Karataş Mağarası turizme açıldı

Antalya'nın Aksu İlçesi'ne bağlı Yukarı Karaman Köyü'nde çeşitli efsanelerle anılan Karataş Mağarası geçen yıl restore edilip, ışıklandırması yapılarak turizme açıldı.

Antalya- Isparta karayolu üzerinde Kurşunlu ve Düden şelalelerine yakın olan Karataş Mağarası, bakımsız ve içine sadece 10 metre girilebilir durumdayken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Karataş İnşaat firmasınca, 2.5 milyon liralık yatırımla 213 metrelik yürünebilir kısmı, ışıklandırılıp, temizlenerek turizme kazandırıldı. Aslen Yukarı Karamanlı Köyü'nden olduklarını belirten Karataş İnşaat firması Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, soy isimlerini de Karataş Mağarası'ndan aldıklarını belirtti. Yağışlar yüzünden mağaranın tamamen çamur dolduğunu ve sadece 10 metrelik bölümüne girilebildiğini anlatan Deniz Karataş şu bilgileri verdi: "Bakanlık izniyle mağaranın içini temizledik ve yürüyüş yolları ile doğasına uygun ışıklandırmasını yaparak turizme açtık. Antalya'ya gelen turistlerin önemli bölümünü 'Tekrarcı müşteri' olarak adlandırılan birden fazla gelen turistlerden oluştuğu için, farklı turistik mekanlar aranıyor. Karataş Mağarası bu farklılıklardan birini oluşturdu. 213 metre yürüyüş parkuruna sahip mağaranın içinde 150 metrekarelik bir alan da küçük çaplı, konser gibi etkinlikler yapılabiliyor. Şarap mahzeni de bulunan mağaranın yarasaların yaşamadığı kısmında ise müzik dinletisi sunuluyor." Mağaranın işletme sorumlusu Kenan Armutçu, mağaranın kısa sürede turistlerin büyük ilgisini çektiğini söyledi. Kenan Armutçu, mağara içindeki doğal kaya yapılarının kartal, akbaba, dinozor gibi çeşitli şekilleri andırdığına işaret etti.

MAĞARAYLA İLGİLİ EFSANE
Efsaneye göre, 1400'lü yıllarda yörede yaşayan 'Yörükler' ile 'Asiler' sülalesinden gençlerin birbirleriyle evlenmelerine izin verilmemektedir. Çünkü iki aile arasında yıllardır süren bir düşmanlık söz konusudur. Rivayete göre, Yörükler'den Elif ile Asiler'den Kerim birbirlerine aşık olur. Aileleri Elif ile Kerim'in ilişkisini öğrenince, gençler linç edilmek istenir. Elif ile Kerim, içinde şeytanların bulunduğuna inanılan mağaraya kimsenin giremeyeceğini düşünerek, mağaraya saklanır. Genç aşıklar, mağaradaki gölün kenarındaki çamurlarla yaralarını tedavi edip, mağaradaki 'Aşk Çeşmesi' olarak adlandırılan suyu içerek uzun süre hayatta kalmayı başarır. Bu hikaye ile çamurunun 'şifalı', suyunun da 'aşk dolu' olduğu düşünülen mağaradaki gölün kenarında saklanan Elif ile Kerim yanlarında getirdikleri kepenekleri giyerek, aylarca saklanır. Kerim'in annesi ise aşıklara mağaranın 150 metrekare genişliğindeki ana galerisinin üzerindeki delikten ekmek atarak, gençlere yardım etmeye başlar. 'Bekir Kuyusu' olarak anılan bu kuyunun yanı sıra, iki aşık göl kenarında ailelerinin barışması için dua ederler ve bu göle de 'Barış Gölü' denir. Mağara gezisinde rehberler turistlere iki aşığın hikayesini içeren efsaneyi de anlatıyor.

#

24 Nis 2013 - 10:47 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

tokgözlü - ben gittim bu mağaraya. sıradan bir mağara ve çalışanlar dini temaları kullanarak ve çayı vs. aşırı pahalıya satarak gelenleri sömürüyor. (size yukarıda sözünü ettiğim ikili bir yerden tanıdık geliyor mu?) kesinlikle önermem!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Nisan 10:47

Çorum Haber