Bu köyde insanlar "6 parmaklı" doğuyor!

Derbent köyü, halk arasında "6 parmak" olarak bilinen genetik rahatsızlık nedeniyle el veya ayak parmakları fazla ya da yapışık insanlarıyla dikkati çekiyor. Bazı köylülerin yapışık parmaklı olduğu ve operasyonla ellerinin düzeltildiği köyde, 10 hanede 50 kişinin 6'şar parmağı bulunuyor

AFYONKARAHİSAR'IN Bayat ilçesine  bağlı Derbent köyü, halk arasında "6 parmak" olarak bilinen genetik rahatsızlık  nedeniyle el veya ayak parmakları fazla ya da yapışık insanlarıyla dikkati  çekiyor.

Bazı köylülerin yapışık parmaklı, bazılarının da 6 parmaklı olduğu  köyden hastaneye başvuranların operasyonla el ve ayakları düzeltilmiş. Bazı  kişiler ise utandıkları için bu durumu gizlemeyi tercih ediyor. Bu durumda  olanlar, bir yere gittiklerinde ellerini ceplerinden çıkarmaktan çekiniyor.  Çocukların ayak parmaklarının yapışık olması nedeniyle ayakkabı giyememekten  yakındığı köydeki 10 hanede yaşayan 50 kişinin 6'şar parmağı bulunuyor.

Derbent köyünün muhtarı Recep Avcı, 10 hanede 6 parmaklı vatandaşların  olduğunu, bu hastalığın bir kişiden geldiğini düşündüklerini belirterek, "41  yaşındayım. Ben kendimi bildim bileli bu 6 parmaklı insanlar vardı. Doktora gidip  ameliyat olanlar var. Şu ana kadar bir çare bulamadılar. Sıkıntılı bir durum."  diye konuştu.

Bayat Belediye Başkanı Kadir Üçer de Derbent'in ilçeye bağlı en büyük  köy olduğunu bildirdi.

Köyde genetik olarak el ve ayaklarında 6'şar parmak olan vatandaşların  yaşadığını anlatan Üçer, "Yoğunlukla inşaatta çalışırlar. Derbent'in bir bu kadar  da dışarıda nüfusu var." dedi.

"AĞIR YÜK KALDIRAMIYORUZ"
Köylülerden Ali İhsan Düzbel, hem eli hem de ayağında 6 parmak  olduğunu dile getirerek, "Bu anne ve babalarımızdan gelen bir durum. Oğlumda da  var. Baba tarafım hep böyleydi. Bu durum hayatımızda zorluklara neden oluyor.  Örneğin ağır yük kaldıramıyoruz. Ben ve oğlum çobanlık yapıyoruz. Devlet  büyüklerimizden bize sahip çıkmasını, iş vermelerini istiyorum." ifadelerini  kullandı.

"YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN BİR HASTALIK"
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim  Üyesi Doç. Dr. Saliha Handan Yıldız, Derbent'teki bazı köylülerde görülen  ortopedik bozukluğun, günlük hayatı olumsuz etkileyen bir durum olduğunu aktardı.

Rahatsızlığı olanların ortopedi ve plastik cerrahi kliniklerinde  tedavilerinin yapılabildiğine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"2003 yılında köyde yapılan çalışmalarda, hastalardan alınan kan  örneklerinden 'HOXD13' genindeki mutasyon belirlenmiştir. Üniversitemizin bu  konuda yayınları var. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Şu  an kaç vaka olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Derbent'te gördüğümüz vakalar,  'sinpolidaktili' dediğimiz genetik geçiş gösteren bir rahatsızlık. Köyde nesiller  boyu etkilenmiş 200'ün üzerinde birey olduğu belirtilmektedir. Bir kısım  hastamızın ortopedi ve travmatoloji uzmanlarımızca ameliyat edilmesinden sonra  yaşam kalitesinde belirgin bir artış oldu. Operasyondan sonra fizik tedavi  süreçleri devam ediyor."

Doç. Dr. Yıldız, genetik bir rahatsızlık olduğundan dolayı köy içi ve  akraba arasında yapılan evliliklerin de bu vakaların artmasında etkili olduğunu  vurguladı.

26 Şub 2017 - 12:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber