100 binin üzerinde kuş halkalandı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde sonbahar dönemi kuş halkalama çalışmalarının başladığını belirterek 2002 yılından bu yana 100 binin üzerinde kuş halkaladıklarını söyledi

KIZILIRMAK Deltası Kuş Cenneti'nde OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlileri tarafından 2002 yılında başlatılan kuş halkalama çalışmalarının 2016 sonbahar dönemi çalışmaları 15 Ağustos itibariyle başladı. Cernek Halkalama İstasyonu'nda yapılan çalışma kapsamında deltada çeşitli bölgelere yerleştirilen 40 ağda yakalanan kuşlar istasyona getirilip halkalanıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "Kuş halkalama çalışmaları her yıl ilkabahar döneminde 15 Mart-30 Mayıs tarihlerinde, sonbahar döneminde ise 15 Ağustos-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İlkbaharda genellikle kuşlar kuzeye gitmek için acele ettikleri için sayı olarak daha az kuş halkalıyoruz. Bu sayı 1500 civarında oluyor. Sonbaharda ise yaklaşık 6-7 bin civarında kuş halkalıyoruz. 2002 yılından bu yana Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 100 bin üzerinde kuş halkalandı. 150'nin üzerinde kuş türü halkalandı burada. İsteyen herkes bu çalışmaya gönüllü olarak da katılabilir. Kuşları ve doğayı daha yakından tanıyabilirler" dedi.
Her kuşun bacak kalınlığına uygun halka olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün halkaları bunlar. Aynı bizim TC numaralarımız gibi halkaların üzerinde de belli numaralar var. Kuşlar halkalanıp salındığında başka ülkelerde istasyonlarda tekrar yakalanabiliyorlar. Bizde bu sayede kuş burada halkalandıktan sonra nereye gidiyor, göçünü nasıl tamamlıyor bu bilgiye ulaşabiliyoruz. Bunun dışında yağ ve kas durumu, kanat ve kuyruk uzunluğu, ağırlığı gibi bilgileri de topluyoruz. Bizim halkaladığımız kuşlardan İsrail, Suriye, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Rusya'da tekrar halkalama yapıldı" diye konuştu.

31 Ağu 2016 - 13:02 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber