'Uluslararası toplumları vicdana...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak, savaşlar yüzünden çocukların ve annelerin acı çektiğini belirterek, "Binlerce çocuğu annesi bırakan uluslararası toplumları vicdana davet ediyorum. Adaletsiz bir dünyada yaşamanın burukluğunu yaşıyoruz" dedi

ESENLER Belediyesi tarafından dünyada ilk defa gerçekleştirilen Ninni Festivali'nin bu yıl ikincisi düzenlendi. Anneler Günü'nde 'Bana Bir Ninni Söyle Anne' sloganıyla Esenler Dörtyol Meydanı'nda gerçekleştirilen festivalin kapanış proramına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Kadın ve Demokrası Derneği (KADEM) Başkanı Doç.Dr. Sare Aydın Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda anne bebekleriyle birlikte katıldı.13 gün süren festival kapsamında yapılan bilgi ve ninni yarışmalarında kazananlara hediyeleri verildi.
"ULUSLARARASI TOPLUMLARI VİCDANA DAVET EDİYORUM"
Yaşanan savaşlara dikkat çeken Esra Albayrak yaptığı konuşmada, "Anneyle çocuğun bu kadar yakın ilişki kurduğu ninnilerden söz ederken adaletsiz bir dünyada yaşamanın burukluğunu da yaşıyoruz. Bir anne olarak doğrusu içimi acıtan bir şeydir. Binlerce çocuğu annesiz, babasız, kardeşsiz, ninnisiz bırakan savaşları kınıyorum. Annelerin huzur dolu rahatlatan ninnilerini dinleyerek büyümesi gereken çocukları Akdeniz’in azgın dalgalarına teslim eden uluslararası toplumu vicdana davet ediyorum. Bizler de fiili ve kavli dualarımızla annelerinden, babalarından yoksun kardeşlerimizi yeniden kucaklamamız gerektiğini, onları kucaklarken şartlı kucaklama yapmamamız gerektiğini, zira bu dünyada hepimizin misafir olduğunu, bu misafirlikte ne kadar paylaşırsak nimetin o kadar arttığını,sevgi ne kadar paylaşırsak o kadar artacağını unutmamak gerektiğini hatırlatıyorum bu konuda annelerimize güvenimiz sonsuz" ifadelerini kullandı.
Ninnilerin insan üzerindeki etkisine dikkat çeken Albayrak, "Ninnileri bugün buraya gelirken düşündüm de sadece çocukları uyutmak için araç ya da onları sakinleştirmekten öte başka şeyler de başardığını fark ettim doğrusu. Zira ninniler dil olarak baktığımızda değerli şiirler, müzik olarak baktığınızda nağmeler ve çocuklarımızın aslında Türkçe'mizle, musikimizle, duygu dünyamızla ilk karşılaştıkları an. Dolayısıyla farkında olmadan içselleştirdikleri kültürel kod adeta. Bu türküleri dinleyen çocukların 6-7 yaşına geldikleri zaman aslında yaşadıkları dünyayı anlamlandırmak için ellerinde ne kadar değerli kavramsal bir harita kazandıklarını, yaşadıkları adaletsizliklere bakarken onlara nereden bakacaklarını gösteren bir duygu haritası olduğunu fark ettim" şeklinde konuştu.
"ANNEYLE ÇOCUĞU BİR ARADA TUTAN FAALİYETLER ÖNEMLİ"
Ses ve iletişimin çocukla anne arasında en önemli olduğunu söyleyen Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, "Kadın ve Demokrasi Derneği olarak geçen yıl da bu programı desteklemiştik bu yıl yine destekliyoruz. Belediye Başkanımıza böyle yaratıcı, unuttuğumuz, geleneğimiz ve göreneğimizde çok değer verdiğimiz bizi ayakta tutan faaliyetleri yeniden hatırlattığı için çok teşekkür ediyorum. Ses, iletişim çocukla anne arasındaki en önemli bağdır. Biz çocuğumuz doğduğunda ona önce ninniyle sesleniriz, ninniyle duygularımızı ifade ederiz, sevgimizi gösteririz. Popüler kültürün yaşandığı bu dönemde ailenin temel direği olan anneyle çocuğu bir arada tutan faaliyetler üretmek son derece önemli" dedi.
"ANNELERİMİZ NİNNİLERİ IPHONE'A TERCİH ETTİLER"
Ninninin sadece bu topraklarda değil yeryüzündeki her annenin tınısı olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Hepimizin muhtemelen karşılaşacağımız temel bir sorunumuz var. Dünya gittikçe sanallaşıyor. Bu sanallaşan dünyada annelerimiz maalesef ninnilerini Iphone’a terk ettiler. Google’dan ninni yazarak çocuklarının kulağına Iphone’u koyarak o güzel ve berrak sesleriyle ninni söylemek yerine oradan gelen sesi çocuklarının kulağına verdiler. Oysa ninni sadece bu toprakların tınısı değil, ninni yer yüzündeki her bir annenin tınısı olarak her çocuğun kulağıyla işitmesi gereken annesiyle kurduğu ilk iletişimdir" dedi.

21 May 2016 - 20:13 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber