EXPO'ya 4 milyon ziyaret

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt ile birlikte Antalya'da EXPO 2016 sergi alanında bir araya geldi

ALMAN Bakan ile birlikte EXPO'yu gezen Bakan Çelik, 2016 yılındaki bütün olumsuzluklara rağmen EXPO 2016'yı 4 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini açıkladı. Alman Bakan Schmidt de darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmış olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. EXPO 2016'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanıFaruk Çelik tarafından karşılanan Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, önce basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, basına kapalı yaptıkları görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren konuları ayrıntılı ele aldıklarını söyledi.
35 MİLYAR DOLAR'LIK TİCARET
Görüşmede 15 Temmuz'daki darbe girişimini, 2 Haziran'da Federal Parlamento'nun aldığı kararı, mülteciler konusunu ve Türkiye AB ilişkilerini ele aldıklarını anlatan Bakan Çelik, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 35 milyar Dolar'a ulaştığını anlattı. Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, 4 milyon Alman vatandaşının da her yıl Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Bakan Çelik, EXPO 2016 Fuarı'na 57 ülkenin katıldığını söyledi. 2016'nın zor bir yıl olduğunu, Rusya ile yaşanan krize, darbe girişimine, terör olaylarına rağmen EXPO 2016 fuarını 4 milyon yerli ve yabancının ziyaret ettiğini aktaran Bakan Çelik, 30 Ekim'de de EXPO 2016 Antalya'nın kapanış törenini gerçekleştireceklerini kaydetti.
'DARBE GİRİŞİMİNE ÜZÜLDÜK'
Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt de konuşmasında, Türkiye'de, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine değindi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın önceki gün Türkiye'ye gitmeyi planlayan vatandaşlarına yönelik "Dikkatli olun" uyarısının ardından ceketinin yakasına Türk ve Alman bayraklı bir rozet takarak katılan Bakan Schmidt, bir soru üzerine Türkiye'deki terör olaylarını da değerlendirdi. Gaziantep'te yaşanan terör olaylarını kınadığını, acıları paylaştığını anlatan konuk Bakan, "PKK Almanya'da terör örgütü olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle bu tür olayları önlemek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Alman vatandaşları da Türkiye'deki terörist saldırıda hayatını kaybetmişti" dedi.
ERMENİ SOYKIRIMI TASARISI
Geçen hafta Almanya'nın da hazırlık aşamasındaki bir IŞİD saldırısının önlendiğini hatırlatan Alman Bakan, "Bu durum, uluslararası işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Schmidt, Alman Meclisi'nin 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanımasıyla ilgili şunları kaydetti: "Sayın Bakan ile Alman Parlamentosu'nda çıkarılan 'Ermeni Yasası'nı da görüştük. Bu görüşmelere tarih bilimcilerinin de katılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu yasanın kesinlikle Türk halkına veya şu anki Türk hükümetine yönelik rencide edici bir yasa olarak tasarlanmadığını, öyle bir niyetin olmadığını kesinlikle ifade ettik" dedi.
'GIDA TÜM DÜNYANIN SORUNU'
Bu yasanın Almanya'nın da geçmişiyle yüzleşme ve hesaplaşma deneyimleri göz önünde bulundurularak, burada geleceğe yönelik bir düşünce ve tartışma bağlamında düşünüldüğünü söyleyen Schmidt, "Bu tartışmaları gelecekte de sürdürmeliyiz. Türk tarafının da bir önerisi olarak örneğin, Ermeni tarafının da katılımı olan görüşmelerin sürdürülmesi ve başlatılması, bütün tarafların katkısıyla yapılabilir" diye konuştu. Dünyada gıda ve tarım alanında halledilmesi gereken sorunlar olduğunu ve bu konuda bütün ülkelere çok büyük görev düştüğünü belirten Schmidt, Türkiye'nin çok sayıda mülteciye verdiği destekten dolayı teşekkür etti. İki bakan daha sonra birlikte EXPO alanını gezdi. Gezinin son durağı ise Almanya Bahçesi oldu.

17 Eki 2016 - 21:22 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber