Anafartalar zaferi töreni düzenlendi

Çanakkale'nin tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda Anafartalar Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet bize altın tabak içerisinde sunulmadı. Cumhuriyetimizi sonuna kadar savunmakta hepimizin görevidir" dedi

CONKBAYIRI'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören; saygı duruşu, 3 pare saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Törene Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ile Bülent Öz, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına bir konuşma yapan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, "Bugün her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesini vererek yazdığı Çanakkale destanının müstesna bir sayfasının, Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümünü kutluyoruz" dedi.
Çanakkale Savaşları'nın en önemli anlarından biri olan 10 Ağustos 1915 süngü savaşındaki Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerin başarısına değinen Ünlü, "Bir İngiliz resmi tarihçisi, Büyük Önder Atatürk'ün askeri dehasını ve Çanakkale Savaşları'na olan etkisini, 'Tarihte tek bir tümen komutanının üç ayrı olayda tatbik ettiği işlemlerin bir muharebenin gelişiminde böyle büyük bir etki yarattığı ve hatta tüm bir seferi ve milletin kaderini etkilediği çok nadirdir' sözüyle ifade etmiştir" diye konuştu.
Mübarek topraklara, bu sabah herkesin erken saatlerde yataklarından kalkıp, geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bundan 101 yıl önce de gün doğarken insanlar cephedeydi" dedi.
Mehmetçiğin, omuzunda silahı, olabildiğince beslenme olanağı sağlandıktan sonra düşmana saldırmak için emir beklediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Binlerce kişi, binlerce evladımız şu anda bu topraklarda yatıyor. O nedenle bu topraklar şehit fışkıran topraklardır. Kefenli, kefensiz yatan binlerce evladımız var burada. Bunları aradan 101 yıl geçmesine karşın unutmadık, unutturmayacağız. Çocuklarımıza, torunlarımıza da söyleyeceğiz. Bütün konuşmalarımda söyledim. Cumhuriyet bize altın tabak içersinde sunulmadı. Sınırlarımız birileri tarafından belirlenmedi, cetvelle çizilmedi. Her kilometresinde, her metresinde, her santimetresinde alınteri var, kan var, gözyaşı var. Cumhuriyetimiz bu kadar değerlidir. Cumhuriyetimizi sonuna kadar savunmakta hepimizin görevidir" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mustafa Kemal’den birileri hoşlanmayabilir. Ama şunu hiç kimsenin unutmaması lazım. Eğer bu ülkenin minarelerinde beş vakit ezan okunuyorsa eğer bu ülkenin caddelerinden sokaklarında rahat gezebiliyorsak, eğer bu ülkede biz kadın, erkek eşitliğini sağlayabiliyorsak, eğer biz Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırabiliyorsak bunların temelinde Mustafa Kemal’in alın teri vardır. Kimse bunu unutmamalıdır. Savaşın bütün acımasızlığı bu topraklarda görülmüştür. Herkes ölüme ’Allah Allah’ diyerek ölüme koşmuştur. Hiç kimse, ’Ne olacak?’ diye düşünmemiştir. Tek düşündükleri vardır; ’Ben kendi ülkeme yabancı asker postallarını getirtmem. Yabancı askerin postalları benim ülkeme ayak basamaz’ demiştir. Bu idealle çarpışmıştır. Bu çaba, bu emek 101 yıldır unutulmuyor, bundan sonra da unutulmayacaktır. Bu çabanın mücadelenin arkasında hiçbir ayrılık, gayrılık yoktur. Bu topraklarda Gaziantepliler, Diyarbakırlılar, Hakkarililer, Trabzonlular, Tekirdağlılar, Çankırılılar, Yozgatlılar var. Yani bütün Anadolu ve Trakya burada yatıyor. Hepimizin babaları ve dedeleri burada yatıyor. Onların kimliğini kimse sorgulamadı. İnançlarını kimse sorgulamadı. Yaşam tarzlarını kimse sorgulamadı. Ama hep beraber bir ideal uğruna ölüme gittiler. Çocuklarına, torunlarına daha güzel bir Türkiye bırakmak için. Biz onların mirasçıları olarak daha güzel bir Türkiye’yi çağdaş uygarlığın ötesine taşımak zorundayız. Bize verilen miras ve görev budur. Bu görevi yerine getirmek her birimizin namus borcudur. Bunu hepimiz yerine getireceğiz. Mustafa Kemal Atatürk, savaşın ne olduğunu en iyi bilen kişidir. Bütün hayatı savaş meydanlarında geçmiştir. Ama Gazi şunu söyler: ’Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir.’ Savaştan hoşlanmaz. Ama ’Ülkeme saldırırsanız, kendimi savunmak zorundayım. Topraklarımı savunmak zorundayım, onurumu savunmak zorundayız. Çocuklarıma, ülkeme iyi bir miras bırakmak zorundayım’ der ve ellerine kına yakıp cepheye asker gönderen anneleri de Mustafa Kemal Atatürk hiç unutmamıştır."
"ATATÜRK’ÜN ANZAK ASKERLERİNİN ANNELERİNE HİTABEN YAZDIĞI MEKTUBU OKUDU"
"Sadece annelerimizi değil, buraya gelen ve Mehmetçikle çarpışan anneleri de unutmamıştır. Bu kadar derin bir hoşgörüsü ve insan sevgisi vardır Gazi Mustafa Kemal’in yüreğinde" diyen Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün 1934 yılında Anzak askerlerinin annelerine hitaben yazdığı mektubu okudu. Her yıl Avustralya ve Yeni Zelanda’dan atalarını anmak için gelen gençlere karşı Türklerin hiç bir zaman düşmanlık beslemediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Onlar bizim düşmanlarımız değil. Onlar da bizi düşman görmüyorlar. Bu savaş uluslararasında bir barışın, bir kaynaşmanın da sembolü oldu. Onun için onlar da Mustafa Kemal’in bu sözlerini unutmuyorlar. Dolayısıyla biz insan sevgisini de savaşla beraber tarihin sayfalarına yazdıran bir ulusuz" dedi.

10 Ağu 2016 - 13:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber