Tutsam mı? Unutsam mı?

MERHABA

sevgili, okurlarım bu hayat öğüdü olan iki şeyi tutmak ve iki şeyi de unutmak anlayışını benimsemek psikolojik bakımdan insanın dengeli ve tutarlı bir yapıya sahip olduğunu anlatmaktadır .İki şeyi tut hayat düsturunda bizlere fayda ve iyiliği dokunmuş kimselere karşı hassasiyet içinde olunmalıdır.Fayda ve iyilik gördüğümüz kimseye teşekkürlerimizi ve memnuniyetimizi bir biçimde paylaşmalıyız. Bize yapılmış iyilikleri beyin hard diskine kaydettiğimizde iki bakımdan kıymet ifade edecektir. Birisi yapılan iyiliklerin farkında olarak kadrini kıymetini bilmeye vesile olur. İki şeyi tut öğüdünün ikinci kısmı, yaptığınız kötülükleri hatırda tutma anlayışını içermektedir. Bir kimse zaman zaman kendisine ve etrafına kötülükte bulunabilir. Yapılan kötülüğün farkında olarak hareket etme. Verilen zararın ve sebep olunan üzüntüyü görüp, işitmek ve hissetmek bize hal ve hareketlerimize çekidüzen vermemizi sağlar. Bir kimse art niyetli değilse yaptığı kötülükten dolayı pişman olacak ve muhatabından özür dileyerek kalp kırıklığını ve zararını onarma ve giderme yoluna gitmelidir. Bir kimse isteyerek yada istemeyerek yaptığı kötülükten ötürü pişman olur ve ardından da özrünü ve gereğini yerine getirerek daha az hata ve kabahatte bulunacaktır.Hayat öğüdünün ikinci kısmı iki şeyi unutun olmaktadır.Unutulması öğütlenen iki şey: Yaptığınız iyilikleri ve size yapılmış olan kötülükleri belleğe almama ve kalpte taşımama düsturunu edinme anlayışıdır. İyilik yapma, çok ulvi bir vasıftır. Bir kimse yaptığı iyiliği her hangi bir beklenti içine girmeden ortaya koyarsa insani anlayış sergilemiş demektir.Bir kimse yaptığı iyiliği böbürlenme ya da lütufta bulunuyor olma vesilesi olarak görmemelidir. İyilik yapmanın insanlığın ve kardeşliğin icabı olarak değerlendirilmesi gerekir.Yapılan iyiliğin peşine düşmemek, neticesiyle ilgilenmemek ihlaslı bir insan tavrı demektir. Net bir ifadeyle söyleyecek olursak, yaptığı iyiliği belleğe almamak ve unutmaktır.İki şeyi unut öğüdünün ikinci kısmı size yapılan kötülüğü unutmaktır. İnsanoğlu her ne kadar eşref-i mahlukat olsa da çeşitli zaafları da kendisinde barındıran bir varlıktır.Bir başkasından gelen kötülüğe derhal karşılık vermek, sesini yükseltmek ister. Başkalarından kaynaklanan hoşnutsuzluklara sabretmeli. Hatta yaşanan bu olumsuz duygu hallerini unutmalı ve hatırda tutmamalıdır. İnsanı yücelmesine vesile olan bir yaklaşımda muhatabına karşı kalbinde husumet beslememelidir.Kötülüğe sabır ve yapılan kötülüğü unutma alışkanlığı sonucu kötülüğe sebep olanlar bir müddet sonra pişmanlık ve mahcubiyetle sizden hem özür dileyecek, hem de o kötülüğünden vazgeçecektir. Haftaya buluşmak üzere sağlıcakla kalın farkındalığa imza atmak için bizlerle olun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Habibe Gülden Özdil - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber