Almanlar bakımevi istiyor

Yaklaşık 5 bin Alman’ın yaşadığı Alanya’da Almanlar bakımevi istiyor. Türkiye ve Alanya’yı tercih eden Almanlar, öldüklerinde de burada defnedilmeyi arzu ediyor

ALMANYA'DA nüfusun yaşlanması eğilimi yeni bir kavramı gündeme getirdi: "Büyükanne ihracatı". Bu kavram, Almanya'daki yaşlıların bakım masrafları açısından daha uygun maliyetler sunan ülkelerdeki bakımevlerine yerleştirilmelerini anlatıyor. Polonya, Macaristan, Yunanistan ve hatta Tayland son zamanlarda Almanya'dan gelen yaşlılara bakımevlerini açan ülkelerden sadece birkaçı. Hatırı sayılır bir Alman toplumuna ev sahipliği yapan Türkiye'de ise bu konuda ihtiyaçlar bulunuyor. Alman Büyükelçiliği'nin açıkladığı bilgilere göre Türkiye'de 70 bine yakın Alman'ın yaşadığı öngörülüyor. Önemli kısmı emekli olan bu topluluğun temel ihtiyaçlarından birisi kendilerine özel bakımevleri kurulması. Türkiye'de yaşayan Almanlar, Türkiye'de kalmak istedikleri için bir bakımevine ihtiyaç duyduklarını, buradaki sağlık ihtiyaçları için Almanya'daki sigorta kayıtlarını Türkiye'deki sisteme taşıdıklarını anlatıyor.

'ALMANYA'DAN DESTEK VERİLMEDİ'

Türk-Alman Dostluk Derneği(Hür-Türk) Başkanı Fahri Yiğit, emekli Almanların bakımevi ihtiyaçlarına yönelik şu ifadeleri kullanıyor: "Alanya'da 4 bin 500-5 bin civarında Alman vatandaşı yaşıyor. Burada yaşayan Almanların çoğu yaşlı insanlardan oluşuyor. Bu kişiler 75-80 yaşına geliyor. Dolayısıyla bakımevine ihtiyaçları bulunuyor. Daha önce Almanlara özel bir bakımevi kurulması girişimleri söz konusu olmuştu. Bakımevi için yer bulunmuş ve Almanya'dan gelen heyet incelemeler yapmıştı. Fakat Alman devleti destek vermedi. Alman bakımevlerindeki emeklilere sigorta kurumu ödeme yapıyor. Türkiye'deki Almanlar için ise böyle bir durum söz konusu olmadı. Dolayısıyla proje de rafa kalktı. Fakat bu ihtiyaç devam ediyor. Türkiye yabancı emekliler için maliyet açısından uygun bir ülke. Böyle bir bakımevi ciddi rağbet görecektir. Almanya'dan emekli olmuş Türk işçileri de bu bakımevlerini tercih edecektir."

'TÜRKİYE'DE KALMAK İSTİYORUZ'

Alanya'da yaşayan Alman vatandaşlarının ifadeleri bu ihtiyacın altını çizer nitelikte. Alanya'nın Alman sakinlerinden Doris Köhler, yaşlanınca Alanya'da bir bakımevinde kalmak istediğini belirtiyor. Köhler, "Biz uzun yıllardır Türkiye'de yaşıyoruz ve yaşlanınca Alanya'daki bir bakımevinde kalmak istiyoruz. Hatta ölünce buraya gömülmek istiyoruz. Maalesef Alanya'da biz yabancıların kalacağı bir bakımevi yok. Almanya'dan kaydımızı aldırdık ve Türkiye'deki sağlık sigortasına kaydolduk. Başka ifade ile Türkiye'deki Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hizmetlerinden faydalanıyoruz." 

'BAKIMEVİ YAPILMASINI İSTİYORUZ'

Werner Twiehaus ise, Türkiye'de yaşayan Almanların önemli bölümünün belli bir yaşın üzerinde olduğunu ve bakımevi istediklerini vurguluyor: "Biz Alanya'yı çok seviyoruz ve burada bir Alman bakımevi yapılmasını istiyoruz. Çünkü buraya yerleşen Almanlar daha çok emekli olanlardan oluşuyor. Alanya'da 5 bin civarında Alman yaşıyor. Bu nedenle böyle bir bakımevine ihtiyaç duyuluyor. Biz SGK'ya üye olduk. Bu kurumdan verilen hizmetlerden faydalanıyoruz."

16 Nis 2014 - 18:47 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

kemal degirmenci - 10 mayis saat 10 da yaşlılar bakım evi projesi tanıtımı gerçekleşecektir

www.globaltranslation.tc

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 18:47

Çorum Haber