Mayıs umudu

Sicil affının çıkmasıyla vergi ve prim borçlarının ötelenmesini değerlendiren oda ve kooperatif başkanları uygulamanın yararlı olacağı görüşünde. Ancak oda başkanları, krediye ulaşmada özel bankalardan kolaylık ve kredi borçlarının da bir yıl ertelenmesini istiyor

Erkan UYSAL
GEÇEN
yıl beklediği gibi bir sezon yaşamayan Alanya esnafına iyi haber hükümetten geldi. Yeni Torba Kanun TBMM'den geçti. Esnafın dikkatle beklediği sicil affı da Meclis'ten geçti. Prim ve vergi borçlarının taksitlerinin ödemesi de dört ay ertelendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı vatandaşların borçlarını ödeyemediğini o yüzden ertelemeye gidildiğini söyledi. Vatandaş borcunu ödemeye Mayıs ayında tekrar başlayabilecek. Kararı değerlendiren Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, yapılandırma kapsamındaki borçların Mayıs ayına kadar ertelenmesiyle insanların borçlarının ödeyebileceğini söyledi. Yenialp, "Mayıs ayını takip eden aylarda yaz mevsimine girilmiş olacak. Böylece turizmle ilgilenen esnaf da eskiye dönük borçlarını ödemiş olacak. Dolayısıyla sicil affından da faydalanmış olacaklar. Sicil affı da inşallah geçen dönemki gibi olmaz. Özel bankalar 'Biz özel kuruluşuz' diyerek insanlara kredi alırken zorluk çıkarmazlar. Devlet bankaları bir nebze olsun yardımcı oluyordu ama özel bankalar, 'Biz özel bankayız' diyerek insanları krediye ulaştırmıyorlardı. İnşallah sicil affı tam anlamıyla faaliyete geçer ve insanları krediye rahatlıkla ulaşırlar. İşlerini yoluna koyarlar" dedi.
'ESNAF RAHAT EDECEK'
Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı (ALESO) Başkanı Nuri Demir de, "Bu süper bir haber. Uygulamayla borçlarını ödemede sıkıntı yaşayan esnaf rahat edecek. Sicil affının TBMM'den geçmesi de çok sevindirici bir gelişme" diye konuştu.
'ALANYA EKONOMİSİ CANLANACAK'
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de, "Esnafın sıkıntılı zamanda borcunu ödeyemediği zaman sicili bozuluyordu. Bu affın çıkması gerektiğini söylemiştik. Önümüzdeki günlerden itibaren geçmiş, çek, senet, kredi kartı, banka ve kredi borcu olanların 6 ay içerisinde yeniden yapılandırmaları veyahut 6 ay içinde yeniden ödemeleri halinde geçmişteki listeler silinerek temiz bir sayfa açılacak. Bu, Alanya hem Türkiye ekonomisini canlandırıcı, banka ve kredilerin önünü açan bir sistem olacak. Bankaların da işine gelecek. Esnafın da önündeki tıkanıklığı açacak diye düşünüyoruz. Bu vesileyle olumlu bir gelişme. Burada devlet bankaları olan Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası'nın hemen duyarlılık göstereceğine inanıyorum ama bunun haricinde özel bankaların da yine de bu sistemde sicili temizlenmiş olan esnafa kredi açmalarını kolaylaştırması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda diğer bankalara çağrı yapıyoruz. Hükümetin almış olduğu bu karara uymalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
'ESNAFIN ÖNÜ AÇILACAK'
Yapılandırmanın gerçekleştiğini hatırlatan ancak ödemelerin de Mayıs ayına ertelenmesi kararını da çok olumlu olarak değerlendiren Değirmenci, "Bu tekrar esnafın önünü açmış oldu. Burada esnafın kefalet kredi kooperatiflerinden almış olduğu kredilerle de ilgili bir yıl ertelemenin yapılmasını talep ediyoruz. Bunu geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye de söyledik. Bu da gerçekleşir, esnafın önümüzdeki bir yıl içerisinde ödeyeceği krediler ertelenirse, önü açılacaktır" dedi.
'ESNAF ÇOK FENA KRİZDE'
Alanya ve Çevresi Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya ise, "Bu gelişmeleri olumlu değerlendiriyorum. Bunun yanında esnafın aldığı kredi borçları 6 ay ya da bir yıl ertelenirse bu çok daha verimli olacak. Esnafın durumu ortada. Esnaf şu anda çok fena krizde. İcra dosyaları aldı başını gidiyor. Bunun için kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi gerekiyor. Hükümetin borçların kısa bir süre de olsa borçları ertelemesi çok olumlu bir karar" diye konuştu.

18 Oca 2017 - 22:58 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber