Turizmde iptal endişesi

TÜROFED Başkanı Ayık, Suruç saldırısı, ardından PKK ve IŞİD hedeflerine yönelik Türkiye'nin hava operasyonlarıyla turizm sektörü açısından öngörülemez bir sürecin başladığını açıkladı

TÜRKİYE'NİN turizmdeki en önemli markası Antalya, turizm sezonuna en büyük pazarı Rusya'da yaşanan ekonomik krizin yarattığı yıkımla başladı. Antalya, gelen turist sayısı açısından, yılın ilk 6 aylık dönemini 2014 yılına oranla yüzde 9'luk kayıpla kapattı. Kente geçen yıl Ocak- Haziran ayları arasında havayoluyla gelen turist sayısı 4 milyon 553 bin 989 olurken, bu yılın aynı döneminde rakam 4 milyon 210 bin 711'e geriledi.

Küresel ölçekte artan terör olaylarının dünya çapında turizm hareketliliğini olumsuz etkilemesi, Türkiye'de 7 Haziran seçim süreci ve ardından siyasi belirsizlik ortamı, Rusya nedeniyle ortaya çıkan krizin nitelik değiştirmesine neden oldu. Doluluk oranının düşmesiyle oteller mal alımında kısıtlamaya gitti. Ortalama 500 personelle çalışan oteller de personel çıkarmak zorunda kaldı. Sadece Haziran ayında Antalya'da sektörün toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirde yüzde 16.8 düşüş yaşandı ve odabaşı gelir 64.8 Euro oldu. Turizm sektörü, temmuz ayına ise hızlı giriş yaptı. 26 Temmuz itibariyle Antalya'ya havayoluyla gelen turist sayısı 5 milyon 903 bin 940'a ulaştı. 2014'ün ayrı döneminde Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından kente gelen turist sayısı 6 milyon 321 bin 824 oldu. Yılın ilk 6 ayında yüzde 9 olan daralma, sezonun en yoğun yaşandığı ağustos ayına sayılı gün kala 2 puan aşağı çekildi ve yüzde 7 olarak gerçekleşti. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, son günlerde şiddetin tırmanmasının, sektörde soru işaretlerine neden olduğunu kaydetti. Şu ana kadar rezervasyon iptalinin söz konusu olmadığını aktaran Ayık, "Fakat öngörülemez bir süreç içinde olduğumuz da bir gerçek. Şiddetin tırmanması halinde rezervasyon akışında iptaller gündeme gelebilir" dedi. Turizm sektöründe 2014 yılında olduğu gibi üniversite sınav sonuçlarının belli olması, Ramazan ayının geride bırakılmasıyla hareketli bir dönemin başladığını kaydeden Ayık, mevcut durumun devamı halinde eylül ayı ortasına kadar aynı hareketliliğin süreceği öngörüsünde bulundu. Ayık, Antalya için gelen turist sayısında 1 ay içinde yaşanan 2 puan düşüşün ağustosta da devamını beklediklerini belirterek, "Yılın bütününe baktığımızda çok fevkalade bir şey olmazsa 0- 5 arası değişen eksiyle yılı kapatırız" dedi.

GÜVENLİK ENDİŞESİ ORTAYA ÇIKTI

Antalya Rehberler Odası Başkanı Hasan Uysal, Suruç'taki patlamanın ardından turistlerde güvenlik endişesinin ortaya çıktığını söyledi. Bu tedirginliği aynı zamanda tur operatörlerinin de Türkiye'ye turist gönderip göndermeme konusunda yaşadığını belirten Uysal, "Turist kafileleri kendi içinde terörü konuşuyor. Ama bu endişe, henüz tur programını değiştirmeyi talep edecek boyutta değil. Ancak saldırılar devam edecek olursa işimiz çok zor olacak" diye konuştu.

28 Tem 2015 - 17:46 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber