Kim bu Esedullah?

Silvan, Sur, Cizre'de 'hendek ve barikat' operasyonlarının ardından binaların duvarlarına intikam sözleri ve fanatik milliyetçi sloganlar yazan yüzleri maskeli güvenlik güçleri hakkında CHP bir rapor hazırladı. İçişleri Bakanlığı'nın da olayla ilgili inceleme başlattığı belirtiliyor

DİYARBAKIR, Şırnak ve Hakkari'nin bazı ilçelerinde bir süredir 'hendek operasyonları ve çatışmaları' yaşanıyor. Bu ilçelerde polis araçlarının girişini engellemek için kazılan hendekler ve kurulan barikatları kaldırmak üzere özel harekat polisleri operasyonlar düzenliyor. Ancak bir süredir, bu operasyonların sona ermesinin ardından, yüzleri maskeli bazı kişilerin binaların duvarlarına intikam sözleri ve ırkçılığa varan sloganlar yazdıkları görülüyor.

Öyle ki Silvan'da 12 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından, silahlı ve maskeli kişileri duvarlara çeşitli tehdit ve intikam sözleri yazarken çekilmiş video görüntüler de yayınlandı. Bu kişiler, evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, çoğunlukla dil ve imla hataları da yaparak, "Kurdun dişine kan değdi, korkun", "Türksen övün değilsen itaat et", "Kanımız aksa da zafer İslam'ın" gibi sloganlar yazıyor. Birden fazla noktada bu yazıların altına atılan "Esedullah Timi" imzası ise ayrıca dikkat çekiyor.

Son olarak, Şırnak’ın İdil ilçesinde özel harekâtçı polislerin operasyon sonrasında havaya ateş açarken tekbir getirip sloganlar attığı 'kutlama' görüntüleri de yayınlandı.

Bu görüntüler endişeye yol açarken Diyarbakır’ın Silvan, Bismil ve Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasakları ile ilgili incelemelerde bulunan CHP heyeti tarafından hazırlanan rapora da yansıdı. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelerden halkın önceden tahliye edilmemesi eleştirilen raporda, ev, okul ve camilerin duvarlarına yapılan “Esedullah timleri burada” şeklindeki yazıların da operasyonlara katılan personelin “intikam duygusuyla hareket ettiği” kuşkusu doğurduğuna işaret edildi.

CHP'nin bölgedeki operasyonlar ve çatışmalarla ilgili raporunda, zaten yoksul olan bu mahallelerde ekonomik ve sosyal yıkımın derinleştiğine, özellikle çocukların travma geçirdiğine ve halkın mahalleleri terk etmeye başladığına dikkat çekiliyor.

Raporda, halkın can ve mal güvenliğini tehlikede olduğu, operasyonlardan sonra ev, okul, cami, duvarlarına yazılan "Esadullah timleri burada" şeklindeki yazıların, "personelin maksadını aşarak intikam duygusuyla hareket ettiklerine dair kuşkular uyandırdığı" belirtiliyor.

CHP Diyarbakır milletvekili adayı Naci Sapan, raporda işaret edilen duvar yazılamalarına işaret ederek, “Özellikle bu konunun aydınlatılması gerekiyor. Bu mesajın kaynağını kimse tespit edemedi. Yazılamaların yapıldığı yer benim doğup büyüdüğüm mahalle. İnsanlar o dönemde pencerelerden kafalarını bile çıkaramamışlar. Bunun kim olduğu açıklığa kavuşturulmalı” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İNCELEME

Bu arada, Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre İçişleri Bakanlığı, bu duvar yazılarıyla ilgili inceleme başlattı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın da Silvan'da operasyonun ardından askerlerin ilçeden yaya olarak çıkarılmasıyla ilgili soruşturma başlattı. İlçeden silahlı ve aralıklı tek sıra halinde çıkan askerlere vatandaşlar tepki gösterirken çekilen video görüntüler internet üzerinden yayınlanmıştı.

18 Kas 2015 - 11:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet - Bunlar Erdogan'in askeri egitim veren sirketin adamlari. SADAT diyorlar. Erdogan onlari ozel olarak egitip ulkede terorist suclari yaptiriyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 11:20

Çorum Haber