'Öncelik formaliteleri azaltmak'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,´önceliklerinin gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitelerin azaltılması ve ticaretin kolaylaştırılması olduğunu söyledi

BAZI temaslarda bulunmak üzere Malatya’ya gelen Gümrük ve Ticaret BakanıBülent Tüfenkci, ´Fikir Sofras ´nın düzenlediği programa katıldı.
Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey Mahallesi’nde bir konakta gerçekleştirilen etkinliğe, Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda iş adamı, ekonomist ve gazeteci katıldı.
Programda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, üretimin arttırılması gerektiğini belirterek, yeni üretim tekniklerinin de geliştirilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra yeni pazarlarında bulunması gerektiğini ifade eden Tüfenkci, “Ekonomi Bakanlığı ile yeni dış ticaret teşvik paketlerini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmış olacağız. Önümüzdeki dönemlerde ihracat politikalarımızı aynı anda farklı pazarlarda yer almak üzerine geliştiriyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde Bakanlık olarak ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarımızla ticaret işlemlerindeki maliyetleri azaltmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak önceliklerinin gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitelerin azaltılması ve ticaretin kolaylaştırılması olduğunu dile getiren Bakan Tüfenkci, “Buna bağlı olarak gümrük işlem maliyetlerini de minimum düzeye indirilmesine imkan sağlamak. Dış ticaret erbabına daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmak amacıyla risk analiz tekniklerini kullanmaktayız. Risk analizleriyle 2002’de yüzde 13 olan ihracat kırmızı hat oranları bugün yüzde 5’e düşmüş durumdadır. Amacımız Avrupa ve dünya ortalaması olan yüzde 3’lere çekmek. 2016 hedef planında yer aldığı üzere TIR sistemine ilişkin teknik altyapısı hazırlanan elektronik TIR’a dünya çapında öncülük ediyoruz. Dünyada ilk defa bu elektronik TIR taşımacılığı sistemi Türkiye’de pilot uygulama olarak hayata geçti. İran’da bunu gerçekleştiriyoruz ve denemelerde ilk sonuçlarında gerçekten başarılı. Buradan edindiğimiz bilgileri önümüzdeki süreçte dünyayla paylaşıp bu projeyi dünyaya da yaymak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Sınır kapılarında da yenileme ve modernleşme çalışmalarına hız verdiklerini kaydeden Tüfenkci, “Sarp sınır kapımızı yeniden yapıyoruz, inşallah Temmuz ayı içerisinde temelli yapmış olacağız. Yine aynı şekilde İran’la artan ticaret hacmimize paralel olarak Kapıköy Gümrük Kapımızın da temelini yine Temmuz ayı içerisinde atmış olacağız. Bununla beraber Hamzabey, Esendere, Gürburak, Dereköy gümrük kapılarımızda yeniden inşa faaliyetlerimize hız vereceğiz” diye konuştu.
Bakan Tüfenkci’nin konuşmasının ardından soru ve cevap kısmına geçildi.

04 Haz 2016 - 20:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber