‘Kucakta taşınmak istemiyoruz’

ENGELLİ vatandaşların büyük heyecan ve merakla beklediği Engelliler Yasası düzenlemelerinde verilen son süre bugün doldu.

Tolga ŞİLİL 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilen 7 yıllık sürede çoğu eksiğin tamamlanamaması ve bu sürenin 3 yıl daha uzatılması büyük tepkilere sebep oldu. Alanya dahil Türkiye’nin birçok kurumunda gerçekleştirilemeyen düzenlemelerle ilgili sert açıklamalarda bulunan Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Üyesi, Alanya Belediye Meclis Üyesi, Engelsiz kent Meclisi Başkanı ve Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği Başkanı Turizmci Levent Benal şunları söyledi: ‘OLAYI KINIYORUM’ 5378 sayılı Engelliler Yasası’nda bulunan, kamu kurum ve kuruluşların ve belediyelerin, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların, engellilerin erişebilirliğine uyumu için verilen süre doldu. Ancak AK Partili 2 milletvekilinin önerisi üzerine konu tekrar mecliste oylanarak 3 yıl daha ötelenmiş bulunmaktadır. Gerekçe olarak da “Tüm bu sorumlu kuruluşların 7 yıl içinde sorumluluklarını yerine getirmediğinden ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” açıklaması yapılmıştır. Geçmiş 7 yıl içinde yapılmayanların, önümüzdeki 3 yıl içersinde ne şekilde tamamlanacağını hep birlikte göreceğiz ve izleyeceğiz. Konuyu, yakinen takip eden tüm engelli vatandaşlarımız ve onların aileleri adına esefle kınamaktayım. ‘ALANYA’DA DA EKSİKLER VAR’ Birçok şehre nazaran daha iyi durumda olduğunu söyleyebileceğimiz Alanya’da bile büyük eksiklikler var. Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyeleri, fiziksel engelli bireylerin rapor alabilmeleri için gitmeleri gereken ve asansörü olmayan Rehberlik Araştırma Merkezi gibi sayısız örnekler var. Bir engelli vatandaş bırakın bu kurumları; sinema, kafe, telefon kulübesi, şehir tuvaletleri ve plajına kadar her alanda engelsiz bir birey gibi tek başına, destek almadan hareket edebilmelidir. ‘GÖSTERMELİK RAMPALAR OLMAMALI’ 5378 sayılı kanun çok açık şekilde toplumun her kesimine hizmet götürme zorunluluğu getiriyor. Fakat bu hizmet, yüzde 6-7’lik açıya uygun olmayan, yük rampası benzeri göstermelik rampalarla, kapılarına kilit vurulmuş asansörlerle verilmemeli. Üç sene ötelenen yasada engelli bireylerin hakkı olan hizmetleri almamaları sonucunda, tazminat davası açma hakları doğuyordu. Milyonlarca engellinin bu hakkı kullanmalarını istemedikleri için 7 yılda yapamadıkları işleri 3 yılda yapacaklarını iddia ederek engellilere büyük bir çalım attılar. Ama unutmasınlar ki “Benim başıma gelmez” demek, hiçbir zaman gerçekçi bir bakış açısı olamaz.

#

07 Tem 2012 - 00:30 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber