İnanç Turizmi'nin merkezi

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, 3 semavi dinin tarihi eserlerinin yan yana bulunduğu Anadolu coğrafyası, dünyada inanç turizminin de merkezi konumunda İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Ediz: "İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin Ege Bölgesi'nde bulunması, bölgeyi inanç turizmi açısından ön plana çıkarıyor"

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, 3 semavi dinin tarihi eserlerinin yan yana bulunduğu Anadolu coğrafyası, dünyada inanç turizminin de merkezi konumunda İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Ediz: "İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin Ege Bölgesi'nde bulunması, bölgeyi inanç turizmi açısından ön plana çıkarıyor"

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan üç semavi dinin eserlerinin yan yana bulunduğu Anadolu coğrafyası, dünya inanç turizminin merkezi konumunda bulunuyor. 2010 yılında ilk defa ibadete açılan Akdamar Kilisesi ve Sümela Manastırı, Türkiye'de inanç turizmine ilgiyi arttırdı.  

İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun, yaklaşık 15 bin yıllık bir geçmişle Müslümanlığın, Hristiyanlığın ve Museviliğin merkezi olduğunu söyledi.  

Ege Bölgesi'nin de bu açıdan zenginlikler barındırdığına işaret eden Ediz, "İzmir'in 36 ayrı uygarlığa ev sahipliği yaptığı ve 9 bin yıllık tarihinin olduğu varsayılıyor. Özellikle, Hristiyanlık inancında yer alan ve İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin, Ege Bölgesi'nde bulunması bölgeyi inanç turizmi açısından ön plana çıkarıyor" dedi.

Bu 7 kiliseden en çok bilinenlerin Bergama'daki Kızıl Avlu ve Selçuk'taki Saint John olduğunu belirten Ediz, "Ayrıca Meryem Ana Evi'nin ve Meryem Ana'nın mezarının Efes'te olduğunun kabul edilmesi, buranın Papa tarafından ziyaret edilmesi ve ziyaret edenlerin hacı olması, inanç yönüyle Efes'i ayrıcalıklı bir mekan haline getiriyor" diye konuştu.   

Meryem Ana Evi'ni 700 binden fazla kişi ziyaret etti 

Ediz, İzmir'e gelen turist sayısının, Meryem Ana Evi'ni ziyaret eden turist sayısını da doğrudan etkilediğini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"2012'de İzmir'e kruvaziyerle 505 bin turist geldi. Bu sene beklenti 550 binin üzerinde, İzmir'e kruvaziyerle gelen turistler, deniz, kum ve güneş için gelenler değil. Kruvaziyerle gelen turistler, kültür ve inanç turizmi için gelen eğitim seviyesi ortanın üzerinde, bilinçli turistler. Acenteler inanç turizmi paketleri yapmaya başladı. Sadece Meryem Ana Evi'ni geçen yıl 700 binden fazla kişi ziyaret etti." 

Ege Bölgesi'nde, İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin 3'ünün İzmir sınırları içerisinde olduğunu anımsatan Ediz, bu 7 kiliseyi Bergama'daki Kızıl Avlu, Selçuk'taki Saint John, İzmir şehir merkezindeki Smyrna, Manisa'daki Akhisar, Sardes, Alaşehir ile Denizli'deki Laodikya Kilisesi olarak sıraladı.

Ediz, kiliselerin dışında 15. yüzyılda Avrupa'dan kaçan ve Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Musevilerin bir kısmının,  İzmir'e yerleştirilmesi dolayısıyla şehirde Musevi dini eserlerinin de bulunduğuna dikkati çekerek,  "Ayrıca Anadolu Selçuklu Devleti döneminde İzmir'de birçok beyliğin kurulması ile onların da İzmir ve çevresinde İslami eser bırakması İzmir'i 3 semavi dinin merkezi konumuna getirdi. İzmir'in hoşgörü anlayışı biraz da bundan kaynaklanıyor" dedi.  

Türkiye'deki diğer önemli inanç turizmi merkezleri ise şunlar: 

Turizm Merkezi   Şehir  Ayasofya Müzesi  İstanbul  Ayasofya Cami  Trabzon  Saint Pierre Anıt Müzesi    Hatay  Saint Paul Anıt Müzesi  Mersin-Tarsus  Ayasofya Cami  Bursa-İznik  Sümela Manastırı  Trabzon-Maçka  Saint Nicola Kilisesi  Antalya-Demre  Pisidia Antik Kenti  Isparta-Yalvaç  Ortodoks Kilisesi  Nevşehir-Derinkuyu    Akdamar Kilisesi  Van - Akdamar Adası - İzmir

07 Tem 2013 - 13:31 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber