Doğalgazdan elektrik ürettiler

Hitit Üniversitesi, enerji verimliliğinde kamu üniversitelerine örnek olacak bir projeye imza attı

KAMU üniversiteleri arasında ilk kez Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu kampüsünde hayata geçirilen trijenerasyon sistemi sayesinde doğalgazdan elektrik enerjisi üretimine başlandı. Sistem sayesinde üniversite hem Meslek Yüksekokulu kampüsünün ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretirken hem de atık gaz ile de ısıtma ve soğutma ihtiyacını da sistemden karşılıyor. Enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan sistem kendi kendini 4 yılda amorti ederken bir yılda yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanmasına katkıda bulundu.

Hitit Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı Hasan Baylavlı, Türkiye’nin özellikle doğalgazda dışa bağımlı olduğunu belirterek, ülkedeki enerji tüketiminin yarısının doğalgazdan üretildiğini söyledi. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nda enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının öngörüldüğünü dile getiren Baylavlı, "Meslek Yüksekokulumuzun ısı ve enerji binasında trijenerasyon sistemi adı verilen sistemi kurduk. Bu sistem Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ilk kez kurulan bir sistem. Şuanda faal bir şekilde çalışıyor. Sistem sayesinde doğalgazdan elektrik enerjisi üreterek atık gazı da ısıtma ve soğutmada kullanıyoruz" dedi.

Trijenerasyon sistemi sayesinde ciddi bir enerji tasarrufu sağladıklarını vurgulayan Baylavlı, "Ülkemizde zaten ısıtma amaçlı doğalgaz kullanılıyor. Eğitim binalarımızda ısıtmak için doğalgaz, aydınlatma, soğutma hatta varsa havalandırma için elektrik enerjisi kullanmamız gerekiyor. Bu durumda biz sadece doğalgaz tüketerek elektrik enerjisi ürettik. Isıtma ve soğutma ihtiyacını karşıladık. Ciddi anlamda enerji tasarrufu sağladık.
Biz bu projeyi 2013 yılında planladık. Devlet kurumlarında enerji verimliliğine yönelik yatırımlar yapılması için genelge yayınlandı. Bu da bir enerji verimliliğine katkıdır. Ülkemizin doğal kaynakların ve dışa bağımlı olduğumuz kaynakların verimli kullanılmasına yönelik bir yatırımdır" ifadelerini kullandı.

Aynı sistemin üniversitenin halen yapım çalışmaları süren Kuzey Kampüs’te kurulacağını anlatan Baylavlı, "Kuzey Kapüsümüzde 1.2 MGW’lık sistemi kuruyoruz. Şuanda kurulma aşamasındayız. Orada da ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanacak. Kuzey Kampüsümüzde ayrıca sadece trijenerasyon değil binaların çatısında güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için güneş panelleri için planlama yaptık. Bunun alt yapısı da hazır. İleride güneş enerjisinden elektrik üretmek istenirse yerleri hazır. Sadece güneş panelleri getirilerek montajı yapılacak. Bu kamu yararına yapılan bir hizmettir. Enerjinin en verimli şekilde kullanılmasına bir örnektir" ifadelerini kullandı.

Sistem hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Süleyman Altan ise, sistemin 400 kw'lık doğalgaz jenaratörü merkezli çalıştığını dile getirdi. Doğalgazdan jeneratöründen elektrik ürettiklerini, jenaratör eksozundan çıkan atık gazı alarak ısısını suya transfer ettiklerini bu suyu da binalardaki sistemlere taşıyarak buralarda binaların ısıtma ve soğutma işlemlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Altan, "Sistemin ana amacı Meslek Yüksekokulu kampüsümüzdeki elektrik ihtiyacını karşılamak bununla beraber binalardaki ısıtma ve soğutmaya destek olmasıdır. Yüzde 40 ile yüzde 5 civarında kazanç sağladık. Tesisin hizmete girdiği günden itibaren yapılan ölçümlerde bu değerleri görmekteyiz. Sistemimizin kampüsteki enerji ihtiyacının karşılayamaması durumunda şebekeden enerji çekiyoruz. Bizim ürettiğimiz enerji fazla olduğunda biz şebekeye enerji veriyoruz. Bu enerjiyi yerel dağıtım şirketiyle mahsuplaşıyoruz. Fazla üretilen elektrik enerjisi bizim için kayıp değil kazanç sağlamış oluyor. Elektrik enerjisi üretiminde bir çok kaynak var. Türkiye’de elektrik enerjisi doğalgazdan üretiliyor. Doğalgazdan üretildiği için çevreye verilen zararı minimize etmeye çalışıyoruz. Eksozdan çıkan atık gazın ısısı 430-480 derece civarında. Biz bunun ısısını diğer ekipmanlara aktarıp geri geldiğinde 130 derece seviyesine kadar düşüyor. Bu sayede çevreye de katkı sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

22 Şub 2017 - 13:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber