu geceyle igili pekçok şeyi, bu geceye katılan ve bugün hayatta olmayanlardan çok dinlemişimdir.

İHTİLALİN KUDRETLİ KAYMAKAMI İSMET HİLMİ BALCI

Alanya'da ilk kez ismi bir caddeye verilen, omuzlarda uğurlanan, 1960 ihtilalinin kudretli Alanya Kaymakamı ve Belediye Başkanı, 14. Dönem Tokat Bağımsız Milletvekili İsmet Hilmi Balcı da unutulmaz isimler arasındadır. Alanya, İsmet Hilmi Balcı'yı 1960 yılında tanıdı. İhtilalin hem Alanya Kaymakamı, hem belediye başkanıdır. Ailesi önce Kars-Ardahan'a, daha sonra Tutak'a yerleşir. Dedesi müftüdür. Kendisi 1933 yılında Tutak'ta doğar. Erzurum Lisesi, ardından 1955 yılında Mektep-i Mülkiyeden, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olur. Gevaş, Dereli, Yenice, Şarköy ve Reşadiye kaymakamlıkları yapmıştır. 1968 yılında Reşadiye halkının isteği ile kaymakamlıktan milletvekiliği için istifa eder. Süleyman Demirel'in genel başkanı olduğu Adalet Partisi'ne Tokat Milletvekili Adaylığı için müracaatta bulunur. Adaylığı kabul edilmez. Bunun üzerine 1968 seçimlerinde Tokat'tan bağımsız milletvekili adayı olur. Bu seçimde daha önce kaymakamı olduğu Reşadiye halkının yüzde 95'inin oyunu alır. Bu oy kendisini Tokat Bağımsız Milletvekilliğine taşır. 1968 seçimlerinin ilk milletvekilliği kesinleşen ismi olarak radyodan ilan edilir. Milletvekilliği döneminde Tokat'a Samaş Bentonit Fabrikası, Reşadiye Tamsan Tarım Aletleri Fabrikası ve Turhal Emaş Barit Fabrikası'nın kurulmasına öncü olmuştur.İsmet Hilmi Balcı, kısa süreli Alanya Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı döneminde (1960-1963) etkin hizmetleriyle iz bırakmıştır. Alanya halkı hizmetlerini unutmamış, Alanya'dan ayrılırken çok görkemli bir şekilde omuzlarda uğurlamıştır. Müze karşısındaki caddeye ismini vermiştir. Alanya parkının açılması onun dönemine rastlar. Hollanda'dan getirilen çiçeklerle merhum belediye bahçıvanı Kör Muhammet'in çabalarıyla park bir cennete dönüştürülmüştür. İtfaiye teşkilatının temelleri onun zamanında atılmıştır. Alanya ilk kez onun zamanında Turizm Festivali ile tanışmıştır. Alanya'nın tanıtımına büyük önem verilmiş, ulusal gazetelerin yazarları Alanya'ya davet edilmiş, Alanya aylarca ulusal basının gündeminde tutulmuştur. Bektaş suyu şişelemesi onun döneminde başlatılmıştır. Giritli mezarlığının yanına elektrik santralının kurulması da Balcı döneminde gerçekleşmiştir. Çarşı dükkanlarının yapılması onun dönemindedir. İki belediye otelinin yapılması onun dönemindedir. Alanya'da 60'lı yılların kuşakları onun hizmetlerini hep takdirle yad ederler. 2010 yılının Şubat ayında Hakkın rahmetine kavuşan İsmet Hilmi Balcı, TBMM'de düzenlenen törenle Sincan Mezarlığı'na defnedildi. Bu cevval Alanya Kaymakamı'nın, Alanya'da unutulmayan kaymakamlar arasında çok özel bir yeri vardır.

1947'DE KAYMAKAM GÖKBİL'İN BIÇAKLANMASI

1947 yılında Alanya Kaymakamı olan Selahattin Gökbil bıçaklanmıştır. Bilmiyorum, Türkiye'nin başka bir ilçesinde kaymakam bıçaklanmış mıdır? Maalesef 1947 yılında Alanya Kaymakamı bıçaklanır. Bıçaklanan Kaymakam Selahattin Gökbil, bıçaklayan ise hemşehrimiz Refik Hacıhamdioğlu'dur. Bugün her ikisi de hakkın rahmetine kavuşmuştur. Bu üzücü olaydan sonra kaymakam Alanya'dan ayrılacaktır. Bıçaklama olayı şöyle gelişir. Refik Hacıhamdioğlu, Alanya çarşısında kahvehane işletmeciliği yapmaktadır. Kahvehanesi kaymakamlık tarafından uzun süreli kapatılır. Bu sebeple Refik Hacıhamdioğlu geçim sıkıntısına düşer. Birkaç kez kaymakamı ziyaret ederek açılmasını ister, araya aracılar sokar ama isteği kabul edilmez. Son kez kaymakamlık önünde sabah mesaiye gelecek kaymakamı görüşmek için beklemeye başlar. İsteği tekrar reddedilince yanında taşıdığı kamasını Kaymakam Gökbil'e saplar. Kaymakam tedavi altına alınır. Refik Hacıhamdioğlu tutuklanır. Cezasını çektikten sonra kahvecilik işine devam eder. Kendisi mahalle komşumdu. Oğlu Tevfik, mahalle arkadaşımdı. Refik Hacıhamdioğlu'na Alanya'da "Refik Emmi" derlerdi. Emmilik deyimi Alanya'da bir saygının ifadesi olarak kullanılır. Kendisi bu bıçaklama olayından utanç duyduğunu, çok üzüldüğünü söylerdi. Kibar, nüktedan birisiydi. Bir anlık şuur kaybı neticesinde olayın vuku bulduğunu anlatırdı.

ALANYA'NIN NASREDDİN HOCASI'NIN ANILARI

Bir dönem Alanya'nın Nasreddin Hocası olan merhum Takavit Ahmet, Alanya'da Kaymakamlık yapmış Celal Balkanlı ve Osman Gümrükçüoğlu'ndan övgüyle söz ederdi. Merhum Takavit Ahmet, bir dönem Alanyasının nüktedan, hazır cevaplığıyla bilinen bir şahsiyetiydi. Hala dost meclislerinde onun fıkraları anlatılır. Takavit Ahmet'in bu iki kaymakamın yanında özel bir yeri vardır. Takavit Ahmet'in sohbetinin hastasıdırlar. Celal Balkanlı, 1948-1950 yıllarında kaymakamlık yapmıştır. Osman Gümrükçüoğlu 1955-1957 yıllarında kaymakamlık yapmıştır. Daha sonra Eskişehir Vali Muavinliği döneminde Takavit Ahmet'i Eskişehir'de çok ağırlamıştır. Pek çok kez sohbetler için Alanya'ya gelmiştir.

'DEVLET BUNU BULMUŞ, BUNU GÖNDERMİŞ'

Çok eskilerde Alanya'da görev yapan bir kaymakamdan halk pek de memnun değildir. Halk bunu hep dillendirir. Dönemin Antalya Valisi Alana eşrafından birinin iyi dostudur. Vali, Alanya'ya bu dostunu ziyarete gelir. Ziyarete Alanya Kaymakamı da eşlik eder. Vali bir ara Alanya eşrafından dostuna dönerek "Nasıl, kaymakamdan memnun musunuz?" diye sorar. Vali bu soruyu kaymakamın yanında sorunca Alanyalı dostu ne diyeceğini şaşırır ama kaymakamdan memnun değildir. Bunu açıkça söyleyemez. Şöyle der: "Sayın Valim, devlete duacıyız. Devlet bunu bulmuş, bunu göndermiş. Herhalde daha iyisini bulsa, onu gönderirdi."Bu konuşmanın Kargıcak'taki Vahapoğlu Konağı'nda geçtiği söylenir. Bu araştırmamızda bugün hayatta olmayan, unutulmayan, iz bırakan Alanya Kaymakamlarından söz etmeye çalıştık. Hayatta olan Kaymakamlarımızla ilgili olarak bir çalışmamız olmadı. Bu konudaki araştırmalarımız sürecektir. Hakkın rahmetine kavuşmuş kaymakamlarımıza rahmet diliyoruz. Sağ olanlara sağlıkla, başarılar diliyoruz. Alanya'mızın il olmasını niyaz ediyoruz. Artık kaymakamlarımızdan sonra valilerimizin de olmasını istiyoruz. Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle...- BİTTİ -

Kaymakam Kamil İnkaya, bu halk evinde Alanyalıları ilk kez müzikle tanıştırdı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Oğuz Korum - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber