Turizm istihdamı artıyor

Açıklanan turizm istihdam verilerine göre, turizm sektöründe ortaya çıkan yeni pozisyonlar arasında, mini club sorumlusu, sinema makinisti, gıda kontrolörü ve dijital pazarlama uzmanı yer alıyor

Yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte turizm sektöründen gelen istihdam rakamlarında rekor seviyelere ulaşan bir hareketlilik yaşanıyor. Türkiye’nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net turizm sektörü istihdam verilerini yayınladı. Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre 2013 yılı ilk çeyreğinde turizm sektörü yeni iş ilanları sayılarında 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış yaşandı ve ilk üç ayda yayınlanan ilan sayıları 3000’i aştı.  Bu iş ilanları ile aranan kişi sayısı ise 10 bin 500 olarak gerçekleşti. 'YAZ TURİZMİYLE İVME KAZANIYORUZ' Turizm sektöründe yaşanan istihdam hareketliliğini değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Ülkemizde daha çok yaz turizmiyle ivme kazanan turizm sektörünün istihdam dinamikleri de bu dönemselliği yansıtır nitelikte. Kuruluşlar yaz sezonuna hazırlık için yılın ilk aylarında sitemizde iş ilanlarını yayınlamaya başlar, bahar aylarında da işe alımlarını tamamlayarak sezona hazır hale gelir. Bu yüzden Kariyer.net’te yayınlanan turizm iş ilanları, Ocak, Şubat, Mart ve bazen Nisan’ı kapsayan dönemde doruk noktasına ulaşır; diğer aylarda azalarak standart bir seviyede ilerler. Geçtiğimiz son üç yılda da turizm sektöründeki istihdam dinamiklerini, yıl içinde dönemsellik arz eden bir şekilde inişli çıkışlı, ancak toplama baktığımızda sürekli artar şekilde gözlemliyoruz. Bu yıl ise sektörden adeta rekor düzeyde eleman talebi var,” şeklinde konuştu.
 'EN FAZLA ARTIŞ REZERVASYON ELEMANINDA' Sektörden gelen yeni iş ilanlarına bakıldığında en çok resepsiyonist, garson, kat hizmetleri görevlisi, aşçı, bell boy, rezervasyon elemanı, muhasebe uzmanı  ve komi gibi pozisyonlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yusuf Azoz, “Bu pozisyonlar içinde bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren pozisyon yüzde 106 ile rezervasyon elemanı oldu. Yüzde 35 ile komi, yüzde 34’le muhasebe elemanı en çok aranan ilk üç pozisyon oldu” dedi.
'SEKTÖRDE YENİ POZİSYONLAR ÇIKTI' Azoz, “Turizm sektörü denildiğinde turistik tesisler, yiyecek hizmetleri, seyahat acenteleri ve otel ekipmanlarından oluşan bir çerçeveyi değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz son üç yılda turizm sektöründeki istihdam dinamiklerinin yıl içinde dönemsellik arz eden iniş çıkışlara rağmen toplama bakıldığında sürekli artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. 2012 yılında farklı olarak, önceki yıllarda sektörde bulunmayan yeni pozisyonların da ortaya çıktığını gözlemledik. Örneğin, Mini Club sorumlusu, sinema makinisti, gıda kontrolörü, dijital pazarlama uzmanı gibi yeni uzmanların da sektöre katıldığını söyleyebiliriz” dedi İSTANBUL, ANTALYA, MUĞLA ZİRVEDE, NEVŞEHİR ATAKTA Turizm sektörünün 2013’ün ilk 3 ayında en çok istihdam yarattığı ilk 10 şehirlerin İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Ankara, Bursa, Nevşehir, Aydın ve Kocaeli olarak sıralandığını söyleyen Yusuf Azoz, “Oransal olarak en çok ilan artışının yaşandığı illere baktığımızda ise Nevşehir’de çok büyük bir artış gözlemliyoruz. Bunu, İzmir, İstanbul ve Muğla takip ediyor" dedi.

#

17 Nis 2013 - 12:08 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber