Duvarlar konuşuyor bizler duyamıyoruz

Alanya Kalesi’nin her köşesinde bulunan 400 yıllık gemi figürleri görenleri şaşırtıyor

- Tolga ŞİLİL
DİKKATLİ bakıldığında fark edilebilen, Alanya Kalesi'nde bulunan gemi figürleri, yüzyıllar boyunca Alanya limanlarına gelmiş olan gemilerin izlerini bugünlere taşıyor. Akdenizli, Karadenizli ve Avrupalı gemicilerin Alanya'ya yapmış oldukları yolculukların birer ispatı olarak beliren bu gemi figürleri, Akdeniz’e uzanan bu yarımadanın tarihten bugüne olan önemini gözler önüne sererek, şaşırtıcı bir şekilde Alanya kalesinde bulunan dar sokak ve patika duvarlarında kendisini gizliyor. Özellikle 19. yüzyıl tasvirlerindeki kargo gemisi olarak görülen figürler, İngiliz ya da Fransız gemilerinin Alanya limanlarında dolaştığını gösteriyor. Özellikle Tophane Mahallesi, Mecdüddin Sarnıcı, Küçük Hamam, Süleymaniye Camisi, Akşabe Mescidi başta olmak üzere birçok yapıtın duvarlarında bulunan 100’den fazla sayıdaki bu gemi figürleri Kazı ve Onarım Heyeti Başkanlığı tarafından belgeleme çalışmasıyla 2003 yılında kayıt altına alındı. 2003 sonrasında uluslararası bilim dünyasına açılan bu figürler, şimdilerde koruma altına alınmayı bekliyor. Alanya gündeminde büyük yer tutan kültür turizmine bu eserlerin ne zaman kazandırılacağı merak konusu oluyor. Tophane Mahallesi Muhtarı Halit Erdoğan, bu güzelliklerin birer dünya mirası olduğunu belirterek, “En yakın zamanda Alanya turizmine kazandırılacaklarını ümit ediyoruz” dedi.

#

23 Mar 2011 - 00:00 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber