''Kalite çağrısı''

Turizm sezonunu değerlendiren ALTİD Başkanı Burhan Sili "Ağustos iyiydi, Eylül’de ise yüzde 90 doluluk ortalamaları yaşadık. Ancak Ekim iyi gözükmüyor" dedi

- Yasin ARAZ

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, turizm sezonunu değerlendirdi. Geçtiğimiz yıla oranla kıyaslandığında Alanya'nın kötü bir sezon geçirmediğini belirten Sili, “Turizmcilerden ‘Gelirlerde sürekli bir azalma var, maliyetler yükseliyor, müşteri sayısı düşüyor’ gibi serzenişler duyuyoruz. Ama sezon sonuna baktığımız zaman düzgün servis ve repeater (tekrar) müşterisi yoğun olan tesislerimizin zarar etmediğini görüyoruz" dedi.

'GEÇMİŞE BAKARAK HAZIRLANIYORUZ'

Mevcut yıl içerisinde gelecek yılın planlarını yapmak zorunda olduklarını belirten Sili, turizmde bir sonraki sezonla alakalı olarak Temmuz-Ağustos aylarında Avrupa bazında çalışmaların bittiğini ifade etti. İç pazar için durumun biraz daha uzun sürdüğünü anlatan Sili, "Bir sonraki yıla girmeden aşağı yukarı anlaşmalarımızı tamamlarız. Tabiki bu bir beklenti olarak gerçekleşiyor. Hepimiz kontenjanlar veririz, fiyatlar yükselir veya iner, birtakım anlaşmalar yaparız, bir önceki sezon ya da daha önceki sezonlardan edinilmiş veriler ışığında oynamalar yaparız" şeklinde konuştu.

'ALTAV ÖNDERLİĞİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Beklentileri karşılamak adına, Ekim ayının sonu ile Kasım ayının başı itibariyle fuarlara gittiklerini hatırlatan Sili, öncelikli olarak ‘üç büyük fuar’ diye tabir edilen, İngiltere pazarı ile başlayan VTB United, akabinde Ocak ayında Hollanda, daha sonra Mart ayında ITB Almanya ve Moskova fuarlarına katıldıklarını belirtti. Bunların arasında daha birçok fuarın söz konusu olduğunu ifade eden Sili, "Bu fuarlarda yaptığımız görüşmeler, bir önceki sezonla doğru orantılı olarak o anki satışların durumu, bize müşteri gönderen ülkelerde sezonun ne seviyede gerçekleşeceğiyle ilgili verileri alabilmek için önemli bir rol oynuyor. Eğer varsa anlaşmalarda revize edilmesi gereken noktaları halletme adına da bir fırsat oluyor. Alanya herkesin bildiği bir yer ve yakaladığı imajı devam ettirmek anlamında Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) önderliğinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

'RAHAT GEÇMEYECEĞİNİ FARK ETTİK'

Sili, Alanya'nın 2014 yılı turizm sezonu için fuarlarda yapılan görüşmelerin iyi bir izlenim yarattığını ancak kötü olmasa da rahat bir dönem geçiremeyeceklerini sezon başladığında fark ettiklerini açıkladı. Sili, "Sayısal olarak da baktığımızda düşük rakamlarla, pax (yolcular ya da konaklayanlar) anlamında her sene artan bir trendimiz söz konusu. Bu yönden baktığımızda 2014 sezonunun da çok farklı olmayacağı ile ilgili bir genel görüş söz konusuydu. Özellikle Ocak ayında Hollanda'da ve Mart ayı başlarında da ITB fuarında yaptığımız görüşmeler, pazarın gidişatının yine stabil ve artış gerçekleştirerek devam edeceği yönünde bir perspektif vermişti. Sezonun içerisine girdiğimizde birtakım farklı etkenlerin de söz konusu olduğunu ve sezonun da umduğumuz kadar rahat geçmeyeceğini fark ettik. Normalde Alanya'da sezon genel olarak Nisan ayında başlamakla beraber bunun hareketlenmesi Mayıs ortalarını bulur. Mayıs ortalarını bulduğu noktada biraz bu sene geç başladık. Mayıs sonlarına doğru toparlanmaya başladık. İnişli çıkışlı bir 2014 sezonu yaşadık ve böyle bir durum ortaya çıktı" dedi.

'AVRUPA'DA İÇ PAZAR CANLANIYOR'

Sezonun beklendiği gibi geçmeyeceğini anlamalarının arkasındaki nedenleri de açıklayan Sili, bunda yatak artışının ve özellikle Rus tur operatörlerinin iflasının etkili olduğuna dikkati çekti. Sili, "Talebin artış oranından daha yüksek bir yatak arzı artışı söz konusu olduğu için ne yazık ki pax sayısında olan artışlar özellikle Alanya bölgesinde dolulukların daha da düşmesine, dolayısıyla ve doluluk oluşturma adına yapacağınız hamlelerin sonucunda kârlarınızın da azalmasına neden oluyor. Alanya'da bu sene 7 bin civarında yeni yatak açıldı. Akdeniz çanağında ise yaklaşık 40 bin civarında yeni yatak devreye girdi. Bunların ötesinde başka şeyler de var. Örneğin, Avrupa'daki ekonomik kriz tam stabil hale gelmedi ya da bu kıtadaki ekonomik krizle doğru orantılı olarak, özellikle bize ya da dünyaya turist gönderen en büyük pazar olan Almanya'da ciddi bir iç turizm patlaması yaşandı. Halen de yaşanıyor. Keza Hollanda’da da aynı durum yaşanıyor. Turist gönderen ülkeler kendi içlerinde de ciddi bir turizm hareketinin sağlanması adına çaba gösteriyor. Bunların sinyallerini 5-6 sene önce büyük tur operatörleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde almıştık. Bu da son derece doğal. Biz nasıl rekabet anlamında yatak sayımızı arttırıp, servis kalitemizi yükseltme noktasında birtakım çabalar içerisindeysek, turist gönderen ülkeler de öyle ya da böyle tatile çıkacak vatandaşlarını kendi içlerinde tutabilmek, onların harcayacağı paranın ülke ekonomisini hareketlendirmesini sağlamak açısından çaba gösteriyor" şeklinde konuştu.

'FAZLASINI BEKLEMİYORDUK'

Yerli turizmde Alanya'nın bu yıl istediğini tam olarak alamadığına değinen Sili, "Temmuz ayı özellikle iç pazar desteğinden yoksun olarak geçti. Yoksundan kastım, Ramazan ayı, Temmuz'a rastladı. Bu nedenle iç turizm pazarında bir daralma söz konusu oldu. Temmuz ayının sonlarına doğru toparlanmaya başladık ve bayram itibariyle çok ciddi doluluklarla Ağustos ayını geçirdik. Eylül ayında ise yüzde 90 gibi doluluk ortalamaları yaşandı. Görebildiğim kadarıyla Ekim ayını çok iyi geçiremeyeceğiz ama zaten fazlasını da beklemiyorduk. Ekim ayı belirli dönemlerde özellikle Avrupa'nın tatili olan dönemlerde dolu ama onun haricindeki dönemlerde biraz sallantıda. Bu ayı ortalama olarak yüzde 70-75'lerle kapatacakmışız gibi görünüyor" diye konuştu.

03 Eki 2014 - 09:53 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber