‘Bank Asya’dan 14.5 milyar TL çıkarıldı’

17-25 Aralık sonrası dönemde Bank Asya'dan 14.5 milyar TL nakit çıkışı olduğu belirlendi

MİLLİYET Gazetesi’nden Tolga Şardan’ın yazısına göre; 17-25 Aralık sürecinden önce 18.4 milyar TL mevduatı elinde bulunduran Bank Asya’nın süreç sonrası bankadaki 14.5 milyar TL’yi yurt dışına çıkardığı belirlendi. İşte Şardan’ın bugünkü yazısının ilgili bölümü:
Hükümetin, Gülen cemaatinin bürokrasiden tasfiyesine karar vermesinin ardından başlayan süreçte, Emniyet Genel Müdürlüğü, cemaatle ilgili çok önemli bir çalışma başlattı.
Çalışmada, ‘Cemaatin, 17-25 Aralık'tan önceki mal varlığı ve nakit parasının, 17-25 Aralık'tan sonra ne olduğu' sorusunun yanıtı aranmaya başlandı.
Özellikle Cemaat'in nakit para akışının mercek altına alındığı finans kaynaklarıyla ilgili çalışmanın merkezini Bank Asya oluşturdu.
KOM'da oluşturulan özel bir çalışma grubu tüm mesaisini Bank Asya üzerine yoğunlaştırdı. Bank Asya'nın kayıtlarındaki ilk incelemelerde, 17-25 Aralık öncesinde Bank Asya'daki nakit para miktarının 18.4 milyar TL, sonrasında ise 3.9 milyar TL olduğu tespit edildi. Yani, 14.5 milyar liranın 17-25 Aralık sürecinde bankadan nakit olarak kaçırıldığı görüldü.
Bu tespitin ardından, “14.5 milyar lira nereye gitti?” sorusunun peşine düşüldü. Bank Asya'ya Mayıs 2015'te el konulmasıyla birlikte hesap hareketlerinin detaylı biçimde incelenmesiyle sorunun yanıtı bulundu.
Aynı zamanda, Merkez Bankası'nın kayıtları üzerinden yapılan araştırmalarda ‘dünya üzerinde hiç görülmeyen' ve ‘ilk kez Gülen cemaatince kullanılan' bir yöntemle ‘Türkiye'de toplanan himmetlerin ülkeler arası para transferleri gerçekleştirilerek ABD'ye ulaştırıldığı' günışığına çıkarıldı.
Bugün FBI'ın bile çözmekte zorlandığı para transferi hilesi yapılırken, Türkiye'de cemaat yapısı içinde faaliyet yürüten firmaların kullanıldığı anlaşıldı. Bu yöntemde, Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların, aynı veya benzer isimlerle ABD'de de kuruluşunun olduğu görüldü.

19 Eyl 2016 - 11:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber