İşte turizmin önemi

ALSİAD'tan yapılan açıklamada, turizm gelirlerindeki gerilemenin cari açığı arttırdığı vurgulandı

ALANYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD), Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu'nu yayınladı. 
Yurt ve dünyadaki gelişmelere yer verilen raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu: 
- Ağustos ayı cari açık verisi 1,78 milyar dolar ile beklentilerin üstünde geldi. Piyasaların 1,5 milyar dolarlık beklentisine karşın cari açığın yüksek gerçekleşmesinde hizmetler dengesinin Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre 1,8 milyar dolar düşük gelmesi etkili oldu. Diğer bir deyişle turizm gelirlerinde geçen yıla göre yaşanan gerileme cari açıktaki düzelmeyi sınırlı tuttu. Bir önceki ay 28,9 milyar dolar olan 12 aylık cari açık bu veriyle birlikte 31 milyar dolara yükseldi. 
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 11,2’ye yükseldi (bir önceki ay yüzde 11). Temmuz ayında sanayide yeni yaratılan istihdam yine bir önceki ay gibi gerilerken inşaat, tarım ve hizmet sektörlerinde ise artış gerçekleşti. Geçen sene yüzde 12,3 olan tarım dışı işsizlik ise yüzde 13,2’ye çıktı. 
- Geçen yıl Eylül ayında 14,1 milyar TL açık veren bütçe bu sene 16,9 milyar TL açık verdi. Vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 30,9 milyar TL olurken bütçe giderleri ise yüzde 12,5 oranında artarak 46,7 milyar TL oldu. 
- Özel sektörün yurt dışına olan toplam borcu Ağustos ayında 226 milyar dolara yükseldi (bir önceki ay 225,4 milyar dolar). Ağustos ayı itibariyle, bankaların ve bankacılık dışı kuruluşların kısa vadeli borcu 18,1 milyar dolara gerilerken, uzun vadeli borçları ise 207,9 milyar dolara yükseldi. 
- Ekim ayı Beklenti Anketi’ne göre katılımcıların aylık enflasyon beklentisi yüzde 0,72’den yüzde 1,32’ye ve aylık dolar kuru beklentisi de 2,9695 TL’den 3,0804’e yükselirken, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 7,81’e geriledi (önceki ay yüzde 8,07). Anket katılımcıları cari açığın yılsonunda 33,7 milyar dolar olmasını bekliyor. 
EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON YÜKSELDİ
ALSİAD'ın dünyadaki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle: 
- FED’in Eylül ayı toplantı notları, Merkez Bankası’nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin neredeyse son anda alınan bir karar olduğuna işaret etti. Notlara göre, FED’in bazı resmi görevlileri faiz artırımı yönünde fikir beyan ederken bunun ABD ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. 
- Eylül ayında Euro Bölgesi’nde enflasyon yüzde 0,4’e yükseldi. Bir önceki ay yüzde 0,2 olarak ölçülen enflasyonda yaşanan bu artış olumlu karşılandı. Avrupa Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefi ise yüzde 2 seviyesinde. 
- Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ekonomisi Almanya’da ZEW Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre artarak 6,2 puan oldu. Yatırımcı ve ekonomistlerin güvenini ölçen endeks önceki aya göre 5,7 puan arttı. 
- Çin Başkanı Xi Jinping, BRICS ülkelerinin küresel ekonomiyi tekrar canlandıracak ülkeler olduğunu ve BRICS ülkelerinin potansiyelinin ve gücünün değişmediğini belirtti. 
- Wall Street Journal’ın anketine göre, Brezilya Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında, gösterge faiz oranının düşürülmesi kararı alınması bekleniyor.

18 Eki 2016 - 21:42 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber