Kışlalar için taşınma tarihi belli oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: 15 Eylül'e kadar Ankara ve İstanbul'daki askeri birlikler taşınacak

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık Türkiye genelindeki askeri birliklerin şehir dışına taşınmaları konusunda tarih verdi. Habertürk canlı yayınında konuşan Bakan Işık 15 Eylül’e kadar Ankara ve İstanbul’daki askeri birliklerin taşınacağını açıkladı. Işık “önümüzdeki bir ay içinde bunları tamamlamayı hedefliyoruz. Eylül’ün 15’ine kadar Ankara ve İstanbul’daki birliklerin taşınmasını hedefliyoruz. Çalışmalar sürüyor, planlama yapıldı. Bazı birlikler 10 gün, bazıları 20 gün, bazılar bir ay içinde taşınacak. Bu alanlar halkın kullanımına ve kamuya sunulacak. Akıncılar’da demokrasi parkı yapılması konusunda irade var” dedi.
İSTANBUL’DA 3756 HEKTAR
İstanbul’daki askeri bölgelerin büyüklüğü  şu şekilde; Hasdal Kışlası 610, Esenler Metris Kışlası 330, Şişli 3. Kolordu Komutanlığı 450, Tuzla Piyade Okulu 1700, Beylerbeyi Deniz Eğitim Komutanığı 96 hektar. Toplamda İstanbul'un merkezindeki boşaltılacak alanın ölçüsü 3756 hektar.
BAKAN IŞIK’IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKAN BÖLÜMLER
TSK’dan ihraç edilen 3 bin 185 kişi ihraç edildi. 151’i general ve amiral. İhtiyaç duyulduğu zaman, adli süreç de devam ediyor, bu verilerle devam edebilir.  Kararname hazır. Temel önceliğimiz TSK’nın 265 pilot ihraç edildi, acil durumlarda yetecek pilotumuz var ama olması gerekenin altındayız. Dolayısıyla bazı düzenlemeler yapıyoruz. FETÖ’nün zorla ayrılmasına neden olduğu, sınıf subaylarının dönüş hakkı gibi pek çok düzenlemeyi içeren bir kararname olacak. Önceki KHK’deki bazı teknik düzeltmeler olacak. Bu KHK hazır, yayınlanmasını bekliyoruz.
Daha önce Milli Savunma Bakanlığı ile kuvvet komutanlığı ilişkisini düzenlemiştik. Genelkurmay ile ilişkiler vardı. Bazı netleştirmeler yapıyoruz. Genelkurmay asli işlerinde kuvvet komutanlıklarıyla emir-komuta zinciri içinde çalışacak. Orada oluşan bazı tereddütleri giderecek düzenlemeler.
Kararnamenin mimarisi oluşturulurken, önceden yapılan çalışmalar değerlendirildi. Kararname çıkarma yetkisi Bakanlar Kurulu’nda. Kurul yetkiyi inceler. Bu KHK’dir, bunun yetkisi hükümettedir ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girer. Bu Sayın Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantı sonucu ortaya çıkmıştır. Genelkurmay’ın görüşü alındı, alınmadı yersiz bir tartışma.
TSK’NIN YAPILANMASI

Türkiye çok uzun yıllar maalesef iç tehdit öncelikli savunmayı benimsemiş. TSK’nın yapılanması da iç tehdit öncelikli oluşturulmuş. Bunu özellikle, günümüz Türkiyesinde geçerli olmadığını biliyoruz. Türkiye artık dış tehdit ve asimetrik tehdidi ön plana alan savunma konseptine ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde çalışma yapıldı, ancak akamete uğratılması için çalışma yürütüldü bazı odaklar tarafından. Bunu yeniden getirmek istiyoruz. TSK’nın buna göre yapılandırılması, birliklerin buna göre konuşlandırılması, hangi birliğin ne kadar ihtiyacı var, hangi teknoloji ne kadar silha bulundurmalıyız. Buna göre şekillenecek.
Mağdur edilen insanların durumu için çalışma başlatılmıştı. Ben de ‘Hangi safhada’ diye sorduğumda ‘Kurum görüşleri alınıyor’ denilmişti. Önümüzdeki acil çalışmalar bitirildikten sonra, hangi adımları atabiliriz, diğer partilerin görüşlerini aldıktan sonra neticelendireceğiz. Ancak acil konular var şu anda.
Pilot ihtiyacımız olduğu için acil düzenleme yapıyoruz. İnsanlarımız güven içinde olsun. Ancak dünya standartlarını yakalamalıyız. Bu atama döneminde, 15 Temmuz’dan sonraki dönemde, daha önce Balyoz’da mağdur edilmiş bazı askerler terfi ettirildi ve önemli görevlere atandı. Hükümetimizin tavrı belli, mağduriyetleri giderecek adımlar atacağız.
ASKERİ LİSELERİN KAPATILMASI

Şu andaki bir gerçek bu askeri liseler çok uzun yıllardır bu yapının kontrolünde. Sınav sorularının çalındığı gerçek. Yaverin açıklamalarında 1989 yılda olduğunu söylüyor. Bu sistematik hale getirilmiş. Gelişmiş ülkelerde lise çağındaki çocuktan asker yetiştirme işi yok. Daha gelişimini tamamlamamış, kimliğini ve kişiliğini oluşturmamış, sosyalleşme dönemide alıyorsunuz askeri okulda yetiştiriyorsunuz. Burada demokratik anlayışı geliştikten sonra asker olması demokratik ülkelerin tercihi. Liseyi bitirmiş, kişisel gelişimini tamamlamış, sosyalleşmiş, demokratik anlayışı benimsemiş çocuklardan aldığımızda, darbe anlayışının değişeceğine inanıyoruz.
Kitlesel bir kalkışmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum. Yapının elebaşları eldeler. TSK içerisinde farkındalık üst düzeyde. Bütün komutanlar çok hassas ve dikkatli. Halkın çok büyük bir hassasiyeti var. Yeni bir kalkışmanın olacağını düşünmüyorum. Kendi mensuplarına ‘Aman ha çözülmeyin, konuşmayın, sıkı durun’ gibi bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Çok ağır bir süreç yaşadık. Böyle bir süreçten sonra hiçbir şeyi ihtimal dışı görmeden tedbir almak zorundayız. Bu her gün, her an her şey olabilir diye devam etmemek lazım. Biraz dikkatli ve ihtiyatlı olmak durumundayız.Biz elimizdeki bilgilerle konuşmak durumundayız. Bazıları yakalandı, bazıları firarda. Adli süreç bu yapıyı deşifre edecek. Bir numara bellidir. Terör örgütünün başı bellidir, Pensilvanya’dadır.
Geriye dönüp baktığımızda anlamlandırdığımız bazı olaylar var. Rus uçağının düşürülmesi gibi. Bunun gibi olaylara baktığınız zaman terörle mücadelede yaşanan sıkıntılara baktığınız zaman işbirliği varmış diyorsunuz. Bunların siyasi ve sokaktaki bağlantılarını biliyoruz. Ekrem Dumanlı’nın Gültan Kışanak’la görüşmesi, beledeyeye arkadan girmesi gibi. Sıkı teması biliyoruz. Bugünden geriye baktığımızda anlamlandırmak mümkün olabiliyor. Bazı şeyler var ki neden olduğunu çözemediğimiz olayları şimdi çözmek durumunda oluyoruz.
FETÖ’ye hizmet eden güç odaklarının terör örgütüyle olan çıkarı Türkiye’ye karşı hareketi belirliyor. Bazı ifadeler ortaya çıkıyor. Askere kurşun sıkan bir terörist grubu var, askere bunların ‘imamı’, ‘Bunları öldürmek için ateş etmeyin’ diyor. Bunun gibi olaylar yaşanmış. Bu tip olayların olduğunu biliyoruz. Türkiye’ye tehdit eden tüm terör örgütleriyle mücadele gücü var.
NATO ile Türkiye ilişkisi arasında sıkıntı yok. Türkiye, NATO üyesi ve ikinci büyük orduya sahip. Yetkileri, ilişkileri belli. Üyeliğinin yerine getirdiği hak ve ödevleri yerine getirmektedir. Problem, 15 Temmuz gecesi, seni birleştiren değer demokrasi ise, demokrasinin korunması için halkın sokağa çıkması, darbe girişimini sokakta engellemesi, 240 şehit verilmesi durumunda NATO üyesi ülkelerinin yaptığı açıklamalar, Türk toplumunda hayalkırıklığı oluşturdu ve öfkeye dönüştü.

12 Ağu 2016 - 12:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber