Turizmciler yeni yıldan umutsuz

Turizmciler umutsuz bu yılbaşı oteller sakin geçecekAntalya´da geçen yıllarda yılbaşında yüzde 90´ın üzerinde doluluğa ulaşan oteller, bu yıl yüzde 50-60'larda kaldı

ANTALYA, İstanbul, İzmir, Bodrum, Çeşme, kış turizm merkezleri Uludağ, Kartalyaka, Erciyes ve termal turizme yönelik Afyonkarahisar'daki termal oteller, geçen yıllarda olduğu gibi ünlü sanatçıların konserleri yerine daha ekonomik kutlama programlarıyla yeni yılı karşılayacak. Sektör temsilcilerine göre, yılbaşı gecesinin çarşamba akşamına denk geliyor olması, oteller açısından yurtiçi turizmi olumsuz etkileyen bir etken. Türkiye´nin en büyük pazarı Rusya´da rublenin dolar karşısında yaşadığı büyük değer kaybı ve devalüasyon ile Avrupa pazarındaki Türkiye imajının zarar görmesi, talepleri düşürdü. Geçen yıllarda yüzde 90´ın üzerinde doluluğa ulaşan oteller bu yıl yüzde 50-60´larda kaldı.

HAREKETLİLİK YOK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Akdeniz Bölge Yürütme Kurulu İkinci Başkanı Mustafa Egemen, yerli turist açısından bakıldığında, yılbaşının çarşamba gecesi olması nedeniyle çok fazla hareketlilik yaşanmadığını belirtti. Egemen, "Ama yurt dışına yönelik programlar çok önceden planlandığı için fiyat politikalarını iyi belirleyen otellerin doluluk oranları yüzde 50´nin üzerinde. Otellerde çok fazla program da yok. Demek ki ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca Alanya´dan Kaş´a kadar otellerin hemen hemen yüzde 20´si açık" dedi.

ÇARŞAMBAYI FIRSATA ÇEVİRENLER VAR

Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yılbaşı için hem yurtiçi hem yurtdışı pazarlarda normal dönem geçirdiğini belirtti. Yılbaşının çarşambaya denk gelmesinin tatil imkanı yarattığını da belirten Hacısüleyman, "İşyerlerinden izin alanlar cumayla birleştirip hafta sonuyla birlikte mini bir tatil imkanına kavuştu" dedi. Hacısüleyman, açık otellere talep olduğunu, renkli programlarla biraz daha hareketlenme yaşanmasını beklediklerini söyledi.

RUSYA´DAN KÖTÜ HABER

Yeni yıla ilişkin Türkiye´nin lider pazarı Rusya´da ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, bu pazarda bazı uçakların iptal edildiği ve edileceği haberini aldıklarını söyledi. Bu nedenle Rus pazarından çok beklenti olmadığını belirten Kızıldağ, "Hafta içine denk gelmesi nedeniyle de geçmiş yıllara göre zayıf geçeceğini öngörüyoruz. Bu yılbaşının öncekilere oranla Antalya için daha sakin geçmesini bekliyoruz. Doluluklar yılbaşı için yüzde 60´lar civarında olur. Otellerdeki programlar da genelde orkestra ve birkaç şov şeklinde" dedi.

"ÇOK TALEP VAR DESEM YALAN OLUR"

Yılbaşı gecesinin çarşambaya denk gelmesini dezavantaj olarak gösteren sektör temsilcilerin ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek ise bu nedenle genellikle İstanbul ve çevresindeki kayak merkezlerinin tercih edildiğini söyledi. Uludağ ve Kartalkaya´nın yılbaşında öne çıkan kayak merkezleri olduğunu belirten Özbek, Uludağ´da kar durumunun tereddütlü olduğunu, ama önümüzdeki günlerde yağmasının beklendiğini, Kartalkaya´da pistlerin açılmaya çalışıldığını anlattı. Özbek, "Antalya´da çeşitli programlar var ama hafta içi olduğu için çok yoğun talep var desem yalan olur. Yurtdışında ise Orta Avrupa Prag, Roma, Viyana, Barcelona yoğun ilgi gördü" dedi.

ÜNLÜLER KIBRIS´TA

Bu yıl geçen yıllara göre hem Türkiye´deki turistik merkezlerde hem de KKTC´deki otellerde az sayıda ünlü sanatçı konser verecek. Kıbrıs´ta Gülben Ergen, Aşkın Nur Yengi, Kubat, Ebru Yaşar, Ebru Gündeş sahneye çıkacak. Uludağ´da Tuğba Özerk, Afyon´da Zara, Sapanca´da Behzat Gerçeker ve Enbe Orkestrası, Abant´ta İzel sahne alacak isimler.

Kaynak: MyGazete

17 Ara 2014 - 09:34 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber