Ormanlara kadın eli

Manisa'daki Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde, şef kadrosunda 4 kadın orman mühendisi görev yapıyor

ORMANLARIN oluşturulması, korunması ve geliştirilmesi binlerce hektarlık geniş alanlarda ve zorlu arazi şartlarında yapılıyor. Kışın karda, yağmurda, çamurda, yazın kavurucu sıcağın altında, yangınlarda ise alevlerin karşısında yeşili koruyup, arttırmak için mücadele verilen ormancılık çalışmalarında, birçok alanda olduğu gibi kadınlar da söz sahibi olmaya başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde şef kadrosunda görev yapan 10 orman mühendisinin 4'ü kadınlardan oluşuyor.
Müjde Kaya Alaca 2005 yılında Artvin Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Son iki yılı Akhisar'da olmak üzere 8 yıllık orman işletme şefi. Görev bölgesinde yaklaşık 35 bin hektarlık bir orman alanı ondan soruluyor. Yaz aylarında ormanların en büyük düşmanı yangınlara karşı sorumluluğu altındaki yangın ekipleri ile beraber alevlere karşı mücadele veriyor. Evli ve iki çocuk annesi olan Orman İşletme Şefi Müjde Kaya Alaca, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için bırakacağımız en büyük milli servet olan ormanlarımız yanmasın, geleceğimiz karamasın" dedi.
Cemile Tüfekçi Özkovan da 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 8 yıllık orman işletme şefi olan Özkovan, son 2 yıldır Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü Başlamış Orman İşletme Şefliği görevini yürütüyor. Sorumluluk alanında 30 bin hektarlık orman alanı bulunuyor. Evli ve bir çocuk annesi Cemile Tüfekçi Özkovan, orman ve insan ilişkilerine dikkat çekerek, ormanlara insanlardan gelebilecek yangın ve başka zarar verici saldırılara karşı korumanın en önemli yönetimin eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları olduğunun altını çiziyor. "Ağaç yaşken eğilir" diyerek, orman sevgisi ve bilincinin insanlara daha küçük yaşlarda aşılanması gerektiğini söylüyor. 
İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü'nden 2012 yılında mezun olmuş olan Merve Ekin Kaplan ise üç yıldır Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde Toprak Muhafaza ve Ağaçlandırma Şefi olarak görev yapıyor. Onun görevi kış aylarında binlerce fidanı toprakla buluşturmak, yaz aylarında fidanların bakımını yapmak. Ancak orman yangını olduğunda O da baretini takıp, telsizini alıp orman yangınları ile mücadele çalışmalarına katılıyor. Bekar olan Merve Ekin Kaplan fidanları çocukları olarak görüyor ve "Dikilen her fidan dünyaya gelen bir bebektir" diyerek, küresel ısınmanın panzehirinin orman ve ağaç olduğunu söylüyor.
Merve Bahçekapılı da Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden 1999 yılında mezun oldu. 2012 yılına kadar özel sektörde çalışan Bahçekapılı, bu tarihten sonra Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde Orman Depo Şefi olarak görev yapmaya başladı. Evli ve iki çocuk annesi Merve Bahçekapılı, depoda ormandan nakledilen orman envalinin cins, kalite, boy gibi sınıflara ayrılarak açık ihaleye hazırlanması, ihalede satılması, satış sonucu depodan nakledilmesi işlerini yürütüyor. Orman Depo Şefi Bahçekapılı; beşikten mezara kadar insanlığın 6 binden fazla alanda faydalandığı ağaç hammaddesi konusunda ülkenin dışa bağımlı olmamasının da ekonomik kalkınma açısından önemli olduğunun altını çiziyor.
Kadın orman şefleri bu günlerde en çok orman yangınları ile mücadele etmekle meşguller. Aşırı sıcaklara, ihmal ve dikkatsizlik de eklenince yangınlar kaçınılmaz oluyor. Ormanları nakış nakış işleyen kadınlar, alevlere karşı da erkek meslektaşlarıyla birlikte mücade ediyor.

24 Ağu 2016 - 11:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber