'Sıkıntılara takılmayın'

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, turizmde 2016'daki sıkıntılara çok takılıp kalmamak gerektiği çağrısında bulunarak, "Antalya'nın referans yılı 2014 olarak kabul edilmeli. Sahip olduğumuz altyapı tekrar 12 milyon turisti görmemizi sağlayacaktır" dedi.

AKTOB Başkanı Yağcı, Antalya Genç İşadamları Derneği'nin (ANTGİAD) konuğu oldu. Rixos Downtown Hotel'deki toplantıda Antalya, Türkiye ve dünya turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKTOB Başkanı Yağcı, turizm sektörüne 'umut' çağrısı yaptı. Türkiye turizminin son yıllarda çok iyi bir büyüme evresi gösterdiğini anlatan Yağcı, bu gelişmede Antalya'nın büyük önem taşıdığını kaydetti.
'GECELEMENİN YÜZDE 53'Ü ANTALYA'DA
Antalya'nın M.Ö. 159'da kurulduğunu, çok zengin bir kültürel varlığa sahip olduğunu dile getiren Yağcı, "5 yıldızlı otel sayımız 403. Türkiye'deki 5 yıldızlı otellerin yüzde 80'den fazlası demek. Bakanlık belgeli 509 bin yatak kapasitesine sahibiz. 120 bini belediye belgeli olmak üzere toplamda 700 bini aşkın yatak kapasitesine sahibiz. Türkiye'de yabancıların toplam 96 milyon gecelemesinin 61 milyonu Antalya'da. Yüzde 64'e tekabül ediyor. Yerlide ise Türkiye'deki toplam 37 milyon geceleme sayısının 10 milyonu yani yüzde 24'ü Antalya'da. Toplamda ise tüm gecelemelerin yüzde 53'üne Antalya sahip" dedi.
'EN FAZLA MAVİ BAYRAĞA SAHİBİZ'
Antalya'nın 206 mavi bayrakla dünyada en fazla mavi bayrağa sahip kent olduğuna dikkati çeken Yağcı, her şey dahil sistemine yönelik eleştiriler yapılsa da Antalya'nın golf, sağlık, futbol ve kongre turizmiyle ciddi ölçüde öne çıktığına işaret etti.
TURİZM GELİRİ FRANSA'DAN YÜKSEK
Dünya genelinde geçen yıl turizmin 1 trilyon 260 milyar Dolar gelir elde edilen bir sektör olduğuna dikkati çeken Yağcı, “Dünyada yüzde 4 civarı büyüdü. Bizdeki doğru bilinen yanlış ise 'Türkiye çok ucuz bir ülke' eleştirisi. İspanya'da turist başına ortalama gelir 800 Dolar, Fransa'da 543 Dolar, Türkiye'nin geliri ise 700 Dolar'a yakın. Turizm geliri ve gideri açısından bakıldığında geliri giderinden fazla olan ülkeler sıralamasında 5.'yiz. 2016'da 31 milyon olan turist sayısı, iki yıl önce 41 milyon civarındaydı" diye konuştu.
EN ÇOK TURİST AĞIRLAYAN 12. KENT
Antalya'da 2014'ün referans yılı olarak kabul edilmesi gerektiğini anlatan Yağcı, “2014'te 12 milyon turist ağırladık. Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle 6.5 milyona düştü ama bu moralinizi bozmasın. Dünyada en fazla turist ağırlayan Hong Kong ve Antalya 12. sırada. Bence bu çok büyük başarı. 2016'daki sıkıntılara çok takılıp kalmamak lazım. Sahip olduğumuz altyapı tekrar eski rakamları yani 12 milyon turisti görmemizi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
'HER YIL YÜZDE 4 BÜYÜYECEK'
Bugün 1.2 milyar olan dünyadaki seyahat eden kişi sayısının 2030'da 1.8 milyara yükselmesinin düşünüldüğünü kaydeden Yağcı, “Her yıl ortalama yüzde 4 büyüyeceğini gösteriyor. Dünyada sektör büyüme gösteriyor ve umutlu olmamız lazım. Bölgemizde de minimum büyüme oranı yüzde 3. Bizim öngörümüz ise yüzde 6-7 oranlarında bir büyüme. Türkiye olarak cumhuriyetimizin 100'üncü yılındaki 2023 hedefimiz ise 63 milyon turist, 86 milyar Dolar dış turizm geliri, turist başına yaklaşık 1.350 Dolar. Antalya'nın da 20 milyonun üzerinde turist ağırlamaması için hiçbir neden yok" dedi.

22 Şub 2017 - 22:13 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber